Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος της τουρκικής κρίσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Moody's: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος της τουρκικής κρίσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος της τουρκικής κρίσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody's
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν περιορισμένη έκθεση στην τουρκική οικονομία, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's, εκτιμώντας πως το όποιο ρίσκο κρίνεται «διαχειρίσιμο», χάρη στην κεφαλαιακή επάρκεια και τα κέρδη που διαθέτουν.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τις μεγαλύτερες τοπικές θυγατρικές στην Τουρκία είναι οι Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA, A2, σταθερό outlook), BNP Paribas (Aa3, σταθερό) και UniCredit (Baa1, θετικό), οι οποίες δεν έχουν πλήρη κυριότητα στις σχετικές τουρκικές οντότητες, γεγονός που περιορίζει κατά κάποιο βαθμό την έκθεσή τους.
Εκ των παραπάνω, η BBVA παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έκθεση τόσο σε απόλυτο ποσό όσο και σε σχέση με το συνολικό χαρτοφυλάκιό της.
Η ισπανική τράπεζα λειτουργεί στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής (50%) Turkiye Garanti Bankasi (Ba3, υπό εξέταση για υποβάθμιση), που διαθέτει μεικτά δάνεια ύψους 47,8 δισ. ευρώ, ήτοι 12,7% των συνολικών δανείων της BBVA, στα τέλη Ιουνίου 2018.
Το μεγαλύτερο μέρος των ανοιγμάτων της BNP Paribas σχετίζεται με τη θυγατρική (73%) Turk Ekonomi Bankasi (Ba3, υπό εξέταση για υποβάθμιση) , με 29 δισ. ευρώ δάνεια στο τέλος Ιουνίου του 2018, μόλις το 1,9% των συνολικών ακαθάριστων δανείων της γαλλικής τράπεζας.



Η UniCredit κατέχει το 40% της Yapi ve Kredi Bankasi (Ba3, υπό εξέταση για υποβάθμιση), της οποίας το χαρτοφυλάκιο δανείων ανερχόταν σε 17,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.
«Η BBVA, η BNPP και η UniCredit διέθεταν ικανοποιητικές κεφαλαιακές θέσεις στα τέλη Ιουνίου 2018 και είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ζημίες από τις τουρκικές τους οντότητες.
Εκτιμούμε ότι η μείωση του δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) θα είναι αμελητέα για τις BNPP και UniCredit και θα αντιστοιχεί σε μόλις 36 μονάδες βάσης για τη BBVA.
Η Garanti, η TEB και η Yapi δημιούργησαν υγιή κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2018, συμβάλλοντας με 373 εκατ., 92 εκατ. και 183 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη των μητρικών τους», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.
Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία είναι οι HSBC Holdings (A2, σταθερό), μέσω του τουρκικού βραχίονα HSBC Bank (B1, υπό εξέταση για υποβάθμιση), και ING. (Baa1, σταθερό), μέσω της ING Bank (Ba3, υπό εξέταση για υποβάθμιση).




Διαβάστε: Scope: BBVA, UniCredit, BNP Paribas και ING οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες στην Τουρκία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης