Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν και σχολιάζουν: Σήμερα ο Δημ.Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ

tags :
Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν και σχολιάζουν: Σήμερα ο  Δημ.Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ

Ο κύκλος της απαξίωσης κλείνει και την θέση του παίρνει το ενάρετο σενάριο…



“Οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup δείχνουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος απομακρύνεται αισθητά και ήδη οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν (ενδεικτικά στο 7,8% για τα 10ετή)” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Η έναρξη της ψήφισης των μέτρων για τα 5,4 δισ ευρώ και η δρομολόγηση του προληπτικού μηχανισμού για αυτόματη περικοπή δαπανών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλάζουν τα χρηματιστηριακά δεδομένα.
Όμως, η διαδικασία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους που μετατίθεται χρονικά για το 2018, αφήνει την αρνητική επίγευσή της. Έτσι, η μέχρι τώρα συγκρατημένη ψήφος εμπιστοσύνης που απέτρεπε την εκδήλωση σημαντικών ρευστοποιήσεων από τους ισχυρούς παίκτες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δημιουργεί τώρα προϋποθέσεις για ηχηρότερη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του.
Ο αξιοσημείωτος όγκος της σημερινής συνεδρίασης συνιστά ένδειξη ότι ο κύκλος της απαξίωσης κλείνει και τη θέση του παίρνει το ενάρετο σενάριο: ανοδική τάση με τις αναγκαίες διορθώσεις για τη αποκόμιση μέρους των κερδοφόρων τοποθετήσεων.
Ωστόσο, θα απαιτηθούν συστηματικότερα υψηλότεροι όγκοι για ξεπεραστούν οι αντιστάσεις που υπάρχουν στην ανοδική κίνηση, με πρώτη εκείνη των 630 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπως επισημαίνουν οι τεχνικοί αναλυτές.
Από την άλλη πλευρά, το πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η συνεχιζόμενη φορολογική λαίλαπα, δεν επιτρέπουν πολλή αισιοδοξία για κοντινή επανεκκίνηση της πραγματικής Οικονομίας και καταγραφή τριμήνου με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Επομένως, οι όποιες ευεργετικές κινήσεις συμβούν στη ρευστότητα της Οικονομίας, σαν αποτέλεσμα της λήψης των χρημάτων της δόσης και των δράσεων της ΕΚΤ (αποδοχή Ελληνικών ομολόγων, εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης), μικρό μόνο αντίκτυπο θα έχουν στην πραγματική Οικονομία.
Άρα, η χρηματιστηριακή πορεία θα είναι πλαγιοανοδική, αλλά με συγκρατημένους ρυθμούς, ιδιαίτερα ενόσω ο βαθμός εμπιστοσύνης παραμένει χαμηλός για χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, καθώς μόλις τώρα οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών ξαναβρίσκουν τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ. και ο Γενικός Δείκτης μηδενίζει τις μέχρι τώρα απώλειές του από την αρχή του έτους.
Από την άλλη πλευρά, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει γκρίζο. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων θέσεων της Αγοράς εργασίας δεν επιτρέπουν σκέψεις για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων από τη Federal Reserve καθώς η οικονομική μεγέθυνση είναι εύθραυστη. Ταυτόχρονα, η εκτίμηση του Economist (7/5/2016) ότι το συνολικό Κινεζικό χρέος κινείται στην περιοχή του 260% ως προς το ΑΕΠ, έναντι 150% προ δεκαετίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σύντομα οι Αρχές θα αναγκαστούν να λάβουν σοβαρά μέτρα για τα NPLs Κινεζικών Τραπεζών.
“Είναι επομένως πιθανό, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή πωλήσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι εξελίξεις της Κίνας να αποτελέσουν στο εγγύς μέλλον, για μια ακόμη φορά, τον ιμάντα μετάδοσης κραδασμών για την Παγκόσμια Οικονομία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης