γράφει : Δ.Ν.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν γράφοντας: Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να πλήττεται περισσότερο και πλέον βλέπουμε δύο Αγορές, μία αυτή των Τραπεζών και μία όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η Κυβέρνηση τρέχει ένα σημαντικό αγώνα δρόμου για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο έκτακτο Eurogroup, σε μία προσπάθεια να πείσει την ΕΕ να τις δώσει ένα νέο δάνειοΉ τον τρόπο εκείνο για να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της μέχρι το Καλοκαίρι, χωρίς να την αναγκάσει να πάρει νέα μέτρα.
Οι δύο πλευρές θέλουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα, ξέροντας παρόλα αυτά πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν.
Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση μιας και δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις (που δεν θα προβληματίσουν το σύστημα), για να βρει ρευστότητα, καθώς δεν μπορεί να εκδώσει ΟΕΔ σε μία λύση βραχυπρόθεσμη και με μεγάλο κόστος.
Η πίεση που θα ασκηθεί την Τετάρτη θα είναι μεγάλη, ενώ το πιο πιθανό είναι οι διαπραγματεύσεις και η λύση να βρεθούν στις 18 του μήνα.
Μπορεί η Κυβέρνηση να θέλει να δώσει σημαντικές μετεκλογικές παροχές, παρόλα αυτά ξέρει πως χρειάζεται να κυβερνήσει και όχι να φέρει την Χώρα σε μία κατάσταση ασφυξίας, με προβλήματα που δεν θα είναι εύκολο να λυθούν στο άμεσο μέλλον.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι χωρίς μέτρα θα πάρουμε μία δίμηνη παράταση χρόνου, το πρόβλημα θα έρθει μπροστά μας και πάλι σε δύο μήνες
Μιας και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τόσο σύντομες "αναίμακτες" λύσεις που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την πίεση, περισσότερο για μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική οικονομία.
Κατά την άποψή μας, το θέμα... ''Διακρατικό χρέος'' ήρθε μπροστά για να προσπαθήσει να καλύψει όλα τα υπόλοιπα.
Η ΕΕ από την άλλη δεν θέλει να δώσει μπροστά μία λύση, μιας και θέλει πρώτα να λύσει τα ανοιχτά θέματα των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει πίσω σε κάποια θέματα "καλή τη πίστει",αφού ξέρει ότι μπορεί να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις
Οπότε το πιο πιθανό οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν σε μία λύση-παράταση χωρίς όμως να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, σε σχέση με αυτά που ο Κόσμος περιμένει.
Καλώς ή κακώς η λύση δεν μπορεί να έρθει ως δια μαγείας και σε πρώτο χρόνο. Και η οικονομία χρειάζεται κάποιο διάστημα να μπορέσει σταδιακά να ισορροπήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς την στήριξη της ΕΕ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μιας και είναι ο μόνος δρόμος η Χώρα, μέσω του QE, να μπορέσει να βγει στις Αγορές
Κάτι που θα την απεξαρτήσει σταδιακά από τον "βραχνά" του μνημονίου, κάνοντας την πολιτική που θέλει και πιστεύει για να γυρίσει η Οικονομία σε μία σταθερή ανάπτυξη.
Από την άλλη χωρίς ΕΚΤ και ΕΣΠΑ δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές, κάτι που γνωρίζει καλά. Αφού ακόμα και αν βρει βραχυπρόθεσμα μία λύση δανεισμού από άλλες Χώρες αυτό δεν της λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.
Εν κατακλείδι, να πούμε πως η Αγορά μεσοπρόθεσμα παραμένει πτωτική, με το επίπεδο του 1000 να έχει γίνει πλέον η κύρια αντίστασή μας μεσοπρόθεσμα.
"Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το 'volatility', σε μία Αγορά που κινείται με βάση τα νέα θα πρέπει να έχουν πολύ δεδομένους κανόνες κρατώντας μετρητά παράλληλα...
Ενώ όσοι νομίζουν ότι θέλουν να κάνουν 'fundamental' τοποθετήσεις σε ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις εταιρειών, θα πρέπει να ξέρουν ότι τυχόν αρνητικά γεγονότα μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Σχόλια αναγνωστών