γράφει : Δ.Ν.
Αν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον δανεισμό των ΜΜΕ θέλει πραγματικά να διερευνήσει τους δρόμους του «μαύρου» χρήματος προς ορισμένες εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, οφείλει να καλέσει αμέσως τους Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και Γιάννη Φιλιππάκη, εκδότη των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso», για τα θαλασσοδάνεια και τις «ταμειακές διευκολύνσεις» που έλαβαν από τον καταζητούμενο Πέτρο Κυριακίδη. Για τον πρώτο διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση από τον οικονομικό εισαγγελέα σχετικώς με τα 9+2 εκατ. ευρώπου έλαβε από τον Κυριακίδη για την έκδοση της εφημερίδας του, «Veto». Για τον δεύτερο, επίσης από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφορικά με το καραμπινάτο σκάνδαλο της Proton Bank, προκύπτουν συναλλαγή και συνεχής συνεργασία με τον φυγόδικο. Τα δε καμώματα του Φιλιππάκη έχουν περιέλθει από καιρό σε γνώση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία ακόμη δεν έχει προλάβει να αναζητήσει ευθύνες.
Η Προκαταρκτική για τον Μάκη
Από τις 11 Ιουλίου 2016 (ΕΟΕ 228/16) η οικονομική εισαγγελία διενεργεί εξέταση, βάσει των δημοσιευμάτων των «Π», για τις συναλλαγές του καταζητούμενου Κυριακίδη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, καθώς και για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του «Mr Ζούγκλα» σε εταιρεία του γιου του, τη δημιουργία της οποίας χρηματοδότησε ο ίδιος. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατικοί λειτουργοί, αλλά και στελέχη της ΤτΕ που προσπέρασαν τις σημειώσεις των ελεγκτών σύμφωνα με τις οποίες το 2010 η «VETO Μέσα Επικοινωνίας Α.Ε.», με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, στους λίγους μήνες κυκλοφορίας της έλαβε από την εταιρεία ΝΕΠ του Κυριακίδη 9 εκατ. ευρώ ως «ταμειακή διευκόλυνση», ο οποίος παράλληλα την ενίσχυσε με 2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «τον Μάρτιο του 2010 ποσοστό 44% των µετοχών της νεοϊδρυθείσας τότε εταιρείας VETO, ονοµαστικής αξίας 132.000 ευρώ περίπου, µεταβιβάστηκε από τον Ευθ. Τριανταφυλλόπουλο στη ΝΕΠ µε τίµηµα 2.000.000 ευρώ. Επισηµαίνεται το µεγάλο ύψος της υπεραξίας στην οποία µεταβιβάστηκε το ποσοστό αυτό της εταιρείας, που ανήλθε σε 1.868.000 ευρώ, µε δεδοµένο ότι πρόκειται για νεοϊδρυθείσα εταιρεία, και ότι αν δει κανείς τα αποτελέσµατα θα δει ότι η εταιρεία λειτουργούσε µε υπερβολικές ζηµίες». Σε άλλο σηµείο τονίζεται ότι ο Κυριακίδης συµµετείχε εν γνώσει του σε ζηµιογόνα ΜΜΕ, µεταξύ των οποίων η «Veto» του Τριανταφυλλόπουλου, κάτι που προκύπτει από τον τελευταίο ισολογισµό της ΝΕΠ, προ του ελέγχου της ΤτΕ. Προέκυψε δε ότι οι συµµετοχές της ΝΕΠ σε ΜΜΕ αποµειώθηκαν περαιτέρω κατά 93,2% ή 21,65 εκατ. ευρώ. Εκτός των άλλων, η ΝΕΠ Α.Ε. είχε αποκτήσει µετοχές στην ΚΠΜ Εκδοτική («City Press», «Sunday Press»), την «Espresso», την «Daily Press», την «Ισοτιµία», ιδιοκτησίας του εκδότη της «∆ηµοκρατίας», Γιάννη Φιλιππάκη, σε διάφορες αθλητικές εφηµερίδες και σε portals. Αυτή η έκθεση αποτέλεσε την αφετηρία για την άσκηση κακουργηµατικών διώξεων σε βάρος 43 προσώπων που συνδέονταν µε την Proton Bank. Ομως, ενώ η Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα ασχολούνταν αμιγώς με τους άμεσα εμπλεκομένους, κανείς δεν είχε κοιτάξει τις συναλλαγές τους με τα τρίτα πρόσωπα μέσω των οποίων «ξέπλεναν» το «μαύρο» χρήμα.
Η ΝΕΠ και τα σήματα του Φιλιππάκη
Οσον αφορά στον εκδότη της «Δημοκρατίας» και της «Espresso», σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το 2011 η εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. του Κυριακίδη μεταβίβασε με φερόμενη ημερομηνία τις 23 Οκτωβρίου του 2012 στην κυπριακή εταιρεία IBETT Ltd, με φερόμενο νόμιμο εκπρόσωπο τον δικηγόρο Σάββα Πολυδώρου, επτά εμπορικά σήματα. Συγκεκριμένα, τα σήματα «Espresso», «Εσπρέσο», «Κυριακάτικη Espresso», «Espresso Κυριακής», «Ε Προβλέψεις ΒΕΤ Espresso», «Benefit by Espresso της Κυριακής» και «Espresso CASA». Αυτό που προκαλεί πληθώρα σοβαρών ερωτημάτων είναι το τίμημα της μεταβιβάσεως: Μόλις 1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για επτά σήματα, δηλαδή κάτι λιγότερο από 143 ευρώ ανά σήμα. Τα «Π» αποκάλυψαν και το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου του 2011, σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ όλως τυχαίως η κυπριακή εταιρεία IBETT Ltd ιδρύθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την ημερομηνία που υπεγράφη το ιδιωτικό συμφωνητικό και συγκεκριμένα την 1η/12/2011. Επί του προκειμένου, σχηματίζεται σαφής πρόβλεψη ώστε η παραχώρηση της άδειας χρήσης των σημάτων αυτών από την ΙΒΕΤΤ Ltd προς τη ΝΕΠ Ανώνυμη Εταιρεία Εκδόσεων να ισχύει μέχρι την 31η/12/2012, και μάλιστα χωρίς να καταβληθεί ως αντάλλαγμα ούτε ένα ευρώ. Η … συνεργασία των δύο εταιρειών δεν έμελλε να ολοκληρωθεί, καθώς στις 19 Οκτωβρίου του 2012, δηλαδή σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής του αρχικού συμφωνητικού στο υπουργείο Εμπορίου προς καταχώρηση στα τηρούμενα βιβλία, συμφωνήθηκε ότι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. έπαυσε να ασκεί το δικαίωμα χρήσεως αυτών από τη νέα ιδιοκτήτρια κυπριακή εταιρεία IBETT Ltd. Με την τελευταία, όλως περιέργως, να υποχρεώνεται και να συναινεί στην καταβολή ποσού 540.000 ευρώ ως ποινική ρήτρα. Κοντολογίς, μόλις η κυπριακή εταιρεία ανακάλεσε το δικαίωμα της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. να χρησιμοποιεί τα σχετικά σήματα και να κυκλοφορεί την ομώνυμη εφημερίδα, ευρέθη νέος «μνηστήρας» και συγκεκριμένα η εταιρεία του Ι. Φιλιππάκη. Το δε τίμημα της παραχώρησης ήταν όλως τυχαίως επίσης 540.000 ευρώ.
πηγή: http://www.parapolitika.gr/
Σχόλια αναγνωστών