Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πλήγμα για τις αναδυόμενες αγορές η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ

tags :
Moody's: Πλήγμα για τις αναδυόμενες αγορές η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ
Αρνητικός ο αντίκτυπος του ισχυρότερου δολαρίου στις αναδυόμενες αγορές, επισημαίνει η Moody's
Η έντονη άνοδος του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών από τα μέσα Απριλίου 2018, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στις αναδυόμενες αγορές με αυξημένη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε σε απότομη υποτίμηση ορισμένα ανταγωνιστικά νομίσματα και σημαντική πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους για τις εν λόγω χώρες.
Οι πιο ευάλωτες εκ των 40 αναδυόμενων αγορών στην έκθεση του οίκου, είναι η Αργεντινή (Β2, σταθερό), η Γκάνα (Β3, σταθερό), η Μογγολία (Β3, σταθερό), το Πακιστάν (Β3, αρνητικό), η Σρι Λάνκα (Β1, αρνητικό) και η Ζάμπια (Β3, σταθερό).
Η Χιλή (Aa3, αρνητικό), η Κολομβία (Baa2, αρνητικό), η Ινδονησία (Baa2, σταθερό) και η Μαλαισία (A3, σταθερό) είναι, επίσης, εκτεθειμένες, ωστόσο η δημοσιονομική και θεσμική κατάσταση μειώνουν τη βραχυπρόθεσμη ευπάθεια, επισημαίνεται.
«Οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, υψηλές αποπληρωμές εξωτερικού χρέους και σημαντικό χρέος σε ξένο νόμισμα, είναι πιο εκτεθειμένες στον αντίκτυπο ισχυρότερου αμερικανικού δολαρίου.
Στο βαθμό που οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αντανακλούν εκροές κεφαλαίων ή σημαντικά χαμηλότερες εισροές, είναι αρνητικές για κράτη με μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης».
Οι αναδυόμενες αγορές που έχουν υποστεί μεγάλες διαταραχές στις εξωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης κατά το παρελθόν είναι - ίσα ίσες - είναι πιο πιθανό να υποστούν μεγάλες διαταραχές, εκτός αν οι παρελθόντες σοκ οδήγησαν σε προσαρμογές που μείωσαν την εξάρτηση τους από εξωτερική χρηματοδότηση.

Διαβάστε: Moody's: Κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ

Το 2014, Ουγγαρία, Μαλαισία, Μογγολία και Ρωσία συγκαταλέγονταν μεταξύ εκείνων που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα μεγάλες διαταραχές στις εξωτερικές τους χρηματοδοτικές συνθήκες.
Την εποχή εκείνη, Αγκόλα (Β3, σταθερό), Κένυα (Β2, σταθερό), Ινδονησία και Σρι Λάνκα, παρουσίαζαν σχετικά μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις.
Εξ αυτών, η Κένυα, η Μογγολία, η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες, γεγονός που συνεπάγεται υψηλά διαρθρωτικά εμπόδια στη μείωση της εξάρτησης από την εξωτερική χρηματοδότηση, υπογραμμίζει ο οίκος.
Η Βραζιλία (Βa2, σταθερό), η Κίνα (Α1, σταθερό), η Ινδία (Baa2, σταθερό), το Μεξικό (Α3, σταθερό) και η Ρωσία (Ba1, θετικό), είναι οι λιγότερο ευάλωτες στις αυστηρότερες συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης, εξαιτίας της χαμηλής εξάρτησης από τις εξωτερικές εισροές κεφαλαίων.

Διαβάστε: IIF: Εκροές κεφαλαίων 12,3 δισ. δολαρίων από μετοχές και ομόλογα αναδυόμενων αγορών τον Μάιο 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης