Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε «B+», από «BB-», η αξιολόγηση της Τουρκίας - Ύφεση το 2019

tags :
S&P: Υποβαθμίζεται σε «B+», από «BB-», η αξιολόγηση της Τουρκίας - Ύφεση το 2019
Νέο «χαστούκι» της Standard & Poor's στην Τουρκία, υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας
Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε η Standard & Poor's, κατά μία βαθμίδα σε «Β+» από «ΒΒ-», διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε σε «Β».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία ότι η μεγάλη αστάθεια της τουρκικής λίρας και επακόλουθη επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών, θα υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας.
Τα τρωτά σημεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας παραμένουν βασικός περιορισμός αξιολόγησης.
Ιστορικά, η Τουρκία έχει παρουσιάσει μεγάλα επαναλαμβανόμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά μέσο όρο περίπου 5% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η S&P αναμένει ύφεση 0,5% το επόμενο έτος, έναντι ισχυρής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες, προτού υποχωρήσει στο 20% στα μέσα του 2019.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πίεση στον χρεωμένο εταιρικό τομέα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο χρηματοδότησης για τις τουρκικές τράπεζες της Τουρκίας.
Το εξωτερικό χρέος του εταιρικού τομέα ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ, υπογραμμίζεται.
«Παρά τους αυξημένους οικονομικούς κινδύνους, πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση των αρχών είναι περιορισμένη, μέχρι στιγμής.
Οι εκτιμήσεις μας για την Τουρκία παραμένουν περιορισμένες από την προκλητική θεσμική της κατάσταση.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2018, η εξουσία παραμένει σταθερή συγκεντρωμένη στα χέρια του εκτελεστικού Προέδρου.
Κατά την άποψή μας, αυτό περιπλέκει περαιτέρω τη χάραξη πολιτικής σε
ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Η λήψη αποφάσεων επικεντρώνεται μόνο γύρω από τον Πρόεδρο Erdogan».
Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 38% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εκ των οποίων το ήμισυ έλαβε χώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός το 16%, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο.
H S&P προβλέπει το καθαρό δημόσιο χρέος να ανέλθει στο 31% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, ποσοστό χαμηλό σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η συνδυασμένη εξωτερική μόχλευση τραπεζικού και εταιρικού τομέα αυξήθηκε από περίπου 200 δισεκ. δολάρια το 2011 (25% του ΑΕΠ την εποχή εκείνη) σε 350 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του περασμένου έτους (50% του ΑΕΠ το 2018).
Το ένα τρίτο του εν λόγω χρέους είναι βραχυπρόθεσμο.
Ο οίκος αναμένει η Άγκυρα να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετάθεση χρέους (roll-over) ύψους 180 δισεκ. δολαρίων δολάρια ΗΠΑ (26% του ΑΕΠ το 2018) τους επόμενους 12 μήνες.
Από αυτό, πάνω από το 60% αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της λίρας δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Βέβαια, ο κλάδος παρέμεινε σχετικά ανθεκτικός μέχρι στιγμής, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται μόλις στο 3% του συνόλου, τον Ιούνιο 2018.
Την Πρωτομαγιά του τρέχοντος έτους, η S&P Global Ratings είχε υποβαθμίσει και πάλι τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, από «ΒΒ» σε «ΒΒ-», διατηρώντας σε «Β» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές, από αρνητικές.
Η υποβάθμιση αντικατόπτριζε τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ειδικότερα την επιδείνωση των πληθωριστικών προοπτικών και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας.
Δείτε στα παρακάτω links τις πιο πρόσφατες δράσεις των υπολοίπων οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας:

Scope: Υποβαθμίζεται σε «ΒΒ-», από «ΒΒ+», η Τουρκία – Αρνητικό το outlook

Fitch: Υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από BΒ+, η Τουρκία - Παραμένει αρνητικό το outlook 

Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Ba2», από «Ba1» η Τουρκία - Σταθερό το outlook

Υπενθυμίζεται πως ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έχει αποσύρει από την 19η Δεκεμβρίου 2017 τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για την Τουρκία, μη γνωστοποιώντας τους ακριβείς λόγους για την απόφασή του..
Η τελευταία επαναξιολόγηση έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου 2017, οπότε και επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις «BB (high)» και «R-3» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (αμφότερες για ομόλογα σε ξένο νόμισμα), αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές (trend) είχαν διατηρηθεί σε αρνητικές, έπειτα από υποβάθμιση -από σταθερές- που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Οι εκτιμήσεις της S&P:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης