Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Ba3», από «Ba2», η Τουρκία - Αρνητικό το outlook

tags :
Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Ba3», από «Ba2», η Τουρκία - Αρνητικό το outlook
Απανωτές υποβαθμίσεις για την Τουρκία, μετά την S&P την υποβαθμίζει (ξανά) και η Moody's
Σε νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για την Τουρκία προχώρησε η Moody's Investors Service, σε «Ba3», από «Ba2», διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Παράλληλα, η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε σε «Not Prime», από «Prime-3».
Ο οίκος επικαλείται τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση εξασθένηση των θεσμών της Τουρκίας και τη μη προβλεψιμότητα στη χάραξη πολιτικής.
Αυτή η αποδυνάμωση εξηγείται από τις αυξημένες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την έλλειψη σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία (η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εντός του 2018), που συνδέονται με τους υψηλούς και αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, να υπονομεύσουν την ανάπτυξη και να διογκώσουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 15,85% τον Ιούλιο 2018, πέντε εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την αρχή του έτους και η υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων υπερβαίνουν το 20%.
Αν και οι τουρκικές τράπεζες κατάφεραν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πρόσβαση στις διεθνείς διατραπεζικές αγορές, οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η αποδυνάμωση της λίρας θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στους εγχώριους δανειολήπτες με χρέος σε ξένο νόμισμα, σημειώνει η Moody's.
Κατά την άποψη του οίκου, η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να κατευνάσουν την οικονομική κρίση, μειώνεται, εν μέσω αδύναμου θεσμικού πλαισίου και εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής πίεσης είναι σημαντικός, με δυνητικά περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τις τουρκικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.
Το εν λόγω αρνητικό σενάριο θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου έντονης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας, η οποία τελικά θα επιβάρυνε περισσότερο το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της κυβέρνησης.
Την ίδια ημέρα, επισημαίνεται, η S&P υποβάθμισε την Τουρκία, επίσης (περισσότερα εδώ).

Η ακριβώς προηγούμενη έκθεση του οίκου για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας: Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Ba2», από «Ba1» η Τουρκία - Σταθερό το outlook

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης