Τελευταία Νέα

Μύδροι Μαξίμου για Στουρνάρα: Επειδή αυτός ήταν αποτυχημένος, δεν σημαίνει πως είμαστε και εμείς

tags :
Μύδροι Μαξίμου για Στουρνάρα: Επειδή αυτός ήταν αποτυχημένος, δεν σημαίνει πως είμαστε και εμείς
Με πολύ σκληρό σχόλιο απάντησαν από την κυβέρνηση στον Γιάννη Στουρνάρα
Μύδροι Μαξίμου για Στουρνάρα: Επειδή αυτός ήταν αποτυχημένος, δε σημαίνει πως είμαστε και εμείς

Με πολύ σκληρό σχόλιο απάντησαν από την κυβέρνηση στον Γιάννη Στουρνάρα για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2017.

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της ΤτΕ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» το οποίο «μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία».

Παράλληλα προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί το 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο κ. Στουρνάρας κατά την διάρκεια της επίδοσης της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, έκανε λόγο για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018″, την ώρα που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εργάζεται για τη δημιουργία buffer προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάκοπη και διαρκής πρόσβαση στις αγορές χρήματος από την επομένη του τερματισμού του προγράμματος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει οκτώ μήνες για να το διορθώσει (λήγει το πρόγραμμα).

«Αν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018. Έχουμε προτάσεις και ελπίζω να διαβαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά, εννοώντας την πρόταση για προληπτική γραμμή πίστωσης.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Βούτσης τόνισε πως υπάρχει η παραδοχή πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας.

«Όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από εκεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά-σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Τι προβλέπει η Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική είναι σαφώς λιγότερο αισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE),» καταλήγει η Έκθεση.

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν», ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης