γράφει : Δ.Ν.
ΓENΙΚΑ στην αγορά επικρατεί η αίσθηση πως η διοίκηση της Εθνικής έκανε λάθος χειρισμούς στο θέμα της Finansbank, δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε και τελικώς έκανε μια συμφωνία, που δεν αποφέρει στον όμιλο τα αναμενόμενα οφέλη. ΦΥΣΙΚΑ όσοι είναι “απέξω από τον χορό” πολλά τραγούδια ξέρουν…
ΔΕΗ: Το πολύ γαρ της θλίψης γεννά παραφροσύνη…
ΕΚΤΙΜΗΣΗ-Επισήμανση: Υπάρχει μια εσφαλμένη εκτίμηση ή καλύτερα αισιοδοξία ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά κέρδη από την διαχείριση των NPLs, είτε ενεργητική διαχείριση, είτε πουλώντας δάνεια σε distress funds. Οι τραπεζίτες έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους. Τα σημαντικά κέρδη που ανέμεναν είναι πολύ πιθανό να μην έρθουν. Και ο κλάδος να συνεχίσει να ταλαιπωρείται για τα επόμενα 3 χρόνια με τα προβληματικά δάνεια. Η πώληση προβληματικών δανείων είναι ακόμη πιο λανθασμένη επενδυτικά στρατηγική, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ξένοι αγοράζουν μόνο σε εξευτελιστικές τιμές.
ΖΟΜΠΙ: Tο πρόβλημα των μη βιώσιμων ομίλων και τη δυνητική χρηματοδότηση που μπορεί να απελευθερώσει για την οικονομία η έξοδός τους από την αγορά φέρνει στο προσκήνιο η επικείμενη έναρξη ενεργού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», η PWC με μελέτη της για το θέμα χαρακτηρίζει πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές «ζόμπι», αναφερόμενη ουσιαστικά στις εταιρείες που δεν μπορούν να αναπτυχθούν, έχουν αρνητική κερδοφορία και αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.«Τα ‘ζόμπι’ έχουν την τάση να καταστρέφουν κεφάλαια, να εξαφανίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να εξαντλούν τις πιστώσεις της αγοράς», σημειώνει στην έρευνά της. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από δείγμα 2.824 εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατ. έκαστη για την περίοδο 2008-2013, το 16,5% αυτών είναι ζόμπι με μη βιώσιμο χρέος, που αποτελούν, σύμφωνα με την PwC, παγιδευμένα δάνεια με 11,3 δισ. έσοδα και 12,5 εκατ. καθαρού δανεισμού, Εάν οι εταιρείες- ζόμπι εξαφανίζοντας μέσα σε μία ημέρα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συμβουλευτικός οίκος, θα γινόταν σοβαρή ανακατάταξη έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η υπάρχουσα ζήτηση από τις εναπομένουσες εταιρείες. Αυτό με τη σειρά του θα έδινε ώθηση στις εταιρείες αυτές και σε ολόκληρους κλάδους, προσθέτοντας ανάπτυξη, απασχόληση κ.λπ.
Η συνέχιση της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσει τους δείκτες χρεοκοπίας στον ενεργειακό κλάδο, θα προκαλέσει αναταράξεις στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη άλλων μεγάλων οικονομικών. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 20% τον τελευταίο μήνα, θα προσφέρει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.
ΘΕΤΙΚΗ απόδοση για το 2015 είχαν (μέχρι στιγμής) δέκα μετοχές του 25άρη. Οριακή πτώση για τον ΟΤΕ…ΕΝΩ πριν λίγο καιρό οι αποδόσεις τους ήταν αρκετά υψηλότερες για τις περισσότερες…
ΙΝΛΟΤ+ΙΝΤΚΑ+ΙΝΚΑΤ: Πολύ κατώτερες των περιστάσεων… Πάρα πολύ… Ο ορισμός του ΞΕΠΕΣΜΟΥ, με μία λέξη
ΛΑΜΔΑ: H μετοχή της Landa Developoment συμπλήρωσε επτά διαδοχικές συνεδριάσεις χωρίς να σημειώσει αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό, ενώ κλείνει θετικά στις έξι τελευταίες με αποτέλεσμα από τα χαμηλά των 3,50 με 3,60 ευρώ να βρίσκεται τώρα στα 4,1800 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το project του Ελληνικού θα προχωρήσει, έστω με καθυστερήσεις, αλλά όσο νάναι οι αμφιβολίες υπάρχουν. Η μετοχή συν τις άλλοις διακρίνεται με την απόδοσή της από το ξεκίνημα του 2105… Καταγράφει άνοδο 24,40% και +77% από το χαμηλό της στα 2,3600 ευρώ.
MHNYMA: Η μοναδική αισιόδοξη νότα σε όλη αυτή την σκοτεινιά, είναι πως το μέλλον δεν προβλέπεται από κανέναν. Πως η ζωή έχει τα δικά της σχέδια, τα οποία πολύ σπάνια μπορούν να εμποδίσουν οι άνθρωποι να πραγματοποιηθούν. Παρά το ότι λοιπόν το 2016 δεν φαίνεται να είναι καθόλου θετικό για την Ελλάδα και τον πλανήτη, ίσως αποδειχτεί πολύ καλύτερο, από όσο φανταζόμαστε.
ΞΕΦΤΙΛΑ, σκέτη: Ένα χρόνο φυλακή με αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 18 μήνες στον μεγάλο Ελληνα πατριώτη και χριστιανό, Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο ορισμός «του κάνανε τα μούτρα κρέας». Συν δέκα χιλιάρικα πρόστιμο. Περί πλημμελήματος επρόκειτο άλλωστε. Και περί πρωτόδικης απόφασης που μπορεί να πέσει στο Εφετείο. Και σιγά το αδίκημα. Οτι μέσα σε όλες τις δουλειές που είχε ο άνθρωπος, ξέχασε να δηλώσει ως όφειλε στο πόθεν έσχες 1,65 εκατ. γιούρο. Να τον κρεμάσουμε; Ψιλοπράματα αυτό το ποσό για έναν αρχηγό κόμματος, αλλά πάνω απ’ όλα σκληρά εργαζόμενο. Καμία σχέση με μίζες, όπως διέδιδαν κάποιοι παλιάνθρωποι συκοφάντες. Τα λεφτά τα είχε πάρει ο ευσεβής αυτός χριστιανός ως προκαταβολή για να πουλήσει τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ, που του είχε παραχωρήσει δωρεάν το ελληνικό δημόσιο. Είχαν τσοντάρει δηλαδή με διακοσαριές και τετρακοσαριές χιλιάδες, επιφανείς φίλοι του. Καμία σημασία ότι δεν υπήρχε σχετική συμβολαιογραφική πράξη. Ο λόγος του προέδρου, άλλωστε, είναι συμβόλαιο. Κι έβγαλε αυτά τα λεφτά έξω σε οφ-σορ εταιρεία σαν κουμπαρά, για να εξασφαλίσει την οικογένειά του επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενώ αν τα είχε μέσα σε ελληνικές τράπεζες, άντε τώρα με το κάπιταλ κοντρόλ, να τραβάει κάθε βδομάδα από τέσσερα κατοστάρικα. Για να πάρει τα λεφτά του θα έπρεπε να περάσουν 75 χρόνια και κάτι μήνες (Κ.Καίσαρης).
ΟΡΕΞΕΙΣ: Στις αντίστοιχες δύο μετοχών θα κινείται του λοιπού και μέχρι νεωτέρας ο δείκτης του 25άρη, συγκεκριμένα των Coca Cola Hbc και Alpha bank που θα διαμορφώνουν και οι δύο μαζί το 32,70% της αξίας του(!). Ακολουθούν ΟΤΕ με 10%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 8,5% ΕΥΡΩΒ 8,3% ΕΤΕ 7,9% ΟΠΑΠ 6,5%. Με 1,8% μόλις η ΔΕΗ, στα 3,7% ο ΤΙΤΚ και 2,5% η ΜΟΗ και το ΦΦΓΚΡΠ.
ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΙΛΑ έχει αρχίσει να ξαναπέφτει για την Εθνική Τράπεζα,… οπότε για πάνω προορίζεται το χαρτί… Δεν θα εκπλαγούμε αν το δούμε προσεχώς πάνω από το 0,40 και προς το 0,45 ευρώ…
ΡΑΓΔΑΙΕΣ πλέον οι εξελίξεις μετά από πέντε χρόνια συσσώρευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έφθασαν να αποτελούν επισήμως το 1/3 του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η νέα νομοθεσία έρχεται να δώσει λύση(;) για τα κόκκινα δάνεια που λιμνάζουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αναθέτουν ή να πωλούν τις συμβάσεις των «κόκκινων» δανείων σε ειδικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να προτείνουν ακόμη και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες. Οι αγορές των δανείων δεν θα γίνουν μεμονωμένα καθώς το πλήθος των «κόκκινων δανείων» ανέρχεται σε 300.000 με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς ωστόσο η συγκέντρωση και ομαδοποίηση τους θα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, ποιοτικά, είδος καλύψεων κ.λπ.). Η νέα αγορά θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς ενημέρωσης για το κοινό και οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (ΕΔΑΜΕΔ – Εταιρείες Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια) θα πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα, ονομαστικές μετοχές και μετοχικό κεφάλαιο άνω των 100.000 ευρώ. Για τους δανειολήπτες που έχουν δάνειο σε καθυστέρηση θα δοθεί προθεσμία ενός έτους για να έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία με τις τράπεζες. Οι συναντήσεις των ενδιαφερομένων με τις τράπεζες θα ξεκινήσουν άμεσα ενώ μετά τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 θα επανεξεταστεί το καθεστώς πώλησης για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό (250 εργαζόμενοι – έως 50 εκατ. τζίρο) , τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά.
ΣΩΣΤΕΣ οι κινήσεις των αρμοδίων στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη με τις 4 συστημικές να τον επηρεάζουν σε ποσοστό 25% περίπου {ΑΛΦΑ 10%, ΕΤΕ 5,4% ΠΕΙΡ 5% και ΕΥΡΩΒ 4,9%} και μαζί με την Κύπρου (4,9%) κατά 30%. ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ το ΑΝΤΙΒΑΡΟ από τους τίτλους των ΕΕΕ (10%) ΟΠΑΠ 5,2%, ΟΤΕ 5%, ΤΙΤΚ 5,1% ΜΠΕΛΑ 4,9% ΦΦΓΚΡΠ 4,4% και ΜΟΗ 4,2%. Συνολικά 39% περίπου.
TITK: Με διαδρομή κατά την διάρκεια του 2015 στο εύρος των 15,50 με 25,00 ευρώ η μετοχή ολοκλήρωσε την Παρασκευή στα 17,54 ευρώ που τον αποτιμούν σε 1,35 δισ. ευρώ. Πριν λίγες ημέρες οι αναλυτές της Deutsche bank με έκθεσή τους έδωσαν νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του στα 19,00 από 23,00 ευρώ ενώ υποβαθμισαν την σύσταση σε “Συσσώρευση” από “Αγορά”. Επειδή συνήθως γίνεται ακριβώς το αντίθετο στις εκθέσεις που μας…ταίζουν στις περισσότερες φορές οι διάφοροι του είδους και με την στήλη ανέκαθεν “contrarian”, γι αυτό συγκαταλέγουμε την μετοχή του άνετα σε ένα χαρτοφυλάκιο που σέβεται τα κεφάλαιά του… Και φυσικά γιατί το αξίζει. Κινητήρια δύναμη για τον όμιλο αναμένεται να αποτελέσει η ανακάμπτουσα αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 50% των πωλήσεων του ομίλου και το 45% της λειτουργικής κερδοφορίας του.Με σημαντική βελτίωση στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις (Μόλις ένα αρνητικό πρόσημο) και +10% από τα χαμηλά της της 14ης Δεκεμβρίου.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ πάντα αξίες στο ΧΑ, που αξίζει να εμπιστευθεί ο επενδυτής. Η στήλη πιστεύει ότι υπάρχουν παρόμοιες αξίες στον 25άρη για το 2016 και σας τις παρουσιάζει, βάζοντας βεβαίως δύο πολύ δύσκολα φίλτρα και μία παραδοχή: 1ον) Πρέπει το P/BV να είναι μικρότερο του 1 2ον) Η εταιρεία, να παράγει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (με βάση το εννεάμηνο του 2015) Και να υπάρχει η παραδοχή, ότι η εταιρεία έχει θετικές προοπτικές για το 2016. Από τις 21 εταιρείες του 25άρη, μόνον τέσσερις (4) πληρούν τα κριτήρια 1 και 2! Βάζοντας και το 3, μένουν μόνον τρεις (3)! Πρόκειται για τις εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι οι μοναδικές που αξίζουν της προσοχής μας από τον 25άρη. Μας αρέσουν και οι Aegean (P/BV μεγαλύτερο μεν του 1, αλλά με υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές), ΕΧΑΕ (P/BV μεγαλύτερο του 1, αλλά επίσης θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ανυπαρξία δανεισμού), αλλά και ΜΟΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Εξυπακούεται ότι θα θέλαμε πρώτα να δούμε τις τιμές τους να μειώνονται, για να έχει και περιεχόμενο το επενδυτικό ρίσκο…
Σχόλια αναγνωστών