Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πολύπλοκη και χρονοβόρα η αναδιάρθρωση χρέους της Βενεζουέλας

tags :
Fitch: Πολύπλοκη και χρονοβόρα η αναδιάρθρωση χρέους της Βενεζουέλας
Αμφιβάλει η Fitch για την επιτυχία στην αναδιάρθρωση χρέους της Βενεζουέλας
Η αναδιάρθρωση χρέους που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση του Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα αναμένεται να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, σχολιάζει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην άλλοτε πάμπλουτη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αλλαγές στην πολιτική και ένα συνεκτικό και αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο κρίνονται απαραίτητα χρειαστούν για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Βενεζουέλα αθέτησε πληρωμή χρεών στις 14 Νοεμβρίου 2017, μη καταβάλλοντας τους τόκους εντός της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.
Μετά την παραπάνω αθέτηση, η κυβέρνηση έχει συσσωρεύσει χαμένες πληρωμές τόκων συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. δολαρίων.
Ταυτόχρονα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA,) δεν πραγματοποίησε πληρωμές σε τόκους συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. δολαρίων.
Βέβαια, η PDVSA προχώρησε σε ορισμένες καθυστερημένες πληρωμές τους τελευταίους δύο μήνες, σηματοδοτώντας τη διαφοροποίηση της κυβέρνησης όσον αφορά τα κρατικά χρέη και την πληρωμή χρεών της PDVSA, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος N. Maduro ζήτησε αναδιάρθρωση του χρέους και κάλεσε σε συνάντηση τους πιστωτές στο Καράκας, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Κατά την άποψη της Fitch, απουσιάζουν οι πολιτικές και οι οικονομικές προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.
Θα απαιτηθούν πολιτικές αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις των Η.Π.Α. και να ανακτηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, πέρα από τη Ρωσία και την Κίνα, επισημαίνεται.
Θα χρειαστεί, επίσης, ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών ανισορροπιών, της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, του υπερπληθωρισμού και της αντιστροφής της απότομης μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου.
«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σκιαγραφήσει μια αξιόπιστη οικονομική στρατηγική για τη σύλληψη της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και του υπερπληθωρισμού.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 36% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση κατά 14% το 2018.
Ο υπερπληθωρισμός έφθασε το 2,616% στο τέλος του 2017 και θα επιταχυνθεί το 2018.
Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% των εξαγωγών της χώρας και, ιστορικά, σχεδόν το 50% των κρατικών εσόδων.
Τα στοιχεία του Ο.Π.Ε.Κ. δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκε δραματικά, σε 1.837 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο του 2017, από 2.270 τόνους το Δεκέμβριο του 2016.
Η παραγωγή πετρελαίου θα συνεχίσει να μειώνεται το 2018», αναφέρει ο οίκος.

Διαβάστε: Moody's: Πολύπλοκη η αναδιάρθρωση χρέους της Βενεζουέλας, όπως και της Ελλάδος το 2012

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης