γράφει : Δ.Ν.
Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να παραμένει αρνητική...
Πέτρος Στεριώτης (Nuntius Sec): Αναπήδηση από τα χαμηλά του 2018 για τον Γενικό Δείκτη, στη σημερινή συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πάντως, να παραμένει αρνητική", όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Η μείωση της διάθεσης των Επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με τελευταία αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, επιβαρύνει ευάλωτες Αγορές που χαρακτηρίζονται από χαμηλό όγκο συναλλαγών, θεμελιώδη με "αστερίσκους" και υψηλό beta, με την Ελληνική Αγορά να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα εντός της Ευρωζώνης.
Σε δημοσιονομικό - μακροοικονομικό επίπεδο η "έξοδος από τα μνημόνια" καθυστερεί, ενώ σε επίπεδο τίτλων, το θέμα ΦΦΓΚΡΠ και η δυσκολία αξιολόγησης των Τραπεζικών ισολογισμών, είναι κάποια από τα ζητήματα που μετατρέπουν στην παρούσα φάση την άνοδο της Αγοράς σε "Γολγοθά".
Εν μέσω πληθώρας επενδυτικών επιλογών σε Παγκόσμιο επίπεδο, είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος με πειστικότητα το λόγο για τον οποίο συνίσταται τώρα η επένδυση σε ένα "πολύπαθο" Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα "bear market". Ο ΓΔ έχει χάσει περίπου 18% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 1ης Φεβρουαρίου, μέχρι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης.
Το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο λειτούργησε και πάλι σαν αξιόπιστος δείκτης επιβεβαίωσης της επενδυτικής διάθεσης των όσων εμπλέκονται στην Εγχώρια Κεφαλαιαγορά, καθώς η άνοδος της απόδοσης στη λήξη (yield to maturity) έχει αυξηθεί κατά 100 περίπου μονάδες βάσης στο αντίστοιχο διάστημα. Μάλιστα το yield χτύπησε χθες Τρίτη "καμπανάκι" προσεγγίζοντας το επίπεδο - κλειδί του 5%. Η σημερινή αποκλιμάκωση της απόδοσης (με αντίστοιχη άνοδο της τιμής κτήσης του benchmark δεκαετούς ομολόγου) συμπίπτει με το rebound στο ΧΑ.
Στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί αν η προσπάθεια της Αγοράς να διαφύγει από τα "υπερπωλημένα" επίπεδα θα έχει συνέχεια, ή αν θα επικρατήσει η στρατηγική "sell the rallies", με όσους έχουν "εγκλωβιστεί" να καραδοκούν προκειμένου να κλείσουν τις "long" θέσεις τους σε λίγο υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα.
Πιθανή αύξηση του τζίρου στις πτώσεις, θα είναι ένα "σήμα" που ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων προτιμούν την πτωτική κερδοσκοπία μέσω ΣΜΕ επί του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιταχύνει το καθοδικό momentum και στους επιμέρους τίτλους.
Μετά τις 735 μονάδες (χαμηλό Τρίτης), η επόμενη ορατή στήριξη στο εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ εντοπίζεται στις 700 (χαμηλό εξαμήνου). Αντιστάσεις υπάρχουν στις 785 και 802 (Fibonacci κίνησης Μαίου).
Σχόλια αναγνωστών