Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Οι προσπάθειες για ισότητα των φύλων αποδίδουν, αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος

tags :
ΔΝΤ: Οι προσπάθειες για ισότητα των φύλων αποδίδουν, αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος
Οι προσπάθειες για ισότητα των φύλων αποδίδουν, αναφέρει το ΔΝΤ
Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρότερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού στις περισσότερες χώρες.
Το «Διάγραμμά της Εβδομάδας», βασισμένο σε πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, δείχνει ότι οι πολιτικές που περιορίζουν τα κενά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εκπαίδευση, έχουν αποδώσει τα μέγιστα.
Αναλύοντας τα στοιχεία από το 1980 έως το 2014, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση συνέβαλε περισσότερο στη μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη Βόρεια Αμερική -κατά 47 ποσοστιαίες μονάδες!- σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς τα μέση επίπεδα εκπαίδευσης των γυναικών είναι πολύ υψηλότερα.
Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία μείωσαν το χάσμα περισσότερο από 41 ποσοστιαίες μονάδες, η Ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες και η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες εκάστως.
«Οι ισχυροί νομικοί θεσμοί, όπως τα ανώτατα δικαστήρια και τα κοινοβούλια, διαδραμάτισαν ρόλο στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Τα ίσα νομικά δικαιώματα για τις γυναίκες, συνέβαλαν στη μείωση του χάσματος στις χώρες αυτές.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική αποτελούν εξαίρεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σχετικά υψηλό αριθμό νομικών περιορισμών κατά των γυναικών.
Οι υποδομές -ιδίως η βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής- μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Οι βελτιωμένες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό και ηλεκτρική ενέργεια, έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο για οικιακή εργασία και περισσότερες ευκαιρίες για ένταξη στην αγορά εργασίας», σχολιάζει το ΔΝΤ, προτείνοντας, επιπλέον, τα παρακάτω μέτρα:

-Τα κορίτσια πρέπει να πάνε στο σχολείο.

-Πρέπει να υπάρξει βελτίωση των υποδομών, ιδίως των εγκαταστάσεων αποχέτευσης στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

-Πρέπει να μειωθεί η γονιμότητα των εφήβων και να εξισωθεί η νόμιμη ηλικία γάμου για γυναίκες και άνδρες.



Διαβάστε: Ασυναγώνιστες στην ισότητα των φύλων οι σκανδιναβικές χώρες!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης