Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στους μη θεσμικούς επενδυτές επιρρίπτει τη μεταβλητότητα στις αγορές η Goldman Sachs

tags :
Στους μη θεσμικούς επενδυτές επιρρίπτει τη μεταβλητότητα στις αγορές η Goldman Sachs
Οι λιανικοί επενδυτές συνέβαλαν στη μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών, εκτιμά η Goldman Sachs
Αν και ορισμένοι αναλυτές έχουν αποδώσει μεταξύ άλλων την αισθητά αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης στη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για εκτόξευση του πληθωρισμού, οι αναλυτές της Goldman Sachs παραθέτουν και μία διαφορετική άποψη.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα επιρρίπτει τη μεταβλητότητα στους περιστασιακούς, λιανικούς (ή ιδιώτες) επενδυτές (εκτός των θεσμικών επενδυτών).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Goldman, αν και οι μη θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν μεμονωμένα, μικρά χρηματικά ποσά σε σχέση με διαχειριστές χαρτοφυλακίου ή άλλους θεσμικούς συμμετέχοντες στην αγορά, η συλλογική τους επιρροή στην αγορά είναι αρκετά μεγάλη.



Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά κατέχουν άμεσα το 36% των 46 τρισεκ. δολαρίων στη Wall Street, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος κατόχου, ενώ το μερίδιό τους ανέρχεται ξεπερνά το 50% εάν ληφθεί υπόψη η έμμεση ιδιοκτησία μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, υψηλό μίας δεκαετίας.
Μάλιστα, το ποσοστό συμμετοχής ολοένα και αυξάνεται, υπογραμμίζεται.
Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2018, μεταξύ άλλων, ορισμένες εισηγμένες σταμάτησαν προσωρινά τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών λόγω των αναταραχών στις αγορές, αυξάνοντας έτσι τον αντίκτυπο από τις συναλλαγές των μη θεσμικών επενδυτών.
«Οι μικροεπενδυτές προφανώς μείωσαν τις θέσεις στις αγαπημένες τους μετοχές, καθώς και την ευρεία έκθεση στην αγορά μετοχών».



Να επισημανθεί ότι ο δείκτης Cboe Volatility Index (VIX), ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας για τον S&P 500, διαπραγματεύεται επί του παρόντος μεταξύ 14 και 15 μονάδων, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 εκτοξεύθηκε ακόμη και πάνω από τις 33 μονάδες!
Για το σύνολο του 2018, έπειτα από εντυπωσιακό «ράλι» το περασμένο έτος (σε παρένθεση η ενίσχυση), οι δείκτες Dow Jones Industrial Average (26%), S&P 500 (20%) και Nasdaq Composite (29%) έχουν υποχωρήσει κατά 1,5%, 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα.



Διαβάστε: ΔΝΤ: Η μεταβλητότητα επέστρεψε στη Wall Street και αυξάνει τους κινδύνους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης