γράφει : Δ.Ν.
ΔΕΗ: Πιέσεις, με αυξημένο όγκο αλλά στα 11,40 αντιδρούσε. Τα αποτελέσματα έχουν επηρεασθεί από τον αναβαλλόμενο φόρο κατά 228,3 εκατ. που σχετίζεται με την προγραμματισμένη πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ A.E.).
ΔΕΗ - χάρακες: Αν οι πωλητές επιμείνουν, τότε οι επόμενες στηρίξεις στα 11,40 και 11,08 ευρώ. Χαμηλότερα των 11,08 ευρώ, ο τίτλος επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση και βάζει σαν στόχο την επόμενη στήριξη στα 10,80 ευρώ.
''ΧΑΡΑΚΙΕΣ'': Σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι βρέθηκαν οι ΜΠΕΛΑ (επόμενη στήριξη στα 11,10 ευρώ), MΟΗ (επόμενη στήριξη στα 9,00 ευρώ) και Πειραιώς (προσεγγίζει την τιμή στην οποία θα διατεθούν οι μετοχές στους εγχώριους επενδυτές).
AEGEAN AIRLINES: Το ''απόλυτο χαρτί'', δεν τους κάνει καρδιά να το πουλήσουν...
ΕΛΒΑΛ: Έστω οριακά παρέμεινε κερδοφόρος, ενώ τα ebitda ξεπέρασαν τα 74 εκατ. ευρώ και παρά την... ΕΤΕΜ διατήρησε τα ελκυστικά μεγέθη της (P/bv κάτω του 0,45, δείκτης δανειακής μόχλευσης στο πολύ καλό 0,37). Οπότε με τα δύσκολα πίσω της απλά χρειάζεται λίγη... πατρική στοργή, που όμως δεν θα την έχει...
FHL KΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: Απόλυτη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα της εταιρείας με την τελική γραμμή να εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους. Πωλήσεις 41 από 34,7 εκατ. πέρυσι, καθαρά κέρδη 11,35 εκατ. από 2,98 εκατ., το 2012. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα 0,4880 ευρώ, διαμορφώνουν p/e κάτω του 5.
ΚΥΡΜ: Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 5,44 εκατ. με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 2,89 εκατ. και τις μακροπρόθεσμες στα 4,38 εκατ., διαμορφώνουν έναν ΔΔΜ σχεδόν στο μηδέν. Και αυτή η εταιρεία πριν 6 χρόνια χρώσταγε της ''Μιχαλούς'', αλλά μία σειρά επιτυχημένων επιχειρηματικών κινήσεων την καθιστούν δακτυλοδεικτούμενη. Αρκεί μόνον..
Χ.Α. - ΣΧΟΛΙΟ: Τελικά δεν κατάφερε να παρακάμψει την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκαλούν οι πολιτικές ζυμώσεις ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα μηνύματα δεν είναι όσο ενθαρρυντικά ανέμενε η αγορά.
Το ταμπλό δείχνει να κινείται στους ρυθμούς της επικείμενης ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
ΟΠΩΣ παρατηρούν εγχώριοι αναλυτές, οι αντιδράσεις από τους βουλευτές της κυβέρνησης προφανώς δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία περίοδο που απαιτείται η διατήρηση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς οι τράπεζες πραγματοποιούν το δικό τους αγώνα δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
ΚΑΙ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πολιτική κοινότητα είτε ως αφορμή είτε ως ουσιαστικός λόγος θα επηρεάσει και την αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κάτι που συνηθίζεται άλλωστε.
Παράλληλα, η αγορά αναμένει την ψήφιση του σκέλους του πολυνομοσχεδίου που αφορά τις τράπεζες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Επίσης στις 4 Απριλίου αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική, δεδομένης και της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί την περασμένη Παρασκευή για την αξιολόγηση της Standard & Poor's.
Χ.Α. - Γ.Δ.: Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης αναζητεί την επιβεβαίωση της στήριξης στις 1.300 - 1.290 μονάδων, ενώ για τον FTSE25 ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση των 420 - 418 μονάδων.
Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ότι η πολιτική κοινότητα είτε ως αφορμή είτε ως ουσιαστικός λόγος θα επηρεάσει και την αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κάτι που συνηθίζεται άλλωστε...
FTSE25: Με απώλειες 1,31% και κλείσιμο στις 424,20 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 116,7 εκατ. ευρώ απορροφώντας το 84% του συνολικού τζίρου των 139,16 εκατ. ευρώ. Η μτχ της ΠΕΙΡ μάλιστα κάλυψε το 31% με τζίρο 43,1 εκατ. ευρώ.
Η γενικότερη εικόνα της αγοράς, επαναλαμβάνουμε, είναι αν μη τι άλλο απογοητευτική αφού η κατάσταση δεν λέει να αλλάξει με τίποτα.
Δέκα - δεκαπέντε τίτλοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον της, γεγονός που αποδεικνύει την ρηχότητά της και την απουσία κάθε επενδυτικής αναζήτησης.
ΕΥΓΕ: Επιβεβαιώνουν την διαχρονικότητά τους οι τίτλοι των ΟΛΘ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ και AEGEAN AIRLINES εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α.
Τόσον με τις επιχειρηματικές κινήσεις και τα εξ αυτών επιτεύγματά τους, όσον - όπερ και σπουδαιότερον, αλλά και δυσκολότερον - και με τις χρηματιστηριακές αποδόσεις τους.
ΤΑΜΠΛΟ: Μόλις δύο μετοχές του FTSE25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, η MIG (2,04%) και ο ΟΤΕ (0,41%), ενώ άλλες δύο, η ΕΕΕ και η Alpha Bank, παρέμειναν αμετάβλητες.
Περισσότερο, όμως, πιέσθηκαν οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ (-3,90%), Frigoglass (3,56%), Πειραιώς (3,16%), Jumbo (3,08%), Ελλακτωρ (3,05%).
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο τζίρος ήταν και πάλι πολύ πτωχός, οριακά χαμηλότερα των 2,5 εκατ. ευρώ και με πέντε μετοχές να ενισχύονται στις τιμές τους.
Στη πρώτη σειρά ο Σαράντης με άνοδο 5,87% στα 7,75 ευρώ και σε υψηλά 6ετίας. Ακολούθησαν οι Ιατρικό, ΕΛΒΑΛ, ΟΛΥ ενώ οριακά θετικά κινήθηκε η Eurobank.
Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε ιδιαίτερα η μετοχή της ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ με άνοδο 6,53% και 73.400 τμχ, απόρροια του εξαιρετικού απολογισμού της εταιρείας για την παρελθούσα χρήση.
''ΧΑΡΑΚΕΣ και... χαρακιές'': ΕΝΟΣΩ ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1360 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 440 μονάδων, τόσο θα ενισχύεται το σενάριο για περαιτέρω διολίσθηση των βασικών δεικτών του Χ.Α.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 1305 και 1293 μονάδες και για τον FTSE25, στις 424 και 416 μονάδες.
Σε περίπτωση κλεισιμάτων χαμηλότερα των 1293 και 416 μονάδων, αντίστοιχα και οι δύο βασικοί δείκτες του Χ.Α. επιστρέφουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι...
Με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 1280 και 1265 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 410 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
ΕΚΘΕΣΗ(Ι): Στα 7,50 ευρώ τοποθετεί την τιμή στόχο της Μυτιληναίος η Alpha Finance, με την σύσταση να παραμένει αμετάβλητη σε ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.
ΟΙ αναλυτές της Alpha Finance αν και χαρακτηρίζουν θετικά τα αποτελέσματα του 2013 της Μυτιληναίος, εκτιμούν ωστόσο ότι ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Για το 2014 ανεμένουν κερδοφορία 50,7 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 242 εκατ. ευρώ.
ΕΚΘΕΣΗ(ΙΙ): Στα 6,10 ευρώ τοποθετεί την τιμή στόχο της Φουρλής η Piraeus Securities, με την σύσταση να παραμένει αμετάβλητη (Ουδέτερη).
Οι δικοί της αναλυτές χαρακτηρίζουν θετικά τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου 2013 του ομίλου, ενώ για το 2014 εκτιμούν ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία ανακοινώνοντας κέρδη 0,65 εκατ. ευρώ.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της κερδοφορίας την επόμενη διετία θα είναι ισχυροί, αφού αναμένονται στα 4,37 εκατ. ευρώ το 2015 (...Ρ/Ε 65) και στα 10,69 εκατ. ευρώ το 2016. Δηλ. μετά από τρία έτη το P/Ε θα βρεθεί στο... 27(!!). Ας μην σχολιάσουμε καλύτερα...
ΧΑΛΚΟΡ: Με τις ζημίες που ανακοίνωσε θα κάνει παρέα στην ΕΤΕΜ στη κατηγορία των υπό επιτήρηση μετοχών... Μία κατηγορία που ατυχώς αυξάνεται και πληθύνεται...
ΣΙΔΕΝΟΡ: Και μη χειρότερα, που λέμε... Δεν την γλυτώνει προσεχώς την Επιτήρηση κι αυτή, αν δεν ανακάμψει πάραυτα...
ΜΟΗ: Διατηρεί την σύσταση ΑΓΟΡΑ και την τιμή στόχο στα 9 ευρώ η UBS για την μετοχή σε χθεσινή έκθεσή της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τα αποτελέσματα του δ΄τριμήνου του 2013 απογοήτευσαν την αγορά, καθώς ανακοίνωσε EBITDA στα 41 εκατ. ευρώ, κατά 20% χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επίσης, η πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/ ανά μετοχή είναι κατά 50% χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της UBS για μέρισμα 0,40 ευρώ.
Εκτιμά ότι η μετριοπαθής διανομή μερίσματος είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας για τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία, γι' αυτό και δεν αποκλείεται αργότερα μέσα στο έτος να αποφασιστεί επιστροφή κεφαλαίου.
Σχόλια αναγνωστών