Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Στα 9.120 δολάρια το κόστος «εξόρυξης» για κάθε Bitcoin στην Ελλάδα

tags :
Έρευνα: Στα 9.120 δολάρια το κόστος «εξόρυξης» για κάθε Bitcoin στην Ελλάδα
Σχετικά ακριβό το κόστος «εξόρυξης» για κάθε Bitcoin στην Ελλάδα
Ακριβή κρίνεται η «εξόρυξη» (mining) για κάθε Bitcoin στην Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού κόστους ηλεκτροδότησης, σύμφωνα την έρευνα που πραγματοποίησε η Elite Fixtures, βασισμένη στα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το κόστος για την «εξόρυξη» Bitcoins διαφέρει σημαντικά, κυμαινόμενο από 531 έως 26.170 δολάρια ανά μονάδα,
Να επισημανθεί ότι, προκειμένου να υπολογιστεί το κέρδος των «ανθρακωρύχων» (miners), σήμερα (6 Μαρτίου 2018) το δημοφιλές κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται -στην πλατφόρμα του CoinDesk- στα περίπου 10.990 δολάρια ανά μονάδα, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 195 δισεκ. δολάρια.
Ακριβότερη χώρα αποτελεί η Νότια Κορέα, με κόστος 26.170 δολάρια ανά μονάδα, ενώ φθηνότερη η Βενεζουέλα, με κόστος μόλις 531 δολάρια ανά μονάδα!
Στην Ελλάδα, το κόστος «εξόρυξης» για κάθε Bitcoin διαμορφώνεται σε 9.120 δολάρια, οπότε προκύπτει κέρδος περίπου 1.870 δολαρίων ανά μονάδα.
Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, το κόστος ανέρχεται σε 4.758 και 4.675 δολάρια, αντίστοιχα.



Η δημιουργία των Bitcoins

Κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο του Bitcoin, αφού ελεγχθεί για την εγκυρότητά της, στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε ένα μπλοκ μαζί με άλλες συναλλαγές που έχουν ελεγχθεί.
Ανά λίγα λεπτά δημιουργείται και ένα νέο μπλοκ για να φιλοξενήσει τις εν λόγω συναλλαγές, το οποίο μπλοκ σχετίζεται με το αμέσως προηγούμενο αλλά κι όλα τα υπόλοιπα που έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτό, σχηματίζοντας μία «αλυσίδα των μπλοκ» (Blockchain).
Ένας μαθηματικός αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να γίνει ο συσχετισμός του νέου μπλοκ με τα προηγούμενα και, μόλις βρεθεί η λύση του αλγόριθμου, τότε δημιουργείται το νέο μπλοκ μαζί με έναν συγκεκριμένο αριθμό νέων Bitcoins, τα οποία και θα αποδοθούν σε αυτόν ή αυτούς που βρήκαν τη λύση.
Η δυσκολία του γρίφου τροποποιείται κάθε φορά αυτόματα από το δίκτυο, ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που προσπαθούν να βρουν τη λύση.
Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται «mining», ως μια σύγχρονη αναπαράσταση των χρυσωρύχων.
Ο ρυθμός δημιουργίας των Bitcoins δεν εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση, ούτε από τη βούληση κάποιου κράτους ή μίας εποπτικής αρχής, κάτι που του χαρίζει την ιδιότητα του «ασφαλούς καταφυγίου» σε περιόδους κρίσης -οικονομικής φύσης.
Ωστόσο, για να βρει κάποιος τη λύση, χρησιμοποιώντας έναν κοινό υπολογιστή θα χρειαστούν πολλοί μήνες, καθώς απαιτείται τεράστια επεξεργαστική ισχύ.
Ως αποτέλεσμα, είναι ασύμφορη η χρήση ενός τυπικού υπολογιστή, λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας ενέργειας που θα καταναλωθεί.

Διαβάστε: Η Ισλανδία θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για το «mining» Bitcoins από ότι για ηλεκτροδότηση, το 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης