Τελευταία Νέα

Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι συνέβη σήμερα 28/7 στο ταμπλό - παρατηρήσεις, σχόλια

tags :
Το Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - Τι συνέβη σήμερα 28/7 στο ταμπλό - παρατηρήσεις, σχόλια
Οι ανησυχίες ότι η διοικητική κρίση στις ελληνικές τράπεζες θα πλήξει την πολιτική NPLs σε συνδυασμό με τις εκροές κεφαλαίων που μπορεί να σημειωθούν... ενόψει των stress tests έχουν επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα των τραπεζικών μετοχών που υποχώρησαν μέχρι 8%. 

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 39,3 εκατ. με την βοήθεια πακέτων αξίας 6,8 εκατ. (κυρίως σε ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΓΡΙΒ).

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι μόνον δέσμια των stress tests που θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ αύριο. Το ΧΑ έχει νεκρώσει μεταξύ άλλων και για ένα άλλο λόγο.

Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των 51 τραπεζών που θα συμμετάσχουν στα stress tests είναι μεγάλες π.χ. 50-60 δισ. (οι δικές μας - ως γνωστόν - δεν συμμετέχουν στα stress tests) τότε είναι πιθανό να υπάρξουν εκροές και από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και να κατευθυνθούν στις αμκ των ευρωπαικών τραπεζών.

Αν δεν προκύψουν σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες - που είναι και το πιθανότερο σενάριο - τότε η αγορά θα εκτονωθεί από την παρατεταμένη συσσώρευση. Ωστόσο οι επενδυτές θα απογοητευτούν, σε περίπτωση που η ΕΚΤ επιχειρήσει ωραιοποίηση. 

Το ΧΑ δεν αποτελεί προτεραιότητα -κάθε άλλο μάλιστα- για τους ξένους που ασχολούνται μαζί του. Και οι οποίοι θα εστιαστούν στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Εξ ου και ο κίνδυνος εκροών ως ανωτέρω...

ΓΔ: Στις 562,84 μονάδες με απώλειες 1,11%, κινούμενος και πάλι σε στενό εύρος με υψηλό ημέρας τις 570,41 μονάδες και χαμηλό τις 561,15 μονάδες (-1,41% πριν την Δημοπρασία), ενώ ο τζίρος -κάπως βελτιωμένος - διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 59 εκατ. τεμάχια.

ΔΤΡ: Στο ΜΕΙΟΝ 5,88% στις 654,04 μονάδες, με τις τέσσερις συστημικές  να υποχωρούν σημαντικά. Έτσι η ΑΛΦΑ έκλεισε στο -4,60% στα 1,6600 ευρώ, με τζίρο 10 εκατ. ευρώ. Η Εθνική σημείωσε πτώση 5,82%% στα 0,1760 ευρώ με τζίρο 3,7 εκατ. ευρώ, η Eurobank στο -7,17% και τα 0,4920 ευρώ με 2,95 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς στο -8,16% στο 0,1350 ευρώ με την δική της αξία των συναλλαγών στα 2,48 εκατ. ευρώ.

FTSE25: Έκλεισε στο -2,01%,στις 1501,49 μονάδες με τζίρους 36,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 6,7 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε πράσινα εδάφη... 

Ξεχώρισε η ΦΦΓΚΡΠ με άνοδο 2% στα 21,4200 ευρώ (εννέα σερί θετικά πρόσημα και 15-1 στα 16!!!) ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν ΜΕΤΚΑ (1,38%) και ΤΙΤΑΝ (+1,09%)... Πλην των 4 συστημικών μεγάλες ήττες και για τις ΔΕΗ και ΟΤΕ (4,15% και -3,11%).

ΤΑΜΠΛΟ: Ανοδικά ολοκλήρωσαν 42 και στο μείον 48 μετοχές.

ΘΕΤΙΚΟ κλείσιμο για τον FTSEM  στο +0,81% με τζίρο 1,96 εκατ. ευρώ λόγω του ΣΑΡΑΝΤΗ (+6%!!! και τζίρος 1,35 εκατ. ευρώ). ΑΝΟΔΟΣ 4,18% για την ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – εν αναμονή του δικού της 6μήνου- στη τιμή των 3,9900 ευρώ με συναλλαγές 22834 τμχ…

ΣΤΟ +2,56% και στα 1,6000 η μτχ της KLEEMANN HELLAS με κφση μόλις 37,8 εκατ. ευρώ…Σημαντική υποχώρηση για τα ΠΛΑΘ (-3,45% στα 1,4000 με 10716 τμχ) που αδυνατούν να ξεκολλήσουν από το δρομολόγιο 1,3500 με 1,5000 ευρώ. 


______________

ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ: Στα 27,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το β’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, στη δημοσιότητα, προς ενημέρωση των επενδυτών. Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 27,8 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, αυξημένα κατά 58,4%.


Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε οριακά (-0,8%), σε ετήσια βάση, στα 386 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 7,2% στα 76,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, για το α’ εξάμηνο του 2016, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε βελτίωση αποτελεσμάτων, κυρίως χάρη στην αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Αίγυπτο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 723,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.


Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 13,5% και ανήλθαν σε 119,5 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 24,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ειδικά από την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ κατά 16%.

_________

ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΓΓΟΣ (πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.): Το Χρηματιστήριο διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε μετά το "Brexit" και προσπαθεί να βρει κατεύθυνση. Την Παρασκευή αναμένονται τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων, για το αν θα εφαρμοστεί το "bail-in", ή θα συνεχιστεί η πολιτική των Κρατικών επιχορηγήσεων.

Αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, θα εκληφθούν ως άσχημα νέα για τις Ελληνικές Τράπεζες, που δεν έχουν ξεπεράσει τον σκόπελο της αυτοχρηματοδότησης.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά Ξένοι, με αποτέλεσμα οι τοπικές εταιρικές ειδήσεις να μην έχουν μεγάλη επίδραση. Ακούσαμε για την ενεργοποίηση του πακέτου Junker, για την αποκρατικοποίηση εταιρειών, για την ανάθεση έργων από αποκρατικοποιούμενες εταιρείες και άλλα πολλά. Ενώ στα παραπάνω έχουν εμπλοκή Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, δεν είδαμε θετική επίπτωση στις τιμές τους.

Οι Έλληνες κάνουν ότι διακοπές τους επιτρέπουν τα περιορισμένα οικονομικά τους και θα επανέλθουν μετά τα "μπάνια του λαού". Το διεθνές κεφάλαιο συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνηση, λόγω της εξαιρετικά αυξημένης γεωπολιτικής αναταραχής στον Κόσμο και το Φθινόπωρο, μετά από ένα καλό τουριστικό Καλοκαίρι, θα μπορούσε να κάνει πάλι την Ελλάδα προορισμό για κεφάλαια που βρίσκονται σε κίνηση.

Φθάνει να θέλουμε επενδυτές και όχι χασοσκόπους. "Οι επενδυτές επιδιώκουν σταθερότητα και αποδόσεις. Όποιος δεν επιδιώκει αυτά, έχει σκοπό να χάσει γρήγορα τα χρήματά του, σε αντίθεση με τον κερδοσκόπο που έχει σκοπό να βγάλει γρήγορα χρήματα...

_______

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (Ηλ.Ζαχ.-FFS): Για τον ΓΔ παραμένουν σημαντικά τα άκρα 571 - 585 και 561 - 550 μονάδες. Ανοδική διαφυγή συνοδευόμενη από την απαραίτητη αύξηση του τζίρου, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 617 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι θέμα αν θα αντέξει η στήριξη των 520 μονάδων. Το "stop" μας στο "long" είναι οι 549 μονάδες. Στην περίπτωση του FTSE25 (-2,01% στις 1501,5 μον.), χτύπησαν τα "intraday stop" με την καθοδική διάσπαση των 1510 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1492 μονάδες (daily position stop). Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, ανοίγει κι άλλο η κατηφόρα προς τις 1452 και 1422 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 1532 - 1538 και 1541 μονάδες, που κατοχύρωση θα δώσει το έναυσμα για ανοδική κίνηση στο 1566, αν μη τι άλλο.

_______

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

"Η εβδομάδα που διανύουμε δεν είχε την ένταση & τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις, άλλων εποχών, τόσο στο χρηματιστηριακό όσο και στο πολιτικό επίπεδο" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 561 & 572 μονάδων, με χαμηλούς όγκους. Αντίστοιχα και ο Δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ταλαντεύεται μεταξύ των 1500 & 1550 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται μεταξύ 665 & 770 μονάδων, αναμένοντας τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που αν και δεν αφορούν τις Ελληνικές Τράπεζες, στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν παύουν να τις επηρεάζουν έμμεσα & καταλυτικά. Τυχόν διάσπαση του ανωτέρω εύρους τιμών θα δώσει ισχυρή κίνηση προ της διασπασμένη πλευρά.

Δεν θα πρέπει να μείνει ασχολίαστη, όμως, η αυτονόμηση (για άλλη μια φορά) της Ελληνικής Χρηματαγοράς από τις Διεθνείς Αγορές, που παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, παρά το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα του "BREXIT", κυρίως λόγω των συνεχών "QE" από τις Κεντρικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας όπως, η υψηλή Φορολόγηση, η υψηλή Ανεργία, η έλλειψη Χρηματοδότησης από το Τραπεζικό Σύστημα & κυρίως, η κατάσταση του Δημόσιου Τομέα αλλά και οι πτωχεύσεις μεγάλων Επιχειρηματικών Ομίλων.

Εκτιμάται ότι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κρατικού μηχανισμού, ή αντιστρόφως τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας Ιδιωτών και Επιχειρήσεων, μέσα στο επόμενο 3μηνο.

Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων, η ενεργοποίηση του αυτόματου "κόφτη" θα ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών.

Αν και κάποια μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια μικρή βελτίωση μεγεθών, όπως η μείωση της Ανεργίας, η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση του πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, για να εξάγουμε αντικειμενικά συμπεράσματα θα πρέπει να τα αναλύουμε περαιτέρω.

Η βελτίωση της καταγεγραμμένης απασχόλησης, αναλύοντας τα στοιχεία της "ΕΡΓΑΝΗ", δείχνει ότι το 52% των απασχολουμένων αφορά μερική ή ωρομίσθια απασχόληση, τάση μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ωρομίσθιο & αντικατάσταση υψηλόμισθων με χαμηλόμισθους νεοεισερχόμενους.

Αντίστοιχα η αύξηση των καταθέσεων θα πρέπει να μετρηθεί Οκτώβριο & Δεκέμβριο, όταν από τους Τραπεζικούς λογαριασμούς θα έχουν απομυζηθεί αρκετά δισ ευρώ σε φορολογικές υποχρεώσεις. Οι προσπάθειες των Τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων & η "χαλάρωση" των "capital controls" για "νέο χρήμα" δεν εκτιμάται ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ως αναφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης μάλλον ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, όταν οι υποχρεώσεις προς Ιδιώτες ανέρχεται σε περίπου 7 δισ και το πρόγραμμα το Δημοσίων επενδύσεων υπολείπεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Όμως το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο 2ος κύκλος πτωχεύσεων μεγάλων Επιχειρήσεων, με υψηλή συμμετοχή στην Ελληνική οικονομία, με κορωνίδα αυτών τα S/Μ Μαρινόπουλος. Τυχόν αποτυχία του σχεδίου διάσωσης, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικές αρνητικές παρενέργειες και περαιτέρω μεγέθυνση υφιστάμενων προβλημάτων.

Τέλος θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνο ο Τουρισμός δεν μπορεί να συντηρήσει μία ολόκληρη Χώρα και μάλιστα με τα προβλήματα που του προξενεί το φορολογικό πλαίσιο. Τυχόν προβλήματα των Ανταγωνιστών μας δεν θα διατηρηθούν για πάντα και ούτε μπορούν να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι παράγοντες του Τουρισμού αν και μιλούν για υψηλές πληρότητες φέτος, θίγουν το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων και προειδοποιούν για αρνητικές εξελίξεις το 2017.

Σε μία Χώρα που η Βιομηχανική παραγωγή συνεχώς φθίνει, το "Brain Drain" (διαρροή εγκεφάλων) συνεχίζεται αμείωτο και ο Παραγωγικός Ιστός της σκέφτεται πως θα φοροδιαφύγει, ή δεν θα παράγει για να επιβιώσει, εξαιτίας του φορολογικού συστήματος και της γραφειοκρατίας, οι Ξένοι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση.

Ως αναφορά τις Ιδιωτικοποιήσεις της Δημόσιας περιουσίας, οι διαχρονικές πολιτικές δεκαετιών, οδήγησαν σε λάθος timing, για λάθος λόγους & με λάθος τρόπους, αποφέροντας πολύ χαμηλότερα τιμήματα από αντίστοιχες Ιδιωτικοποιήσεις του εξωτερικού.

Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω οι ομολογιακές Αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν το 10ετές Ελληνικό ομόλογο πάνω από 8% και το 5ετές πάνω από 9,50%, επίπεδα που αντανακλούν ακόμα την δυσπιστία των επενδυτών για τα συμβαίνοντα στη Ελληνική Οικονομία, ακόμα και μετά το κλείσιμο της Α΄ αξιολόγησης.

Η επερχόμενη Β΄ Αξιολόγηση, μέσα στον Σεπτέμβριο, δημιουργεί ακόμα μια εστία ανησυχίας για τους επενδυτές.
Εκτιμάται ότι η τήρηση του υφιστάμενου προγράμματος και των στόχων του, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας (χωρίς αιφνιδιασμούς) και η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την Β' αξιολόγηση, θα δώσει τη δυνατότητα στην Αγορά να σταθεροποιηθεί βραχυχρόνια και να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Απώτερος στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων του προγράμματος, με κύριο άξονα ένα νέο φορολογικό σύστημα & την τελική επίλυση του Χρέους.

"Παρόλα αυτά θα πρέπει οι επενδυτές να διατηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι ασάφειες στο οικονομικό σύστημα. Πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην επιλογή των τίτλων και γρήγοροι, λειτουργώντας με στρατηγικές "Stop Loss" & "Profit Taking", γιατί η Αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι (News Driven), κατευθυνόμενη από τα νέα της εσωτερικής & εξωτερικής επικαιρότητας" τονίζει ο Head Corporate Officer & Μέλος Δ.Σ. της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

_______


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης