γράφει : Δ.Ν.
Δεν είναι όμως και αντικειμενική, αφού η έννοια της εξυπνάδας είναι κάτι υποκειμενικό
Η δεκάδα των εξυπνότερων ανθρώπων του κόσμου βασισμένη στο IQ
Δεν είναι εξυπνότερος όποιος τον έχει μεγαλύτερο. Εχουμε τοποθετήσει πολύ ψηλά τον δείκτη IQ και ως αριθμό θέλουμε να τον έχουμε ψηλότερο. Αλλά ο δείκτης νοημοσύνης – το περίφημο IQ – φαίνεται ότι τελικά. Μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα, αποδεικνύοντας ότι ο δείκτης IQ δεν μπορεί να «μετρήσει» μόνος του την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Ως έννοια τον έχουμε τοποθετήσει πολύ ψηλά και ως αριθμό όλοι θα θέλαμε να τον έχουμε όσο γίνεται ψηλότερο. Παρ’ όλα αυτά ο δείκτης νοημοσύνης – το περίφημο IQ – φαίνεται ότι τελικά δεν αντιπροσωπεύει αυτό που νομίζαμε. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ ως σήμερα κατέληξε ότι η ανθρώπινη ευφυΐα είναι υπερβολικά σύνθετη ώστε να μπορεί να μετρηθεί μόνο με μια παράμετρο.
Αντ’ αυτής προτείνει την εκτίμηση του «δυναμικού» του μυαλού μας μέσα από τρεις διαφορετικές συνιστώσες – τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συλλογιστική και τη λεκτική ικανότητα. Και φέρνει τα πάνω κάτω στην αντίληψη που είχαμε ως τώρα για τη νοημοσύνη μας.
Η ευφυΐα δεν είναι μόνο μια
Τα τεστ IQ χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη μέτρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης, λαμβάνονται μάλιστα συχνά υπόψη στην αξιολόγηση υποψηφίων προς κάλυψη διαφόρων θέσεων ή μπορούν να χαρίσουν το λεγόμενο «πιστοποιητικό ευφυΐας» της Mensa. Παρ’ όλα αυτά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι είναι θεμελιωδώς λανθασμένο γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι ιδιαίτερα σύνθετο και αποτελείται από πολλά διαφορετικά «συστατικά».
«Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν μια για πάντα την ιδέα ότι ένα μόνο μέτρο νοημοσύνης, όπως το IQ, αρκεί για να συλλάβει όλες τις διαφορές της γνωσιακής ικανότητας που βλέπουμε στους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ Ρότζερ Χάιφιλντ, πρώην διευθυντής του «New Scientist», νυν διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου και αρθρογράφος της «Telegraph», και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neuron».
«Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε ανθρώπους που είναι κακοί στη συλλογιστική αλλά έχουν εξαιρετική μνήμη ή εκπληκτική ικανότητα στον λόγο. Τώρα, μια για πάντα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο μέτρο όπως το IQ που να συλλαμβάνει όλη τη νοημοσύνη που βλέπουμε στους ανθρώπους» πρόσθεσε ο δρ Χάιφιλντ.
O δείκτης IQ δεν μπορεί να «μετρήσει» μόνος του την ανθρώπινη νοημοσύνη
Ερευνα, με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Δυτικού Τορόντο στον Καναδά, έγινε online από τις ιστοσελίδες του «New Scientist», της «Telegraph» και του «Discovery» το 2010 και προσέλκυσε την – απρόσμενη, όπως λένε οι ειδικοί – συμμετοχή 110.000 ατόμων. Από αυτές τις συμμετοχές 44.600 κρίθηκαν κατάλληλες για να περιληφθούν στο δείγμα προς μελέτη – το μεγαλύτερο που έχει εξεταστεί ποτέ.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 12 τεστ συλλογιστικής, σχεδιασμού, μνήμης και προσοχής και σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές τους συνήθειες και προτιμήσεις. Αναλύοντας τις απαντήσεις οι ερευνητές είδαν ότι η νοημοσύνη εμφανίζεται στους ανθρώπους με διάφορες εκφάνσεις και ότι είναι αδύνατον να αξιολογηθεί με βάση ένα και μόνο μέτρο. Αντιθέτως, τουλάχιστον τρεις δείκτες φάνηκαν να απαιτούνται για κάτι τέτοιο: η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η ικανότητα διατύπωσης λογικών συλλογισμών και η ικανότητα χειρισμού της γλώσσας.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν στον εγκεφαλικό τομογράφο 16 συμμετέχοντες και είδαν ότι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συνδέονται με τρία ξεχωριστά κυκλώματα του εγκεφάλου – δηλαδή τρία διαφορετικά πρότυπα νευρωνικής δραστηριότητας. «Το βασικό συμπέρασμα είναι: γνωσιακά, αυτό που κάνει το ένα άτομο να διαφέρει από ένα άλλο – αυτό που συχνά αποκαλούμε νοημοσύνη – είναι υπερβολικά σύνθετο για να το συνοψίσουμε σε έναν μεμονωμένο παράγοντα – τον δείκτη IQ» τόνισε ο καθηγητής Έιντριαν Οουεν, από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Δυτικού Τορόντο, επικεφαλής της μελέτης.
Το τοπ 10 των υψηλών IQ
Η εξυπνάδα μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, το είδος εξυπνάδας στο οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων εμπιστεύεται ως βαρόμετρο της συνολικής εγκεφαλικής δύναμης είναι το ΙQ, η ικανότητα να σκεφτείς λογικά και να λύσεις ένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη IQ αντικειμενικά δείχνουν να γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα. Όταν δε, δε γνωρίζουν κάτι, έχουν την ικανότητα να το επιλύσουν σχετικά γρήγορα και εύκολα.
Η λίστα του celebrity net worth δεν είναι αντικειμενική, αφού η έννοια της εξυπνάδας είναι κάτι υποκειμενικό κι υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες πέρα από το IQ που δείχνουν πόσο έξυπνος είναι κάποιος. Σύμφωνα με αυτή, ωστόσο, η δεκάδα των εξυπνότερων ανθρώπων του κόσμου, βασισμένη στο IQ, είναι η εξής:
www.cambridgebrainsciences.com
1. Τέρενς Τάο, μαθηματικός, IQ 230
O Τέρενς Τάο ξεκίνησε να παίζει με τα μαθηματικά όταν ήταν νήπιο. Στην ηλικία των δύο ετών αποφοίτησε λύνοντας σύνθετα προβλήματα. Ολοκλήρωσε στα 9 του χρόνια τα μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου στα μαθηματικά και κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα σε ηλικία 13 ετών. Στα 20 χρόνια πια έλαβε Ph.D από το Πρίνστον. Έγινε καθηγητής στο UCLA μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, και έγινε πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών το 2006. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 έρευνες πάνω σε θέματα όπως η αναλυτική θεωρία των αριθμών, οι διαφορικές εξισώσεις και η αρμονική ανάλυση.
2. Κρίστοφερ Χιράτα, αστροφυσικός IQ 225
Η Διεθνής Ολυμπιάδα στη Φυσική είναι μέρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ολυμπιάδας. Ο διαγωνισμός, που αποτελείται από 3 ερωτήσεις και διαρκεί 5 ώρες, λαμβάνει χώρα ετησίως με μαθητές λυκείου σε όλο τον κόσμο. Ο Κρίστοφερ Χιράτα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Φυσικής όταν ήταν 13 ετών. Σε ηλικία 14 ετών εγγράφηκε στο CalTech. Έλαβε το Ph.D από το Πρίνστον στα 22 του χρόνια. Τώρα είναι μέλος της ομάδας επιστημόνων της NASA που αναπτύσσουν μεθόδους αποίκησης στον πλανήτη Άρη.
3. Κιμ Ανγκ Γιονγκ, φυσικός, IQ 210
Αν ξεκινήσεις να μιλάς από 6 μηνών, δείχνει πολλές πιθανότητες ότι μεγαλώνοντας θα γίνεις πολύ έξυπνος. Ο Κιμ Ανγκ Γιονγκ ξεχωρίζει για τις απεριόριστες ικανότητες του στα μαθηματικά και τις γλώσσες. Δεν ήταν ευχαριστημένος με την απίστευτη ικανότητα ομιλίας στους 6 μήνες ζωής, έτσι σε ηλικία 3 ετών διάβαζε και μπορούσε να επικοινωνήσει στα Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Γερμανικά και Αγγλικά καθώς και να λύνει περίπλοκα υπολογιστικά προβλήματα. Ένα αληθινό παιδί θαύμα που προσκλήθηκε να μελετάει με επιστήμονες της NASA σε ηλικία 8 ετών, δεν έπαψε να είναι και ως ενήλικας. Ξεκίνησε να δουλεύει για τη NASA όταν ήταν έφηβος και έχει εκδώσει πολλά βιβλία και ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων 90 έγγραφων μόνο για την υδραυλική.
4. Ευάγγελος Κατσιούλης, ψυχίατρος, IQ 198
Ψυχίατρος και γιατρός, ο Δρ. Ευάγγελος Κατσιούλης κέρδισε ανώτατα πτυχία σε πολλούς τομείς, όπως φιλοσοφία, ιατρική τεχνολογική έρευνα και ψυχοφαρμακολογία. RickRosner1 5. Ρικ Ρόσνερ, σεναριογράφος, IQ 192 Είναι ευρέως γνωστός από τις εμφανίσεις του στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Όταν δεν καταπλήσσει το τηλεοπτικό κοινό με τα έξυπνα αστεία του, κάνει τεστ IQ.
6. Μίσλα Πρένταβετς, μαθηματικός, IQ 192
Ο Μίσλα Πρένταβετς δεν είναι ένας απλός καθηγητής μαθηματικών. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της GenerIQSociety, μία από τις πιο διακεκριμένες IQ κοινότητες του πλανήτη. Επιπλέον διδάσκει στο Ζάγκρεμπ, διοικεί τη δική του επιχείρηση εμπορίου.
7. Γκάρι Κασπάροφ, σκασκιστής, IQ 190
Το 190 φαίνεται να είναι ένας καλός αριθμός. Ο Γκάρι Κασπάροφ είναι ευρέως γνωστός όταν σε ηλικία 22 ετών έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι που υπήρξε ποτέ. Ο ρώσος κυρίαρχος κράτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλον, αλλά χωρίς να λείπει κάποια αμφισβήτηση. Ίδρυσε το δικό του σύνδεσμο σκακιού, «The Professional Chess Association» στα μέσα της δεκαετίας των 90s.
8. Κένεθ Φέρελ, γιατρός, IQ 190
Ένας χομπίστας των τεστ IQ, o Δρ. Κένεθ Φέρελ κάνει συχνά τεστ IQ για πλάκα. Με βάση τη βόρεια Καρολίνα, ανήκει σε αρκετές IQ κοινότητες όπως στη GenerIQ και την Epimethious Society. Δημιουργεί επίσης τεστ IQ. Μερικά από τα πιο γνωστά τεστ που έχει κάνει είναι το «12354» και το «QUINTIQ».
9. Μέριλιν Βος Σάβαντ, συγγραφέας, IQ 190
Η συγγραφέας του «Ask Marilyn» δείχνει ικανή να απαντήσει σχεδόν σε όλα. Είναι επειδή είναι εξυπνότερη από τον καθένα. Οι αναγνώστες του περιοδικού Parade της έχουν στείλει ατελείωτα αινίγματα και γρίφους για χρόνια, και σπάνια παραπαίει. Το «Guinness Book Οf World Records» συνήθιζε να περιλαμβάνει τα υψηλότερα IQ σε κάθε έκδοση. Σταμάτησαν όμως το 1990. Ήταν η τελευταία που αναγνωρίστηκε από τον πίνακα Γκίνες.
10. Τζέιμς Γουντς, ηθοποιός, IQ 180
Τρεις φορές βραβευμένος με Emmy και υποψήφιος για Όσκαρ έκανε μαθήματα γραμμικής άλγεβρας στο UCLA πριν τελειώσει το λύκειο. Του δόθηκαν πλήρεις υποτροφίες στο Tufts και στο Johns Hopkins University για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές αλλά ο ίδιος επέλεξε να φοιτήσει στο MIT. Τελικά παράτησε το σχολείο για να κυνηγήσει μια καριέρα ως ηθοποιός.
http://www.bankingnews.gr
Δεν είναι εξυπνότερος όποιος τον έχει μεγαλύτερο. Εχουμε τοποθετήσει πολύ ψηλά τον δείκτη IQ και ως αριθμό θέλουμε να τον έχουμε ψηλότερο. Αλλά ο δείκτης νοημοσύνης – το περίφημο IQ – φαίνεται ότι τελικά. Μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα, αποδεικνύοντας ότι ο δείκτης IQ δεν μπορεί να «μετρήσει» μόνος του την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Ως έννοια τον έχουμε τοποθετήσει πολύ ψηλά και ως αριθμό όλοι θα θέλαμε να τον έχουμε όσο γίνεται ψηλότερο. Παρ’ όλα αυτά ο δείκτης νοημοσύνης – το περίφημο IQ – φαίνεται ότι τελικά δεν αντιπροσωπεύει αυτό που νομίζαμε. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ ως σήμερα κατέληξε ότι η ανθρώπινη ευφυΐα είναι υπερβολικά σύνθετη ώστε να μπορεί να μετρηθεί μόνο με μια παράμετρο.
Αντ’ αυτής προτείνει την εκτίμηση του «δυναμικού» του μυαλού μας μέσα από τρεις διαφορετικές συνιστώσες – τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συλλογιστική και τη λεκτική ικανότητα. Και φέρνει τα πάνω κάτω στην αντίληψη που είχαμε ως τώρα για τη νοημοσύνη μας.
Η ευφυΐα δεν είναι μόνο μια
Τα τεστ IQ χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη μέτρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης, λαμβάνονται μάλιστα συχνά υπόψη στην αξιολόγηση υποψηφίων προς κάλυψη διαφόρων θέσεων ή μπορούν να χαρίσουν το λεγόμενο «πιστοποιητικό ευφυΐας» της Mensa. Παρ’ όλα αυτά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι είναι θεμελιωδώς λανθασμένο γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι ιδιαίτερα σύνθετο και αποτελείται από πολλά διαφορετικά «συστατικά».
«Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν μια για πάντα την ιδέα ότι ένα μόνο μέτρο νοημοσύνης, όπως το IQ, αρκεί για να συλλάβει όλες τις διαφορές της γνωσιακής ικανότητας που βλέπουμε στους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ Ρότζερ Χάιφιλντ, πρώην διευθυντής του «New Scientist», νυν διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου και αρθρογράφος της «Telegraph», και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neuron».
«Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε ανθρώπους που είναι κακοί στη συλλογιστική αλλά έχουν εξαιρετική μνήμη ή εκπληκτική ικανότητα στον λόγο. Τώρα, μια για πάντα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο μέτρο όπως το IQ που να συλλαμβάνει όλη τη νοημοσύνη που βλέπουμε στους ανθρώπους» πρόσθεσε ο δρ Χάιφιλντ.
O δείκτης IQ δεν μπορεί να «μετρήσει» μόνος του την ανθρώπινη νοημοσύνη
Ερευνα, με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Δυτικού Τορόντο στον Καναδά, έγινε online από τις ιστοσελίδες του «New Scientist», της «Telegraph» και του «Discovery» το 2010 και προσέλκυσε την – απρόσμενη, όπως λένε οι ειδικοί – συμμετοχή 110.000 ατόμων. Από αυτές τις συμμετοχές 44.600 κρίθηκαν κατάλληλες για να περιληφθούν στο δείγμα προς μελέτη – το μεγαλύτερο που έχει εξεταστεί ποτέ.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 12 τεστ συλλογιστικής, σχεδιασμού, μνήμης και προσοχής και σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές τους συνήθειες και προτιμήσεις. Αναλύοντας τις απαντήσεις οι ερευνητές είδαν ότι η νοημοσύνη εμφανίζεται στους ανθρώπους με διάφορες εκφάνσεις και ότι είναι αδύνατον να αξιολογηθεί με βάση ένα και μόνο μέτρο. Αντιθέτως, τουλάχιστον τρεις δείκτες φάνηκαν να απαιτούνται για κάτι τέτοιο: η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η ικανότητα διατύπωσης λογικών συλλογισμών και η ικανότητα χειρισμού της γλώσσας.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν στον εγκεφαλικό τομογράφο 16 συμμετέχοντες και είδαν ότι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συνδέονται με τρία ξεχωριστά κυκλώματα του εγκεφάλου – δηλαδή τρία διαφορετικά πρότυπα νευρωνικής δραστηριότητας. «Το βασικό συμπέρασμα είναι: γνωσιακά, αυτό που κάνει το ένα άτομο να διαφέρει από ένα άλλο – αυτό που συχνά αποκαλούμε νοημοσύνη – είναι υπερβολικά σύνθετο για να το συνοψίσουμε σε έναν μεμονωμένο παράγοντα – τον δείκτη IQ» τόνισε ο καθηγητής Έιντριαν Οουεν, από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Δυτικού Τορόντο, επικεφαλής της μελέτης.
Το τοπ 10 των υψηλών IQ
Η εξυπνάδα μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, το είδος εξυπνάδας στο οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων εμπιστεύεται ως βαρόμετρο της συνολικής εγκεφαλικής δύναμης είναι το ΙQ, η ικανότητα να σκεφτείς λογικά και να λύσεις ένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη IQ αντικειμενικά δείχνουν να γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα. Όταν δε, δε γνωρίζουν κάτι, έχουν την ικανότητα να το επιλύσουν σχετικά γρήγορα και εύκολα.
Η λίστα του celebrity net worth δεν είναι αντικειμενική, αφού η έννοια της εξυπνάδας είναι κάτι υποκειμενικό κι υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες πέρα από το IQ που δείχνουν πόσο έξυπνος είναι κάποιος. Σύμφωνα με αυτή, ωστόσο, η δεκάδα των εξυπνότερων ανθρώπων του κόσμου, βασισμένη στο IQ, είναι η εξής:
www.cambridgebrainsciences.com
1. Τέρενς Τάο, μαθηματικός, IQ 230
O Τέρενς Τάο ξεκίνησε να παίζει με τα μαθηματικά όταν ήταν νήπιο. Στην ηλικία των δύο ετών αποφοίτησε λύνοντας σύνθετα προβλήματα. Ολοκλήρωσε στα 9 του χρόνια τα μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου στα μαθηματικά και κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα σε ηλικία 13 ετών. Στα 20 χρόνια πια έλαβε Ph.D από το Πρίνστον. Έγινε καθηγητής στο UCLA μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, και έγινε πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών το 2006. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 έρευνες πάνω σε θέματα όπως η αναλυτική θεωρία των αριθμών, οι διαφορικές εξισώσεις και η αρμονική ανάλυση.
2. Κρίστοφερ Χιράτα, αστροφυσικός IQ 225
Η Διεθνής Ολυμπιάδα στη Φυσική είναι μέρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ολυμπιάδας. Ο διαγωνισμός, που αποτελείται από 3 ερωτήσεις και διαρκεί 5 ώρες, λαμβάνει χώρα ετησίως με μαθητές λυκείου σε όλο τον κόσμο. Ο Κρίστοφερ Χιράτα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Φυσικής όταν ήταν 13 ετών. Σε ηλικία 14 ετών εγγράφηκε στο CalTech. Έλαβε το Ph.D από το Πρίνστον στα 22 του χρόνια. Τώρα είναι μέλος της ομάδας επιστημόνων της NASA που αναπτύσσουν μεθόδους αποίκησης στον πλανήτη Άρη.
3. Κιμ Ανγκ Γιονγκ, φυσικός, IQ 210
Αν ξεκινήσεις να μιλάς από 6 μηνών, δείχνει πολλές πιθανότητες ότι μεγαλώνοντας θα γίνεις πολύ έξυπνος. Ο Κιμ Ανγκ Γιονγκ ξεχωρίζει για τις απεριόριστες ικανότητες του στα μαθηματικά και τις γλώσσες. Δεν ήταν ευχαριστημένος με την απίστευτη ικανότητα ομιλίας στους 6 μήνες ζωής, έτσι σε ηλικία 3 ετών διάβαζε και μπορούσε να επικοινωνήσει στα Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Γερμανικά και Αγγλικά καθώς και να λύνει περίπλοκα υπολογιστικά προβλήματα. Ένα αληθινό παιδί θαύμα που προσκλήθηκε να μελετάει με επιστήμονες της NASA σε ηλικία 8 ετών, δεν έπαψε να είναι και ως ενήλικας. Ξεκίνησε να δουλεύει για τη NASA όταν ήταν έφηβος και έχει εκδώσει πολλά βιβλία και ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων 90 έγγραφων μόνο για την υδραυλική.
4. Ευάγγελος Κατσιούλης, ψυχίατρος, IQ 198
Ψυχίατρος και γιατρός, ο Δρ. Ευάγγελος Κατσιούλης κέρδισε ανώτατα πτυχία σε πολλούς τομείς, όπως φιλοσοφία, ιατρική τεχνολογική έρευνα και ψυχοφαρμακολογία. RickRosner1 5. Ρικ Ρόσνερ, σεναριογράφος, IQ 192 Είναι ευρέως γνωστός από τις εμφανίσεις του στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Όταν δεν καταπλήσσει το τηλεοπτικό κοινό με τα έξυπνα αστεία του, κάνει τεστ IQ.
6. Μίσλα Πρένταβετς, μαθηματικός, IQ 192
Ο Μίσλα Πρένταβετς δεν είναι ένας απλός καθηγητής μαθηματικών. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της GenerIQSociety, μία από τις πιο διακεκριμένες IQ κοινότητες του πλανήτη. Επιπλέον διδάσκει στο Ζάγκρεμπ, διοικεί τη δική του επιχείρηση εμπορίου.
7. Γκάρι Κασπάροφ, σκασκιστής, IQ 190
Το 190 φαίνεται να είναι ένας καλός αριθμός. Ο Γκάρι Κασπάροφ είναι ευρέως γνωστός όταν σε ηλικία 22 ετών έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι που υπήρξε ποτέ. Ο ρώσος κυρίαρχος κράτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλον, αλλά χωρίς να λείπει κάποια αμφισβήτηση. Ίδρυσε το δικό του σύνδεσμο σκακιού, «The Professional Chess Association» στα μέσα της δεκαετίας των 90s.
8. Κένεθ Φέρελ, γιατρός, IQ 190
Ένας χομπίστας των τεστ IQ, o Δρ. Κένεθ Φέρελ κάνει συχνά τεστ IQ για πλάκα. Με βάση τη βόρεια Καρολίνα, ανήκει σε αρκετές IQ κοινότητες όπως στη GenerIQ και την Epimethious Society. Δημιουργεί επίσης τεστ IQ. Μερικά από τα πιο γνωστά τεστ που έχει κάνει είναι το «12354» και το «QUINTIQ».
9. Μέριλιν Βος Σάβαντ, συγγραφέας, IQ 190
Η συγγραφέας του «Ask Marilyn» δείχνει ικανή να απαντήσει σχεδόν σε όλα. Είναι επειδή είναι εξυπνότερη από τον καθένα. Οι αναγνώστες του περιοδικού Parade της έχουν στείλει ατελείωτα αινίγματα και γρίφους για χρόνια, και σπάνια παραπαίει. Το «Guinness Book Οf World Records» συνήθιζε να περιλαμβάνει τα υψηλότερα IQ σε κάθε έκδοση. Σταμάτησαν όμως το 1990. Ήταν η τελευταία που αναγνωρίστηκε από τον πίνακα Γκίνες.
10. Τζέιμς Γουντς, ηθοποιός, IQ 180
Τρεις φορές βραβευμένος με Emmy και υποψήφιος για Όσκαρ έκανε μαθήματα γραμμικής άλγεβρας στο UCLA πριν τελειώσει το λύκειο. Του δόθηκαν πλήρεις υποτροφίες στο Tufts και στο Johns Hopkins University για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές αλλά ο ίδιος επέλεξε να φοιτήσει στο MIT. Τελικά παράτησε το σχολείο για να κυνηγήσει μια καριέρα ως ηθοποιός.
http://www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών