γράφει : Δ.Ν.
H αγορά βρήκε τελικά τους αγοραστές που έψαχνε στα επίπεδα των 1350-1400 μονάδων, μετά την διόρθωση του Ιουνίου, και κατάφερε να φύγει με δύναμη πάνω από τις 1450 μονάδες όπου είχε συσσωρεύσει 2 εβδομάδες. Πλέον, κοιτάει προς την περιοχή των 1700 μονάδων, με βασικότατη στήριξη τις 1350 μονάδες.
Τα υψηλά της εβδομάδας χτύπησαν στο 30% της καθόδου, με επόμενο ενδιαφέρον σημείο ρευστοποιήσεων οι 1620 μονάδες, ενώ και οι πρώτες υπεραγορές σε ταλάντωση έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο πολλάκις έχουμε αναφέρει ότι δίνει το τέμπο στην χρηματαγορά (καθώς αποδεικνύεται θετική συσχέτιση τόσο ιστορικά, όσο και εμπειρικά), τα πράγματα πάνε όσο χειρότερα γίνεται, και κάθε μήνας ήταν καλύτερος από τον προηγούμενο.
Οι κυβερνώντες κάθονται σε ένα στεγνό σημείο με την βροχή να είναι μακριά τους, και τα λεγόμενά τους είναι εντελώς άσχετα με την πραγματικότητα, έως και αστεία σε κάποιες περιπτώσεις, με τη μόνη διαφορά ότι γελάνε μόνοι τους. Το Βrexit συνεχίζει να είναι βραχνάς για το μακροπρόθεσμο πλάνο τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων οικονομολόγων, καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν στην αρχική μας ανάλυση ότι το τέλος της ΕΕ είναι κοντά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ενώ και η σιγή ιχθύος από τους ευρωπαίους αξιωματούχους σε αυτό το θέμα είναι περισσότερο από ύποπτη.
Και αυτά, σε μια οικονομική και πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα άκρως ανατριχιαστική, καθώς δεν υπάρχει κανένας πλέον μηχανισμός λειτουργίας, τόσο σε νομισματικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικής οικονομίας.
Επομένως, η χώρα παραμένει έρμαιο κερδοσκοπικών επιθέσεων και υφεσιακών πιέσεων, με τα επίπεδα του πληθωρισμού να είναι μεν αρνητικά, αλλά η ελαστικότητα ως προς την μεταβολή του είναι σε ακραία επίπεδα, και κάθε μεταβολή σε θεμελιώσεις μεταβλητές επηρεάζει τα μάλλα τα μεγέθη.
Η χρηματαγορά μας, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει να προσφέρει υψηλές συγκινήσεις και κέρδη σε χαρτοφυλάκια που πειθαρχούν σε κανόνες και δεν μπερδεύονται εύκολα από την εγχώρια ειδησεογραφία, ενώ παραμένει ένας παράδεισος κερδοσκοπίας.
Το τοπίο φαίνεται αρκετά δυσνόητο σε πρώτη ανάγνωση, καθώς και η διεθνή αγορά έχει χάσει τον έλεγχο στα τοπικά επίπεδα, με την Αμερική να καλπάζει δίχως αύριο (παρά την αναμενόμενη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της), ενώ και η Αγγλία μας κοροϊδεύει κατάμουτρα, καθώς ο FTSE 100 καταγράφει ολοένα υψηλότερα υψηλά με μανία, παρά την «καταστροφική» (μάλλον όχι) απόφασή τους να βγουν από την Ευρωζώνη.
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
FAST FINANCE SEC
Σχόλια αναγνωστών