Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο ακριβό από ποτέ το να νοικιάσει κάποιος σπίτι στις σουηδικές πόλεις

tags :
Πιο ακριβό από ποτέ το να νοικιάσει κάποιος σπίτι στις σουηδικές πόλεις
Νέα αύξηση στις τιμές ενοικίασης κατοικιών στη Σουηδία, το β’ 6μηνο 2017
Τη στιγμή που ολοένα και πληθαίνουν οι «φωνές» για «φούσκα» τεραστίων διαστάσεων στη σουηδική αγορά κατοικιών, φαίνεται πως το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και αγορά ενοικίασης κατοικιών, με τις τιμές να ενισχύονται ακόμη περισσότερο το δεύτερο μισό του περασμένου έτους, κατά 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Blocket», ενός σχετικού ιστότοπου αγοραπωλησίας σπιτιών.
Στα τέλη του 2017, η μέση τιμή ενοικίασης στη σκανδιναβική χώρα, διαμορφωνόταν στις 8.176 κορώνες (περίπου 830 ευρώ) ανά μήνα!
Μάλιστα, η αύξηση έρχεται παρά το γεγονός ότι η προσφορά ενισχύθηκε, με 67.000 νέες αγγελίες ενοικίασης για το σύνολο του 2017, σημειώνει το Blocket.
Οι τιμές ήταν πιο «τσιμπημένες» σε Στοκχόλμη, Μάλμε και Γκέτεμποργκ, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας.
Ενδεικτικά, μία γκαρσονιέρα στη Στοκχόλμη κοστίζει -κατά μέσο όρο- 8.100 κορώνες τον μήνα!
Βέβαια, κόντρα στο κλίμα, οι τιμές κατοικιών στη Σουηδία το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 7,8% -σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο-, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τους τρεις πρώτους μήνες του 2012.
Σε ετήσια σύγκριση, η πτώση διαμορφώνεται στο 2,5%.
Η επίδοση σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την αντιστροφή της μέχρι πρότινος τάσης.
Ο δείκτης (SEB Housing Price Indicator) -που μετρά την πορεία των τιμών κατοικιών στη σουηδική αγορά- της τοπικής τράπεζας SEB κατέγραψε σημαντική υποχώρηση τον Δεκέμβριο 2017.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -5 μονάδες, από 11 ένα μήνα νωρίτερα, κατρακυλώντας στις -42 μονάδες στην περιοχή της Στοκχόλμης, το χαμηλότερα επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Κατά τους δύο μόλις τελευταίους μήνες, οι τιμές κατοικιών στη Σουηδία μειώθηκαν σχεδόν κατά 5%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η SEB κάνει λόγο για περαιτέρω σημαντική πτώση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστε: Σουηδία, η αναπάντεχα μεγάλη χαμένη των «stress tests» της ΕΒΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης