Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Εκτεθειμένες οι πολιτείες στα σύνορα των ΗΠΑ, σε περίπτωση κατάργησης της NAFTA

tags :
Fitch: Εκτεθειμένες οι πολιτείες στα σύνορα των ΗΠΑ, σε περίπτωση κατάργησης της NAFTA
Η Fitch προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις πολιτείες των ΗΠΑ, σε περίπτωση κατάργησης της NAFTA
Οι αμερικανικές πολιτείες που συνορεύουν με Καναδά και Μεξικό και ειδικότερα όσες είναι οικονομικά πιο αδύναμες, θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα σε περίπτωση που καταργηθεί η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (North American Free Trade Agreement, NAFTA), αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως μία ενδεχόμενη απόσυρση των Η.Π.Α. από τη Συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά την απασχόληση και την ανάπτυξη στις παραπάνω πολιτείες (παρατίθενται και στον κάτωθι χάρτη), γεγονός που θα μεταφραζόταν σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία και υψηλότερη ανεργία.
Το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας θα επηρεαστεί λιγότερο, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αντιπροσώπευαν μόλις το 12% του αμερικανικού ΑΕΠ το 2016, υπογραμμίζει ο οίκος.
Οι εξαγωγές προς τον Καναδά και το Μεξικό, ειδικότερα, αντιπροσώπευαν το 18% των αμερικανικών εξαγόμενων αγαθών το 2016, ή 1,4% του ΑΕΠ.
Η απόσυρση από την NAFTA συνεπάγεται την εκ νέου επιβολή δασμών σε συγκεκριμένα εμπορεύματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και το 45%!



Σε σημείωμά του νωρίτερα μέσα στο έτος, ο οίκος εκτιμούσε πως η αβεβαιότητα αλλά και το ενδεχόμενο διάλυσης της NAFTA, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη μεξικανική οικονομία, επικαλούμενος τον πολύ σημαντικό ρόλο της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Σε περίπτωση κατάργησης της Συμφωνίας, αναμένεται πτώση του τοπικού πέσο -έναντι του δολαρίου Η.Π.Α.- και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων και των μειωμένων εξαγωγών, ακόμη και σε περίπτωση ένταξης στο πλαίσιο των εμπορικών κανόνων του Π.Ο.Ε..
Βέβαια, οι κανόνες του Π.Ο.Ε. δεν είναι τόσο εκτεταμένοι και τα τιμολόγια θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ορισμένους κλάδους εξαγωγών του Μεξικού, επισημαίνεται.
Οι μη μεταποιητικοί τομείς, όπως η λιανική και η τραπεζική, θα επηρεαστούν, επίσης, από τη χαμηλότερη ανάπτυξη, τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ωστόσο, η υποτίμηση του πέσο, η οποία είναι πολύ πιθανή σε περίπτωση απόσυρσης των Η.Π.Α. από τη NAFTA, θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών.
Ο οίκος έχει επαναλάβει, κατά το περασμένο έτος, ότι, εάν οι Η.Π.Α. αποσυρθούν από τη Συμφωνία, η μεξικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει εκτεταμένη αβεβαιότητα, η οποία πιθανόν θα οδηγήσει σε άμεση κρίση εμπιστοσύνης και βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς.
Μια αναθεωρημένη NAFTA θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί κατά τους επόμενους τρεις μήνες, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μεξικού, στις 1 Ιουλίου 2018.
Οι συνομιλίες πέραν της 1ης Ιουλίου είναι επίσης δυνατές, καθώς ο σημερινός πρόεδρος του Μεξικού θα είναι στη θέση του μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε: Fitch: Κίνδυνος για την καναδική οικονομία από την πιθανότητα κατάργησης της NAFTA

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης