Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΧΑΑ: Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας είναι τελικά ο … αστάθμητος

tags :
ΧΑΑ: Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας είναι τελικά ο … αστάθμητος
"Παρά το κλίμα στασιμότητας που παρατηρείται στα κύρια ανοικτά οικονομικά και πολιτικά μέτωπα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη, παρακολουθώντας περισσότερο την διεθνή τάση η οποία είχε επίσης θετική πορεία" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όλες οι συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε, είχαν έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας και προς τις δύο κατευθύνσεις, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των σχετικά χαμηλών συναλλακτικών όγκων που μεγεθύνουν την εικόνα των διακυμάνσεων. Μια ερμηνεία για αυτό που παρατηρείται μετά το μεγάλο ξεπούλημα στις αρχές του μήνα, είναι ότι η Αγορά ξαναχτίζει προσδοκίες για την επίσπευση της Αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο και χωρίς να είναι ακόμα προσδιορισμένη η ημερομηνία επιστροφής του "Κουαρτέτου" (πιθανόν να ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα) ο βαθμός ευαισθησίας θα παραμείνει αυξημένος, καθιστώντας πολύ εύθραυστες όσες ανοδικές απόπειρες στερούνται συνέχειας από το μακροοικονομικό πεδίο.

Ο "τοίχος της αβεβαιότητας" είναι η καλύτερη "πίστα" για μια "βουβή" άνοδο, από πλευράς νέων, ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας είναι τελικά ο … αστάθμητος, ο οποίος βρίσκεται και εκτός των δυνητικών σεναρίων που είναι γνωστά.

Τα πρώτα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου έδωσαν μια ικανοποιητική ανάσα σε επίπεδο πληροφόρησης, καθώς όλες οι ανακοινώσεις είχαν καλύτερη επίδοση από τα αναμενόμενα. Επιμέρους αυτό μεταφράστηκε σε ενδιαφέρον και στο ταμπλώ, γεγονός που δείχνει ότι τα αντανακλαστικά της Αγοράς ακόμα έχουν θεμελιώδεις απολήξεις. Ξεπερνώντας κάποια στιγμή τα ρίσκα που έρχονται από το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτές θα αναζητήσουν τις αξίες που έχουν ισχυρά δεδομένα κερδοφορίας, ως εκ τούτου είναι σημαντικό να υπάρχει ένας πυρήνας εταιρειών που να μπορεί να εκφράσει αυτές τις επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, μετά από μια χρονιά επιεικώς "ακατόρθωτη", εκτός από το στίγμα αντοχής που δίνει στην Αγορά αποτελεί μια έμπρακτη υπόσχεση αύξησης κερδών σε συγκυρίες ομαλότερων συνθηκών ζήτησης και κυρίως σε συνθήκες κανονικότητας της ρευστότητας.

Οι 470 μονάδες διατήρησαν τις ιδιότητες της άμεσης στήριξης, παρέχοντας ένα νέο επίπεδο αφετηρίας στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος επανήλθε γρήγορα στο άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, επιχειρώντας την διαφυγή από την μεσοπρόθεσμη πτωτική πορεία που ξεκινάει από το τέλος του 2015.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, κάθε άλλο παρά βοηθάει στο να επιτευχθεί μια δυνατή διάσπαση τιμών, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους, να προηγηθεί δηλαδή μια ενδιάμεση διόρθωση τιμών.
Σε αυτή την διόρθωση ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να κινηθεί συντηρητικά, αν δεν θέλει να αναιρέσει ότι "έχτισε" τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι 470 μονάδες είναι το αδιαπραγμάτευτο όριο της διόρθωσης που θα κρατήσει το σενάριο διάσπαση σε ισχύ.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα λειτουργεί, πάντως και σαν "παγίδα" εντυπώσεων και στην αντίπερα όχθη: Η συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να ερμηνευθεί και ως απουσία πωλητών που δεν έχουν κίνητρο πώλησης σε αυτά τα επίπεδα. Ο MACD είναι προς το παρόν ο μόνος δείκτης που δίνει αγοραστικό σήμα και τα τεχνικά δεδομένα θα αποκτήσουν πληθωρικότερη υποστήριξη αγορών σε υπέρβαση των 510 μονάδων, υποστηριζόμενα και από την μετριοπαθή εικόνα των ταλαντωτών που έχουν διατηρηθεί στην ζώνη της ουδετερότητας.

Εκτός από την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, στις 29 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα και μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση που αφορά Ελληνικές μετοχές. Συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου το Ελληνικό ETF GREK αλλάζει διαχειριστή και από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI έχοντας ωστόσο σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση και στις σταθμίσεις του που αναμένεται να επηρεάσουν τζίρο και τάση στην συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας.

Κατά τα άλλα η ερχόμενη εβδομάδα έχει έντονο Τραπεζικό "άρωμα", αφού οι 2 από τις 4 Τράπεζες έχουν δηλώσει ημερομηνίες στις οποίες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου. Η Eurobank ανοίγει την αυλαία στις 2 Μαρτίου, ενώ στις 3 Μαρτίου ακολουθεί η Alpha Bank. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης του 2015 ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.

"Την Τρίτη λήγει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης