Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Ημερίδα «Τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας»

tags :
Ημερίδα «Τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας»
Ημερίδα για τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΚΣΕ)
Ημερίδα για τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΚΣΕ), μέλους του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της δράσης «Η Αθήνα Επιχειρεί» η οποία πραγματοποιείται το διάστημα 18-25 Νοεμβρίου 2015. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο χώρο του Europe Direct του Δήμου Αθηναίων.
Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που αποσκοπεί στη προσφορά ουσιαστικής βοήθειας και υποστήριξης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και στους υποψήφιους επενδυτές, με την παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και αξιόπιστης πληροφόρησης για το επιχειρηματικό περιβάλλον σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ανάδοχος για τη λειτουργία του είναι η Κοινοπραξία των εταιρειών ICAP Group AE και ICAP Advisory AE.
Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, με την συμμετοχή και συνεργασία δημοσίων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα. Μέσω του Δικτύου Επιχειρηματικότητας χαράσσεται η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα του Δήμου Αθηναίων και γίνεται μία δομημένη παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η κα Άντζελα Γαϊτάνη, μέλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, τόνισε το ρόλο και τη δράση του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πόλη, παρουσίασε τον ρόλο του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του προς τις αθηναϊκές επιχειρήσεις. Επίσης, τόνισε την συνεισφορά του Κέντρου στην διαμόρφωση της νέας στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ άλλων μέσω της εκπόνησης περιοδικών μελετών και ερευνών για την παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πόλη της Αθήνας.

Στα πλαίσια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα τριών από τις υποστηρικτικές αυτές μελέτες - έρευνες που έχει εκπονήσει το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας οι οποίες αποτυπώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας αλλά και τα ισχυρά σημεία της πόλης στην προσέλκυση επενδύσεων.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Σχεδόν 11 χιλιάδες εταιρείες εδρεύουν και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, με τη συντριπτική πλειοψηφία να ανήκει στην κατηγορία των Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων. Οι εν λόγω εταιρείες καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται στους ευρύτερους τομείς του Εμπορίου, του Τουρισμού, της Κατασκευής και Διαχείρισης Ακινήτων, καθώς και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δημοσίευσαν ισολογισμό για τη χρήση 2014 διαμορφώνεται στα €12 δισ., σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 8% την τελευταία τετραετία. Σε αρνητικά επίπεδα διαμορφώνονται τα προ φόρων αποτελέσματα των επιχειρήσεων, με τις συνθήκες κερδοφορίας ωστόσο να βελτιώνονται συνεχώς την τελευταία τετραετία, γεγονός που αποτυπώνεται στην ενίσχυση του αριθμού των κερδοφόρων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία και στον περιορισμό των ζημιών.

ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο της μελέτης αναδείχθηκαν τα ισχυρότερα σημεία του επενδυτικού προφίλ της Αθήνας, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την εξέταση συγκεκριμένων παραγόντων ελκυστικότητας Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.
Μέσα από την εξέταση μιας σειράς παραγόντων που αφορούν (α) το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα της Αθήνας, (β) την κοινωνική δομή και τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού της και (γ) το θεσμικό πλαίσιο και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της, προκύπτουν τα δυνατά σημεία της πόλης. Αυτά κατά κύριο λόγο αφορούν εγγενή χαρακτηριστικά της (όπως π.χ. την γεωπολιτική της θέση και την ισχυρή παράδοση και κληρονομιά της), καθώς και κάποια ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού της (όπως π.χ. το υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτει σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας).
Εφαρμόζοντας επιπλέον ειδικά κριτήρια, αναδεικνύονται οι 5 σημαντικότεροι κλάδοι προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό: (1) ο Τουρισμός, (2) ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματική ομάδα των start ups, (3) ο κλάδος της Υγείας και ειδικότερα ο Ιατρικός Τουρισμός, (4) ο κλάδος των Φαρμάκων με ιδιαίτερη έμφαση στην Φαρμακοβιομηχανία, και (5) ο κλάδος των Τεχνών – Πολιτισμού και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας πραγματοποίησε πρωτογενή έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 300 επιχειρήσεων του Δήμου Αθηναίων, το Σεπτέμβριο του 2015. Η έρευνα παρακολούθησης της συγκυρίας εστιάζει στην ανάλυση και σύγκριση (σε συνέχεια προηγούμενων ερευνών) των εκτιμήσεων και των προσδοκιών των επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας τους, τόσο κατά το τρέχον εξάμηνο όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η έρευνα πραγματοποιείται ανά εξάμηνο από το 1ο εξάμηνο του 2015 μέχρι σήμερα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν αρνητική μεταστροφή του επιχειρηματικού κλίματος, με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών δεικτών να λαμβάνουν τη χαμηλότερη τιμή τα δύο τελευταία έτη.
Εξειδικεύοντας, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον εξάμηνο σε ότι αφορά την πορεία μιας σειράς μεγεθών διαμορφώνουν (κατά κύριο λόγο) αρνητικά ισοζύγια απαντήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αρνητικές αποκρίσεις υπερτερούν των θετικών με σημαντική διαφορά. Συγκριτικά, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αποτυπώνουν ελαφρώς πιο ευνοϊκό κλίμα με τα σχετικά ισοζύγια απαντήσεων να σημειώνουν αποκλιμάκωση, εξακολουθώντας ωστόσο να διαμορφώνονται σε αρνητικά επίπεδα.
Η σημαντική επιδείνωση – σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες - του επιχειρηματικού κλίματος, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην αισθητή υποχώρηση του βαθμού αισιοδοξίας των επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία τους στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, με την πλειοψηφία (58%) πλέον των συμμετεχόντων να δηλώνουν είτε «λίγο» είτε «καθόλου» αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης τους μεσοπρόθεσμα.
Κυριότερος παράγοντας περιορισμού της τρέχουσας δραστηριότητας των επιχειρήσεων αναδεικνύεται η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας, ως αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης