Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ρεπορτάζ του bankingnews τα νέα ερωτήματα από τις συναλλαγές της Ικτίνος με μετόχους και τη Dolphin του Μ. Καμπουρίδη

Το ρεπορτάζ του bankingnews τα νέα ερωτήματα από τις συναλλαγές της Ικτίνος με μετόχους και τη Dolphin του Μ. Καμπουρίδη
Οι χρονολογίες και η αμοιβή του βασικού μετόχου που ξεχάστηκαν και οι αντιφάσεις με την αποτίμηση της έκτασης στη Σητεία
Την εβδόμη ημέρα μετά το δημοσίευμα του bankingnews απάντησε η Ικτίνος μέσω του Χρηματιστηρίου (πατήστε εδώ για λεπτομέρειες) χωρίς ωστόσο ορισμένες εκ των απαντήσεων να είναι άκρως διαφωτιστικές αλλά και αναπάντητα ερωτήματα να παραμένουν.
Η εταιρία κατ αρχήν παραδέχεται ότι υπάρχουν απαιτήσεις από μέλη του ΔΣ.
Δεν αναφέρει όμως πότε δημιουργήθηκαν οι απαιτήσεις αλλά και πότε καταβλήθηκε το ποσό των 200.000 ευρώ αλλά και οι τρεις επιταγές και αν οι επιταγές αυτές είναι μεταχρονολογημένες.
Η εταιρία κάνει λόγω για εφαρμογή της αρχής των ίσων αποστάσεων αλλά είναι απορίας άξιον αν πωλούνται σε τρίτους στα πλαίσια της συγκεκριμένης αρχής προϊόντα αξίας 678 χιλιάδων ευρώ (547 χιλιάδες συν ΦΠΑ 24%) και καταβολή 7 χιλιάδων ευρώ και ανοικτό υπόλοιπο 671 χιλιάδων ευρώ.
Άραγε τα 200.000 ευρώ και οι τρεις επιταγές δόθηκαν στην εταιρία από τα μέλη ΔΣ πριν ή μετά το δημοσίευμα του bankingnews.
Επίσης είναι απορίας άξιον αν καταβλήθηκαν αμοιβές ΔΣ στα πρόσωπα που είχαν κάνει τις αγορές ενώ είχαν υποχρέωση από συναλλαγές που αναφέρεται ότι έκαναν με την Ικτίνος.
Η εταιρία έχει δίκαιο για το εκ παραδρομής ποσό 8.752 ευρώ και εκ 8,752 εκατ. ευρώ απαίτηση από την εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Όσον αφορά στην Latirus η Ικτίνος ισχυρίζεται ότι οι υποχρεώσεις προέκυψαν από αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις που προέκυψαν ΚΥΡΙΩΣ από την αποτίμηση του ακινήτου.
Έχει ενδιαφέρον βέβαια πως προέκυψε στην Κύπρο μια τόσο μεγάλου ύψους αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση.
Για το ακίνητο στη Σητεία που κατέχει η ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. η οποία ελέγχεται από την Κυπριακή Latirus η εισηγμένη ισχυρίζεται ότι  «Η εκτίμηση του ακινήτου έγινε από την εταιρία COLLIERS INTERNATIONAL και ανέρχεται στο ποσό των 33,645 εκατομμύρια».
Στον ισολογισμό 2016 της Ικτίνος ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ αναφέρονται επί λέξη τα εξής  «Για τα ακίνητα της Εταιρείας την 31 Δεκεμβρίου 2016 υπάρχουν εκτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές.
Η χαμηλότερη ανέρχεται σε 22,25 εκατ. ευρώ και η υψηλότερη σε 33,65 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος απομείωσης των ενσώματων ακινητοποιήσεων».
Άραγε υπάρχει μεταγενέστερη εκτίμηση από τη συγκεκριμένη και για ποιο λόγο η εισηγμένη αναφέρεται στα 33,65 εκ ευρώ τα οποία συμπίπτουν με την ανώτατη εκτίμηση που έχει γίνει; Υπάρχουν και άλλοι εκτιμητές;
Τα ερωτήματα διευρύνονται αν ληφθεί υπό όψιν η ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης της Latirus στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου προκύπτει ότι η αποτίμηση στα βιβλία της Dolphin Capital Investors είναι 14 εκατ. ευρώ όσο και η καθαρή αξία ενεργητικού της έκτασης στη Σητεία μετά τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις, όσο δηλαδή πλήρωσε η Ικτίνος.
Επιπλέον η Latirus κατά τη Dolphin κατέχει το 98% της ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ με αποτέλεσμα να γεννάται ποιος είχε το υπόλοιπο 2% και από ποιον το απόκτησε η Ικτίνος.
Σημειωτέον ότι αν ληφθεί υπό όψιν ότι με βάση την αποτίμηση της Dolphin  προ της αναβαλλόμενης φορολογίας η καθαρή αξία ενεργητικού της έκτασης στην Σητεία (της ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ) είναι 17,5 εκατ. ευρώ και αν η αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση αφορά στο σύνολό της υποθετικά το ακίνητο υπερβαίνει ελάχιστα τα 23 εκατ. ευρώ και είναι στο κατώτερο εύρος αποτίμησης που αναφέρεται στον ισολογισμό 2016 της ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ.
Άραγε όλα αυτά είναι τυχαία;
Συμπτίπτουν με τα όσα ανακοίνωσε προς τις χρηματιστηριακές αρχές η Ικτίνος;
Πέραν αυτού οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Ικτίνος δεν υπάρχει καμία αναφορά αν κατά πόσο μαζί με την παραίτηση της Ικτίνος από απαιτήσεις έναντι της Dolphin 4,157 εκατ. ευρώ με τη συναλλαγή αγοράς υπήρχε και παραίτηση του βασικού μετόχου της Ικτίνος από τα 1.142.327 ευρώ που είχε συμφωνηθεί ότι η Dolphin είχε αρχικά εξαγοράσει την ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ μέσω της Latirus.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης