Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απογοήτευσε τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς το 2018 – Πως κινήθηκαν οι μετοχές που πρότειναν

Απογοήτευσε τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς το 2018 – Πως κινήθηκαν οι μετοχές που πρότειναν
Λίγες μετοχές από τις προτάσεις κατάφεραν να καταγράψουν άνοδο ή να έχουν πορεία καλύτερη από αυτή της αγοράς – Οι τραπεζικοί τίτλοι ήταν οι μεγάλοι χαμένοι
Λίγο πριν τη δύση του 2018 και η αγορά έχει απογοητεύσει στελέχη και επενδυτές που περίμεναν άνοδο.
Στα τέλη του 2017 το Bankingnews σε δημοσκόπηση για τις προοπτικές του 2018, στην οποία είχαν λάβει μέρος στελέχη της αγοράς από δέκα χρηματιστηριακές, έδειχνε πως το 2018 αναμενόταν ανοδικό αν και με αστερίσκους.
Η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε καλά, αλλά η συνέχεια ήταν αρνητική αφού πολλά άλλαξαν.
Τα στελέχη της αγοράς είχαν κληθεί από το Bankingnews να δώσουν τις πέντε κορυφαίες τους επιλογές.
Οι επιλογές είναι επικεντρωθεί σε τίτλους με καλά θεμελιώδη, στόρι ανάπτυξης και που φυσικά έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής στα χρόνια της κρίσης.
Μάλιστα μετοχές που είχαν καταγράψει το 2017 καλές αποδόσεις βρίσκονταν και πάλι στις κορυφαίες επιλογές αναλυτών και χρηματιστών, καθώς εκτιμούσαν ότι είχαν περαιτέρω περιθώρια ανόδου λόγω εκτιμώμενης κερδοφορίας.
Έτσι για παράδειγμα είχαν επιλέξει ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή που το 2017 είχαν άνοδο 94% και 57% αντίστοιχα ή ΕΛΠΕ που ενισχύθηκε κατά 72% αλλά και Μυτιληναίο που κατέγραψε άνοδο 49%.  
Μετοχές των τραπεζών είχαν επιλέξει λίγα στελέχη της αγοράς καθώς όπως σημείωναν υπήρχαν θέματα που έπρεπε να λυθούν.
Τα περισσότερα στελέχη είχαν επιλέξει Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ λιγότερες ψήφους είχαν λάβει οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ακόμα λιγότερες οι εταιρείες Quest, Υγεία, ΙΑΣΩ, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Ελβαλ Χαλκόρ,   Τιτάν και Κλουκίνας-Λάππας.
Από τις παραπάνω επιλογές η μετοχή με την υψηλότερη απόδοση είναι αυτή του Υγεία με 70% καθώς η εταιρεία εξαγοράστηκε με σημαντικό premium.
Εξαιρετικά πήγε και η επιλογή της Quest Συμμετοχών με άνοδο 44% αλλά και της Τέρνα Ενεργειακής με 37%.
Με μηδενικές απώλειες κλείνουν τη χρονιά οι επιλογές των αναλυτών ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια και με μικρές απώλειες 2% η μετοχή του ΙΑΣΩ, 7% του ΟΤΕ και της Grivalia με την τελευταία βέβαια να έχει ανακοινωθεί σχέδιο συγχώνευσης με τη Eurobank αλλά και επιστροφή κεφαλαίου.
Απώλειες 7% και επομένως καλύτερα από την αγορά καταγράφει η επιλογή του ΟΤΕ, ενώ περίπου ίδιες απώλειες καταγράφει και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ αλλά και η Motor Oil.
Η Jumbo έχει απώλειες 9% όσες περίπου και η Aegean που σημαίνει πως και αυτές τα έχουν πάει καλύτερα από την αγορά.
Η Μυτιληναίος έχει υποχωρήσει 15% όσο και η Τιτάν, ο ΑΔΜΗΕ 18%, ο ΟΠΑΠ 21%, η Κλουκίνας 23% και η ΕΧΑΕ 24%.
Στις τράπεζες οι ζημιές είναι μεγάλες για όσους αναλυτές τις πίστεψαν και συγκεκριμένα η Πειραιώς έχει χάσει 70%, η Εθνική 65%, η Eurobank 40% και η Alpha Bank 31%.
Σημειώνεται πως ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 20% το 2018.

Δείτε αναλυτικά το συγκεκριμένο θέμα: http://bankingnews.gr/index.php?id=344251

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης