γράφει : Δ.Ν.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς: "Το τρίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει αν η Χώρα καταφέρει και πάλι να μπει, υποτυπωδώς, στις ράγες της ανάπτυξης, μιας και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε συνεργασία με τα capital controls έχουν ουσιαστικά ισοπεδώσει την Οικονομία", επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Μπροστά μας έχουμε να γράψουμε τα άσχημα macro νούμερα, μιας και ακόμα δεν έχουν φανεί τα πραγματικά μεγέθη, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση συνεχίσει να κωλυσιεργεί, ο Τραπεζικός κλάδος κινδυνεύει με "bail in" την επόμενη χρονιά.Η Κορυφή της Κυβέρνησης έχει καταλάβει τα δεδομένα και το θέμα είναι αν θα μπορέσει, σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο, να εφαρμόσει αυτό που συμφώνησε προεκλογικά και σταδιακά να πάρει την ρευστότητα που τόσο πολύ έχει ανάγκη, για την υποτυπωδώς εύρυθμη λειτουργία του Κράτους.
Οι φόροι του επόμενου διαστήματος σίγουρα θα προβληματίσουν και θα μεγαλώσουν τα ληξιπρόθεσμα, με την Κυβέρνηση να ψάχνει, χωρίς να βρίσκει, ισοδύναμα μέτρα σε διαφόρους νέους, ή παλαιούς φόρους.
Η Αγορά περιμένει τις πρώτες εκείνες ενδείξεις εφαρμογής του μνημονίου, όπως μία Ιδιωτικοποίηση, ή την ανακεφαλαίωση του Τραπεζικού κλάδου, που μπορούν να της δώσουν ορμή για να κάνει προσπάθεια να ανακάμψει.
Τα "CC" δεν έχουν χαλαρώσει στο ελάχιστο, με μερικές διατάξεις να δημιουργούν πραγματικά απορίες. Παράδειγμα το ότι το σύστημα δεν αφήνει το "νέο χρήμα" να είναι ελεύθερο, προκαλεί απορία...
Μιας και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να φέρει χρήματα μέσα στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, από την στιγμή που ξέρει ότι ελεύθερο είναι ένα πολύ μικρό μέρος του.
Στην Αγορά των ομολόγων η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, με τις τιμές να έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στα εταιρικά ομόλογα. Η Αγορά ξέρει πως σε περίπτωση που η εφαρμογή προχωρήσει ομαλά, τότε θα έχουμε και συμμετοχή της Χώρας στο "QE", γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την Οικονομία.
Το επόμενο διάστημα, το πιο δύσκολο και μεγάλο βήμα της Κυβέρνησης θα έχει να κάνει με το Συνταξιοδοτικό, μιας και είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κόστος, ενώ η βιωσιμότητά του δεν υφίσταται με τα σημερινά δεδομένα.
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να δώσει μία λύση μακράς διάρκειας, το επόμενο διάστημα...
Μία λύση που θα αλλάξει τα δεδομένα για την Οικονομία, μιας και ο δρόμος είναι μοναδικός και μακρύς τουλάχιστον μέσα στην ζώνη του ευρώ.
Σχόλια αναγνωστών