Τελευταία Νέα

Που εστιάζουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες και πως σκοπεύουν να χτυπήσουν τον στόχο

tags :
Που εστιάζουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες και πως σκοπεύουν να χτυπήσουν τον στόχο
Εκστρατεία για την επιστροφή των καταθέσεων έχουν ξεκινήσει οι συστημικές τράπεζες και ο στόχος που βάζουν είναι τα 3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους επικοινωνούν με τους πελάτες που απέσυραν -πριν από τηνεπιβολή των capital controls– τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, προσκαλώντας τους να τα επιστρέψουν και πάλι στα τραπεζικά ταμεία. Μάλιστα προς τούτοις οι κλήσεις γίνονται από υπαλλήλους κατάλληλα εκπαιδευμένους σε πελάτες που έχουν αοσύρει ποσά 20.000 ευρώ και πάνω.

Οι τράπεζες είναι άλλωστε σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και τους πελάτες που έχουν αποσύρει τα χρήματά τους όσο και που τα έχουν διοχετεύσει  είτε δηλ στο σπίτι, στη θυρίδα ή στο εξωτερικό. Και σύμφωνα με το Έθνος εστιάζουν κυρίως σε δύο σημεία:

  • Α) Στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ακόμα πολύ υψηλά επιτόκια -σε σχέση με τις τράπεζες του εξωτερικού- στους λογαριασμούς προθεσμίας και κυρίως 
  • Β) Στο ότι θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί για το «φρέσκο» χρήμα, δηλαδή ο καταθέτης θα μπορεί να αποσύρει το σύνολο των χρημάτων που επέστρεψε στην τράπεζα.
Οι διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες με πελάτες που πάνω στον φόβο τους να σώσουν τις καταθέσεις τους, τις θάβουν στον κήπο ή σε γλάστρες, τις κρύβουν μέσα στην κατάψυξη, τις ράβουν σε στρώματα… Το ζητούμενο λοιπόν είναι να πεισθούν οι καταθέτες να επιστρέψουν και πάλι τα ευρώ στις τρά­πεζες σε καταθετικούς λογαριασμούς. Με απλά λόγια να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Διότι μόνο αν υπάρξει επιστροφή καταθέσεων, θα οδηγηθούμε στην πλήρη άρση των capital controls.

Πάντως, οι συνθήκες και ο ρυθμός άρσης των capital controls πρέπει να αξιολογηθούν δεόντως από τις ελληνικές Αρχές. Στα χρόνια των μνημονίων (από τον Απρίλη του 2010) μέχρι τώρα, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς «φυγαδεύτηκαν» περίπου 102 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2010 τα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν 222,712 δισ. ευρώ και φέτος τον Απρίλη 121,426 δισ. ευρώ. Ποσά ύψους 63 δισ. ευρώ είχαν αναληφθεί μέχρι το τέλος του 2014, με τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών να υποχωρούν στα 160 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Οι διαρροές συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκαν τα capital controls (26 Ιουνίου), με τις καταθέσεις να μειώνονται στα 122 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό «παίζουν» με μικρές αυξομειώσεις τον τελευταίο χρόνο. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τα περίπου 40 δισ. ευρώ που «σηκώθηκαν» από τις αρχές του 2015, το 80%, δηλαδή ποσό περί τα 30 με 32 δισ. ευρώ είναι αποθησαυρισμένο εντός συνόρων. Φυλαγμένο είτε σε θυρίδες είτε σε κάθε πιθανή και απίθανη κρυψώνα.

Σύμφωνα με προβο­λές που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, αν η ρευστότητα που βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος -και υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ– επέστρεφε στις τράπεζες, θα δρούσε καταλυτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μάλιστα εκτιμούν ότι με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ποσά ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ μπορούν να επιστρέψουν εντός της επόμενης 2ετίας στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ρεαλιστικός και επιτεύξιμος στόχος για φέτος είναι να επιστρέψουν ποσά της τάξης των 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Και αυτή η πρόβλεψη γίνεται από τραπεζικά στελέχη με το δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα της άρσης των capital controls εκτείνεται μέχρι τα μέσα του 2017, αν και συνεχίζονται οι κινήσεις χαλάρωσης των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης