Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ



Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς: 

“Η ήπια αποκομιδή κερδών στις μετοχές του εγχώριου Χρηματοπιστωτικού Κλάδου, η οποία απορροφήθηκε σχετικά εύκολα, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ‘stress tests’ στις 31/10 και η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τη στήριξη των 708 μονάδων, καταδεικνύουν τη ανοδική τάση της Αγοράς, στην τρέχουσα φάση, με ζητούμενο να παραμένει η αύξηση της αξίας συναλλαγών” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Οι Ξένοι επενδυτές, από την μεριά τους, φαίνεται να τηρούν μια στάση αναμονής, πριν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την αξιολόγηση των Θεσμών για την Ελληνική Οικονομία και την εκταμίευση των €2 δισ.

(βάσει του αρχικού προγράμματος πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, με τα νέα δεδομένα να τη μεταθέτουν προς το παρόν μέσα στο Νοέμβριο).

Η καθυστέρηση υλοποίησης των προαπαιτούμενων (μόνο 19 από τα 49 έχουν υλοποιηθεί) και η προσπάθεια ανεύρεσης ισοδύναμων εκ μέρους της Κυβέρνησης (η επιστροφή των Θεσμών θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου), μπορεί να προβληματίζει τους Ξένους επενδυτές κυρίως…

Ωστόσο η επιτυχής υλοποίηση των παραπάνω είναι λογικό να οδηγήσει σε μια νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδαςβρίσκεται στο “CCC+” με σταθερή προοπτική από την S&P (αναβάθμιση της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες στις 21/7/15)…

Στο “Caa3” με σταθερή προοπτική από τη Moody’s (επιβεβαίωση της αξιολόγησης στις 25/9/15) και στο “CCC” από την Fitch (αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα στις 18/8/15).

Παρατηρώντας τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το 10ετές Κρατικό χρεόγραφο αναφοράς, δηλαδή με ετησιοποιημένη απόδοση 7,61%, σε αυτά τα επίπεδα βρισκόταν και τον Φεβρουάριο του 2014 

(σε περιβάλλον όμως βελτίωσης των συνθηκών για την Ελληνική Οικονομία και υπό την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ) και άξιο υπενθύμισης είναι ότι η Ελλάδα “βγήκε” στις Αγορές τον Απρίλιο του 2014, με νέο 5ετές λήξης 2019 και με τοκομερίδιο 4,75% (το 10ετές είχε απόδοση 6,2%) !!!! 

Βέβαια, όταν πραγματοποιήθηκε η έκδοση του 5ετούς είχε ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, δεν υπήρχαν τα εγχώρια capital controls, αλλά δεν υπήρχε και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, είναι λογικό να συνεχισθούν οι διακυμάνσεις στις εγχώριες Αγορές μετοχών και ομολόγων και βεβαίως δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αυτές θα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. 

Από τεχνικής απόψεως, η αντίσταση για το Γενικό Δείκτη οριοθετείται στις 730 και 755 – 760 μονάδες…

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης