Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Τι ειπώθηκε στο 1ο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό Συνέδριο

Τι ειπώθηκε στο 1ο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό Συνέδριο
Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 1ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου (Hellenic - Chinese Business Partnering Conference 2011) που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών (Business Confucius Institute - BCI).
Στόχος  του συνεδρίου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων επιχειρηματικής  και οικονομικής συνεργασίας  μεταξύ των δύο χωρών και η αξιοποίηση των ευκαιριών που διανοίγονται. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Κίνα, ηγετικά ονόματα του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου και πετυχημένοι επιχειρηματίες από την Κίνα μίλησαν για τις δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ενώ ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με Έλληνες πολιτικούς θέτει τις βάσεις για μια πιο συστηματική προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα κ. Luo Linquan. <<Είμαστε πεπεισμένοι>>, υπογράμμισε ο Πρέσβης της Κίνας, <<για το μέλλον της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων>>. <<Η φιλία και οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των χωρών>>, συνέχισε ο κ. Linquan, <<αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας>>. Χαρακτήρισε ως επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα την Cosco και την Folli-Follie υπογραμμίζοντας τα περιθώρια διεύρυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών. <<Είναι εφικτό>>, κατέληξε,  <<οι συναλλαγές των δύο χωρών να φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τα 8 δισ. δολάρια, όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί>>.
Ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Μιχαήλ Κορτέσης, αναφέρθηκε στη σημαντική ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας τα τελευταία χρόνια και τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης ειδικά σε τομείς όπως ναυτιλία, τηλεπικοινωνίες, real estate και μεταφορές. <<Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας>>, σημείωσε ο κ. Κορτέσης, <<αποδείχθηκε διορατικός και αναγνώρισε από πολύ νωρίς τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ελληνικές εταιρίες από διάφορους κλάδους ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με κινεζικές βιομηχανίες δημιουργώντας μια ροή εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών. Έτσι η Ελλάδα αποτέλεσε μια από τις πρώτες δεξαμενές για τις κινεζικές εξαγωγές>>. <<Παράλληλα>>, συνέχισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, <<πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναγνώρισαν τις άφθονες επιχειρηματικές ευκαιρίες και εισήλθαν στην αγορά της Κίνας, όπου και διατηρούν ενεργή παρουσία, προωθώντας με επιτυχία τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για περισσότερο από δυο δεκαετίες>>. <<Η σημερινή εκδήλωση με τη συμμετοχή κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών παραγόντων υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των δυο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας>> τόνισε. <<Η σημερινή ημέρα>>, κατέληξε ο κ. Κορτέσης, <<είναι σημαντική για τις δυο χώρες και θα μπορούσε να προσδώσει νέα ορμή στην κατεύθυνση αυτή>>.
Μιλώντας  στο συνέδριο, ο Υπουργός Περιφερειακής  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τόνισε ότι η κρίση που βιώνουμε σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το ισχύον οικονομικό σύστημα.
Υπογράμμισε ότι, αν και είναι δύσκολο να μιλάμε για την ανάπτυξη σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, πρέπει συστηματικά να εργαστούμε ώστε να θέσουμε τις βάσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να βρει το βηματισμό της. Εξέφρασε την πεποίθησή του είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος για την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στους επόμενους 30 μήνες. <<Με συντονισμένες κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε την αναστήλωση της οικονομίας χωρίς να στηριζόμαστε στον εξωτερικό δανεισμό>>, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου υπογραμμίζοντας ότι: <<οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχουν τρόποι να αντέξουν στην κρίση>>, προσθέτοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση είναι αρωγός. <<Η οικονομική ύφεση>>, τόνισε ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας, <<στέρησε από την αγορά 25 δις. ευρώ πλαστής ευημερίας.  Αυτά τα 25 δισ. ευρώ μπορούμε να τα ανακτήσουμε υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο που θα κινητοποιήσει έξι πηγές αναπτυξιακής δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας: Τις εξαγωγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, τη στοχευμένη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων, την αύξηση της παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση και τη μείωση της παραοικονομίας>>.
Από την  πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει μπει σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς προηγούμενο. <<Το μεγάλο διακύβευμα>>, τόνισε ο κ. Μανιάτης, <<για τη χώρα είναι σαφές: Είναι η
επανάκτηση της εμπιστοσύνης και η επιστροφή της ανάπτυξης στην οικονομία. Προσδοκούμε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και από το 2012.>> Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στη μεγάλη βαρύτητα του ρόλου της Κίνας στον ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες συνεργειών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και τις δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων ενέργειας. <<Οι προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η Κινεζική οικονομία από τη μία πλευρά και η ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας από την άλλη, γεννούν ευκαιρίες και για τα δύο μέρη, τις οποίες δε μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητες>>. <<Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής>>, συνέχισε ο κ. Μανιάτης, <<προχωρά με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με προτεραιότητα στην εξεύρεση, εξασφάλιση και διαχείριση ενεργειακών πόρων, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφαλή, ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.>> 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Επισήμανε τα πρώτα σημάδια αντιστροφής της πτωτικής πορείας της οικονομίας  και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζουν τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή - αλιεία και η ενέργεια. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και άμεσης προώθησης των πολιτικών αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αναφέρθηκε την απουσία συναίνεσης και τους κινδύνους της αυξανόμενης ρητορείας του λαϊκισμού ενάντια του Μνημονίου. <<Προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης>>, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, <<και την απελευθέρωση των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας είναι η εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης σε μια μίνιμουμ πλατφόρμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων>>. Τέλος, ποσοτικοποίησε τα προσδοκώμενα οφέλη από την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων αναφέροντας τόσο την αύξηση του ΑΕΠ (+17%), όσο και της απασχόλησης (+5%), της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών (+10,5%).
Ο κ. Μιχαήλ Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι καθώς η προσαρμοστικότητα, η εφευρετικότητα και η εργατικότητα αποτελούν στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο κ. Μασουράκης σημείωσε τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα από την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας ειδικά στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού. Τέλος, ο κ. Μασουράκης, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι ο τομέας των εξαγωγών και του real estate θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τιτάν Α.Ε. υπογράμμισε τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί την πύλη εισόδου για εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. <<Η Ελλάδα αποτελεί την πύλη εισόδου για περισσότερους από 65 εκατ. καταναλωτές. Πολλές πολυεθνικές έχουν ως βάση τη χώρα μας για την ανάπτυξή τους στις χώρες της περιοχής. Παράλληλα, μεγάλες ευκαιρίες διανοίγονται και για τους έλληνες επιχειρηματίες. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά η ισχυρή παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ΝΑ Ευρώπη>>. Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε τις μεγάλες προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα σε εταιρείες των χωρών της περιοχής, καθώς και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για κινεζικές εταιρίες.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής της Eurobank, επισήμανε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι εκφρασμένο το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, και περιέγραψε αυτούς τους δεσμούς που διαμορφώνονται ως το <<νέο δρόμο του μεταξιού>>. <<Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα>>, είπε ο κ. Βουσβούνης, <<διαθέτει την τεχνογνωσία, την
εμπειρία και την αξιοπιστία για να συνεισφέρει στην ενίσχυση και τη διεύρυνση αυτών των συνεργειών>>.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης