Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Στηρίζει την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας η ΕΤΕ

Στηρίζει την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας η ΕΤΕ
Στο πλευρό των προσπαθειών για την ανάπλαση και την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας θα βρεθεί η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας , Απόστολος Ταμβακάκης.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε “βρισκόμαστε στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Δημαρχείου με τα αρχαία ευρήματα, σε επαφή με τον πεζόδρομο της Αιόλου, την πρώτη συνεργασία της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων  με την Τράπεζά μας. Ήδη από το 2003 ένας χαρακτηρισμένος πριν αρκετά χρόνια πεζόδρομος-ειδικότερα στο τμήμα αυτού από Σοφοκλέους μέχρι Αιόλου- άλλαξε μορφή με την φροντίδα της Ενοποίησης σε αγαστή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Τραπέζης. Ανεδείχθησαν ευρήματα της αρχαίας Αθήνας, ο δημόσιος χώρος της σύγχρονης πόλης, τα διατηρητέα κτήρια της Εθνικής και νέας αρχιτεκτονικής κτήρια, όπως  το Μέγαρο Καρατζά.  
Βρισκόμαστε όμως και σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή του ιστορικού κέντρου που εμφανίζει όλο και πιο έντονα φαινόμενα γκεττοποίησης, πίσω από το Δημαρχείο ή προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν είναι μακριά μας περιοχές που οι παλαιότεροι, μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, έλεγαν ότι «πρέπει να στρώσεις με λίρες το κάθε τετραγωνικό για να αποκτήσεις ακίνητο», όπως  η Πλατεία Αμερικής ή η Κυψέλη, και οι οποίες σήμερα πια δεν θυμίζουν σε τίποτα ούτε την παλαιά τους αίγλη ούτε όμως τον χαρακτήρα της γειτονιάς με τις μεικτές χρήσεις που τόσα χρόνια τις κράτησε ζωντανές.
Θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι περιοχές με τις υψηλές πυκνότητες κατοίκησης και τους στενούς δρόμους, έχουν πράγματι ανάγκη για μια νέα αντιμετώπιση. Για μεγάλες αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές τομές που θα τις αναζωογονήσουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας.
Μία πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο διαγωνισμός ιδεών «Αθήνα επί 4» που παρουσιάζουμε στην σημερινή εκδήλωση. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Επειδή η ελληνική πόλη χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πρασίνου, στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικοδομικού τετραγώνου, που θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία των δημοσίας χρήσης χώρων.
Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η ελεύθερη επιλογή 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, είτε σε παλαιό κτηριακό απόθεμα κ.λ.π.) και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντας τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.
Η Τράπεζα θα σταθεί στο πλευρό της πρωτοβουλίας αυτής όχι μόνον στο αρχικό στάδιο της αξιολόγησης αλλά και μετά την βράβευση των 5 καλύτερων λύσεων, συμβάλλοντας και με τις δικές της δυνάμεις στην δημοσιοποίηση και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, που είμαι βέβαιος θα έχουν την φρεσκάδα της νεανικής δημιουργίας. Η έκθεση που θα ακολουθήσει και θα αφορά όλες τις προτάσεις, είναι κι αυτή μια πρόσκληση για έναν εποικοδομητικό διάλογο όλων των ενδιαφερομένων (κατοίκων, εμπλεκομένων αρχών και φορέων, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και άλλων).
Η Εθνική Τράπεζα από την ίδρυσή της, στηρίζει ενεργά τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και λειτουργεί στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία δεκαετία έχει οργανώσει και συστηματοποιήσει τις πολιτικές που εφαρμόζει μέσα από συγκεκριμένους τομείς και άξονες δράσης.  Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει στο παρελθόν αλλά και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε στον τομέα αυτό.
Ευχόμαστε ο Διαγωνισμός «ΑΘΗΝΑ επί 4» να αποτελέσει μια νέα αρχή για την αρχιτεκτονική των  πόλεών μας, ώστε οι δημόσιοι χώροι μας να αποκτήσουν νέα μορφή και νέες χρήσεις, οι γειτονιές της Αθήνας να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν νέα ζωή”.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης