Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Πειραιώς: Τι προτείνει το ΔΣ για το ΜΟΔ

Πειραιώς: Τι προτείνει το ΔΣ για το ΜΟΔ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προτείνει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) έως 250.000.000 ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, προκειμένου οι ομολογίες που θα εκδοθούν να διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση στην ελληνική και διεθνή αγορά το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος τριετίας. Η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της Τράπεζας για το ίδιο χρονικό διάστημα προτείνεται για τους λόγους που παρατίθενται στη συνέχεια.
Η διάθεση του ομολογιακού δανείου σε τρίτους επενδυτές είναι προς όφελος της Τράπεζας καθώς με τον τρόπο αυτό:
Βελτιώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας, διευκολύνοντας έτσι την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, με θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω
χρηματοδότηση των πελατών της Τράπεζας και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα
Εφόσον αναγνωρισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, το ΜΟΔ ενδέχεται να μετρήσει στα εποπτικά κεφάλαια και πριν τη μετατροπή του σε μετοχές.
Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, μια έκδοση με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά και με ιδιωτική τοποθέτηση κρίνεται ενδεδειγμένη για τους κατωτέρω λόγους:
Επιτυγχάνει σημαντική μείωση του επιτοκίου που φέρουν οι τίτλοι, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση της Τράπεζας για άντληση της ρευστότητας. Βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας οικονομικής κρίσης είναι η τάση ορισμένης ομάδας επενδυτών να επιλέγουν τοποθετήσεις με χαμηλότερο κίνδυνο. Η δυνατότητα μετατροπής σε κοινές ονομαστικές μετοχές επιτρέπει στους κατόχους των τίτλων αυτών να καταστήσουν την επένδυσή τους άμεσα ρευστοποιήσιμη. Η Τράπεζα, καθιστώντας το ΜΟΔ ελκυστικότερο, προσβλέπει στην διάθεσή του με χαμηλότερο ετήσιο κόστος σε σύγκριση με άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία άντλησης ρευστότητας.
Διευκολύνει την επιτυχία της έκδοσης, καθώς η διάθεση των τίτλων με ιδιωτική τοποθέτηση απλουστεύει τη διαδικασία έκδοσης και παρέχει την απαιτούμενη
ευελιξία για ολοκλήρωση της διάθεσής τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο ΔΣ της Τράπεζας να αναζητήσει και επιλέξει τους
καταλληλότερους υπό τις τρέχουσες συνθήκες επενδυτές. Επίσης, σε περίπτωση μετατροπής, επιτρέπει την διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Τράπεζας με μετόχους που αυταπόδεικτα θα έχουν την οικονομική δυνατότητα και θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελληνική αγορά και ειδικότερα στην Τράπεζα.
Κατόπιν των ανωτέρω, η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης αποτελεί μέτρο κατάλληλο, αναγκαίο και αναλογικά πρόσφορο, προκειμένου να επιτευχθούν τα ως άνω οφέλη για την Τράπεζα διότι:
Οι παλαιοί μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα ούτως ή άλλως να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είναι υπερτριπλάσια σε μέγεθος.
Η τιμή μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές θα είναι ίση ή ανώτερη της κρατούσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά το χρόνο έκδοσης των τίτλων, πράγμα που προστατεύει την περιουσιακή αξία των μετοχών των παλαιών μετόχων.
Τα νέα πρόσθετα κεφάλαια προερχόμενα από τρίτους επενδυτές, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και αξία για όλους τους μετόχους (παλαιούς και νέους), μέσω της παροχής πρόσθετων δυνατοτήτων εκμετάλλευσης
των αναπτυξιακών προοπτικών των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και στην Ελλάδα, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Σχετικά με το εύρος τιμής έκδοσης των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας που θα προκύψουν συνεπεία της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής των ομολογιών, δηλαδή την τιμή στην οποία θα αποκτηθούν οι νέες αυτές μετοχές, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει τα εξής:
Η τιμή έκδοσης των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη (δηλ. θα είναι ίση ή μεγαλύτερη) του μέσου όρου κλεισίματος της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά το διάστημα του τελευταίου μηνός που προηγήθηκε της απόφασης του Δ.Σ. για την έκδοση των μετατρέψιμων τίτλων. Σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την ονομαστική αξία της μετοχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 3α παρ. 2 του κ.ν. 2190/1920, θα
αποφασίσει την τελική τιμή ή τον λόγο μετατροπής πριν από την έκδοση των τίτλων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, κατά τη στιγμή της έκδοσης, κινούμενο πάντοτε εντός του παραπάνω εύρους που θα καθορίσει η Γενική Συνέλευση με την απόφασή της.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι το όφελος της Τράπεζας και των μετόχων της από τη διάθεση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε τρίτους επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση, δικαιολογεί την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας και κατόπιν αυτού προτείνει την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αυτού σύμφωνα με τα προεκτεθέντα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης