Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Φτάνει το 1 δις ευρώ η φοροδιαφυγή από τις διαδικτυακές εταιρείες Τζόγου!

tags :
Φτάνει το 1 δις ευρώ η φοροδιαφυγή από τις διαδικτυακές εταιρείες Τζόγου!

Την ίδια στιγμή που το ΥΠΟΙΚ «στραγγίζει» μέχρι και το τελευταίο σεντ από μια διαλυμένη από την οικονομική κρίση Ελληνική κοινωνία, είναι απορίας άξιον γιατί συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια σε ότι έχει να κάνει με τα ημιπαράνομα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και την φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους, εγχώριους, διαπλεκόμενους, βαρόνους του τζόγου.


Πως άραγε είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που φορολογείται ότι κινείται και ότι… πετάει στην χώρα, την ίδια στιγμή που ο ΟΠΑΠ μόνο για το 2015 έχει καταβάλλει στα δημόσια Ταμεία πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ(!) οι φοροφυγάδες νταβατζήδες του διαδικτυακού τζόγου να συνεχίζουν να «φουσκώνουν» ανενόχλητοι, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο Curacao, στην Μάλτα ή στον Παναμά;
Κοντά στο 1 δις ευρώ χάνει το κράτος ετησίως σε φόρους από το ημι-νόμιμο και παράνομο διαδικτυακό τζόγο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Δηλαδή κόβουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, και προμήθειες στα Νοσοκομεία για να μπορεί ανενόχλητος ο διαπλεκόμενος νταβατζής του Τζόγου ασύδοτα να εισπράττει ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και να «σπαταλά» κάποια ψυχία από αυτάστήνοντας ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης, για να κάνει και πολιτικά παιχνίδια.

Πότε άραγε και ποιός θα σταματήσει αυτή την λεηλασία;

Το πλέον προκλητικό όμως είναι πως εκτός από τα μηδενικά ποσά που καταβάλλουν σε φόρο οι 24 ημι-παράνομες στοιχηματικές εταιρείες, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο όχι 24 εταιρείες , αλλά πάνω από 50 που δηλώνουν μάλιστα ότι είναι «νόμιμες»!
Αναφερόμαστε στην πατέντα των εταιρειών «κλώνων», αφού οι μέτοχοι των 24 εταιρειών που έχουν την προσωρινή άδεια «φορτώνουν» και δύο τρεις επιπλέον σε κάθε άδεια με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα (αφορολόγητα) έσοδα τους.
Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως προκύπτουν από την αναφορά του ΟΠΑΠ προς τους φορείς της πολιτείας, για εταιρείες που έλαβαν παράνομα την προσωρινή άδεια:
1. Η εταιρεία Β2Β Gaming Services Malta Limited, ελληνικών συμφερόντων, ιδρύθηκε στη Μάλτα το 2007 και έχει τρεις άδειες τυχερών παιγνίων. Υπό τις άδειες αυτές λειτουργούν σήμερα, είτε ως εγκεκριμένοι ενδιάμεσοι (approved intermediaries), είτε απευθείας 12 ιστότοποι.
Σε αυτούς τους ιστοτόπους που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα μία από τις φερόμενες άδειες φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2010 (για τον ιστότοπο www.bet365.gr) ενώ η ίδια άδεια σε άλλους ιστοτόπους (www.magicbet.com, www.betshop.gr κ.α.)φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Ιανουάριου 2012, μετά δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011.
Επίσης, από τις δημοσιευμένες καταστάσεις της εταιρείας προκύπτει πως το 2011 και το 2012 δεν είχε καθόλου έσοδα από την παροχή στοιχήματος και τυχερών παιγνίων και ο ΟΠΑΠ ερωτά πώς είναι δυνατόν η εν λόγω εταιρεία να παρείχε πράγματι υπηρεσίες στην Ελλάδα κατά την 22α Αυγούστου 2011, όπως προϋποθέτει ο νόμος 4002/2011.
Μάλιστα, από τις δημοσιευμένες καταστάσεις τής εν λόγω εταιρείας προκύπτει ότι το έτος 2013 ο τζίρος της από στοίχημα και άλλα τυχερά παίγνια εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1,02 δισ.
ευρώ.
2. Η εταιρεία Gambling Malta Limited, που λειτουργεί σήμερα τους ιστοτόπουςwww.stoiximan.gr και www.betano.com, ιδρύθηκε στη Μάλτα το 2007 και κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011 είχε άδεια μόνο για παιχνίδια πόκερ μέσω Διαδικτύου (3ης τάξεως άδεια).
Η εταιρεία μέσω των παραπάνω ιστοτόπων προσφέρει υπηρεσίες στοιχήματος και παιχνίδια τύπου casino μέσω των αδειών α) MGA/CLI/567/2009 και β) MGA/CL2/567/2009 που εκδόθηκαν και οι δύο στις 22 Φεβρουάριου 2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4002/2001.
Ως τον Οκτώβριο του 2014 οι δύο παραπάνω άδειες φέρονταν να κατέχονται από την αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία Pocasport Limited, η οποία στη συνέχεια μεταβίβασε τις άδειες αυτές στην Gambling Malta Limited.
Μέτοχοι της Pocasport εμφανίζονται να είναι η κυρία Ειρήνη Μανουσάκη και οι κ.κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, Δημήτριος Μάρης και Ιωάννης Σπανουδάκης.
3. Τον Νοέμβριο του 2015 σε καφέ σε κεντρική πλατεία της Κέρκυρας εισέβαλαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε εγκαταστήσει 24 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου διεξαγόταν παράνομος στοιχηματισμός μέσω της ιστοσελίδαςWWW.1X2bet.gr, η οποία είναι η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας Eldorado Sportwetten GmbH που είναι μία εκ των 24 στοιχηματικών εταιρειών.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εξακρίβωσαν ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε στήσει παράνομο επίγειο δίκτυο στοιχηματισμού.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο παράνομος στοιχηματισμός γινόταν μέσω ειδικού server από τη Βουλγαρία, ώστε να μην υπάρχει η απόδοση φόρων προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ο εισαγγελέας εκτός από τον ιδιοκτήτη του καφέ έδωσε εντολή να συλληφθεί και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.
Η ιστοσελίδα www.1X2bet.gr λειτουργεί κανονικά και λαμβάνει στοιχήματα, καταγγέλλει ο ΟΠΑΠ, και δεν έχει ενταχθεί στην black list της ΕΕΕΠ.
4. Η εταιρεία Online Amusement Solutions NV έχει έδρα το Κουρασάο της Καραϊβικής που δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως απαιτεί ο νόμος 4002/2011.
Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που καταδεικνύουν το καθεστώς της απόλυτης ασυδοσίας στον διαδικτυακό τζόγο που επιτέλους κάποια αρμόδια αρχή οφείλει να σταματήσει.
Γιατί εκτός από τους κανόνες τους υγιούς ανταγωνισμού, επιτέλους πρέπει να προστατευθεί και το Δημόσιο Συμφέρον.  
*Και εάν το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να «ακουμπήσει» του βαρόνους του Τζόγου, Τρόικα δεν υπάρχει; 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης