Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poors: Αναβαθμίζεται κατά 1 βαθμίδα, σε «B+» από «B», η Ελλάδα - Σταθερό, από θετικό, το outlook - Επιβεβαίωση BN

tags :
Standard and Poors: Αναβαθμίζεται κατά 1 βαθμίδα, σε «B+» από «B», η Ελλάδα - Σταθερό, από θετικό, το outlook - Επιβεβαίωση BN
Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s κατά 1 κλίμακα σε Β+
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από «Β» σε «Β+», προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup (21 Ιουνίου 2018) για το ελληνικό χρέος και την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Β», ενώ οι προοπτικές (outlook) μεταβλήθηκαν σε σταθερές, από θετικές.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι μόνο μία κλίμακα «Β+».
Όπως επισημαίνει ο οίκος, στην έκθεσή του, οι πιστωτές ενέκριναν τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας και πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης χρέους πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που μειώνει σημαντικά τους κινδύνους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την ισορροπία των κινδύνων για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνεται.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που στηρίζει τις οικονομικές συνθήκες και συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Σε αντίθετο κλίμα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό και, ιστορικά, η δυνατότητα των τοπικών αρχών να προσελκύουν άμεσες επενδύσεις, κρίνεται αδύναμη.
Ο οίκος ενδέχεται να αναβαθμίσει εκ νέου τις αξιολογήσεις σε περίπτωση που ενισχυθεί η προβλεψιμότητα των πολιτικών, αυξηθούν οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις και συρρικνωθούν περαιτέρω τα NPLs.
Αντιθέτως, υποβάθμιση θα ακολουθούσε μία αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, μία μη συνέχεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή μία αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζεται.
«Στις 21 Ιουνίου 2018, η Eurogroup ενέκρινε τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος για την Ελλάδα.
Η τελική εκταμίευση του προγράμματος ύψους €15 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το αποθεματικό της Ελλάδας σε 24 δισ. ευρώ (περίπου 13% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2018).
Με δεδομένη την προσδοκία μας ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένα, αναμένουμε ότι το ταμειακό απόθεμα να θα πλήρως την απόσβεση των κρατικών χρεών της Ελλάδας μέχρι το 2021 και εν μέρει τις αποπληρωμές που λήγουν το 2022.
Κατά την άποψή μας, το προσωρινό αποθεματικό μειώνει σημαντικά τους κινδύνους αναχρηματοδότησης για την κυβέρνηση και αυξάνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με πιο ευνοϊκούς όρους τόσο για το κράτος όσο και για τον τραπεζικό τομέα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας ενέκριναν, επίσης, περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Προβλέπουμε οι όροι που σχετίζονται με τη χρήση των ταμειακών αποθεμάτων, παράλληλα με την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, να αποτρέψουν την ανατροπή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προσδώσουν, επίσης, πρόσθετες προσπάθειες μεταρρύθμισης.
Οι τελευταίες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας και την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για την προσέλκυση εισροών ξένου κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Οι εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα υποστηρίζονται από το ασυνήθιστα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους και της συνεχιζόμενης υποστήριξης των επίσημων πιστωτών με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους και ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρει ο οίκος, επισημαίνοντας ότι, ακόμη και πριν ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η μέση διάρκεια των ομολόγων ήταν πάνω από 18 χρόνια, η υψηλότερη στον κόσμο.
Ωστόσο, το ύψος του χρέους είναι ένας σημαντικός περιορισμός για τις αξιολογήσεις, υπογραμμίζεται.
Μετά την Ιαπωνία, η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ.
«Η ιστορία πολιτικής αβεβαιότητας και πελατειακής πολιτικής της Ελλάδας έχει, επίσης, βαρύνει την πιστοληπτική της ικανότητα παρατείνοντας την οικονομική αδυναμία και αβεβαιότητα, αποτρέποντας τις εισροές ξένου κεφαλαίου και προκαλώντας σημαντικές εκροές καταθέσεων από τον τραπεζικό τομέα, μια διαδικασία που εντάθηκε τον Ιούνιο-Αύγουστο του 2015.
Με την απώλεια της χρηματοδότησης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδας παραμένει σήμερα εξαρτώμενος από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι μελλοντικές προοπτικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και η ικανότητά τους να βελτιώνουν τα δάνεια τους εξαρτώνται επίσης από επιπρόσθετες ενέργειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα», καταλήγει ο οίκος.

Δείτε εδώ την προηγούμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P.

Οι προβλέψεις της S&P για την Ελλάδα:





Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας

Οίκος αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Standard and Poor’s

19 Ιανουαρίου 2018
Αναβαθμίστηκε σε Β


26 Ιουνίου 2018
Αναβαθμίστηκε σε Β+
20 Ιουλίου 2018


Fitch

16 Φεβρουαρίου 2018
Αναβαθμίστηκε σε Β


20 Αυγούστου 2018

Moody’s

21 Φεβρουαρίου 2018
Αναβαθμίστηκε σε Β3

30 Μαρτίου 2018
21 Σεπτεμβρίου 2018


DBRs

4 Μαΐου 2018

2 Νοεμβρίου 2018

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005

Α+Ελλάδα 2005




Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB

investment grade από ΒΒΒ- και υψηλότερα

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+Ελλάδα

B+



B2

B*

B* Ελλάδα



B3* Ελλάδα

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2

CCC 

CCC



Caa3 

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C

D

D

* Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης