Τα παιχνίδια και οι πιέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την ενέργεια
«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα J. Pyatt, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Όπως είχαμε γράψει (εδώ) ο κ. Pyatt είπε συγκεκριμένα:
«Οσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».
Φαίνεται ότι κάτι παραπάνω γνώριζε ο κ. πρέσβης και προσπαθούσε να προειδοποιήσει.
Ο κ. Pyatt έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δραστήριος και αποτελεσματικός στα ελληνοτουρκικά. «Οσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».
Φαίνεται ότι κάτι παραπάνω γνώριζε ο κ. πρέσβης και προσπαθούσε να προειδοποιήσει.
Με δική του παρέμβαση οι Τούρκοι είχαν αποσυρθεί πέρυσι τέτοιες ημέρες απο τα Ιμια όταν κάτι ετοίμαζαν! Όπως με δικές του ενέργειες, προωθείται η δημιουργία βάσης επισκευών των αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η ώθηση για την ανάληψη κεντρικότερου ρόλου της Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής.
Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύσει στην Άγκυρα τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Tillerson.
Το παρολίγον δυστύχημα στα Ίμια
Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις το "ατύχημα" συνέβη.
Και είναι γνωστό ότι υπάρχουν τα σχεδιασμένα ατυχήματα, υπάρχουν τα ατυχήματα υπερβάλλοντος ζήλου, υπάρχουν και τα ατυχήματα-ατυχήματα.
Η επιλογή δική σας!
Ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε βάσει σχεδίου το οποίο είναι απολύτως ευκρινές και στηρίζεται στη θέση ότι τα Ιμια συνιστούν τουρκικό έδαφος.
Η συγκεκριμένη άποψη εκφράστηκε ευθαρσώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το ΥΠΕΞ της Αγκυρας, το οποίο τονίζει ότι «ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Kardak(δηλαδή τα Ιμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα».
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο bankingnnews.gr ότι είναι απολύτως σαφές ότι ο εμβολισμός πραγματοποιήθηκε κατόπιν ρητής εντολής. Την ίδια στιγμή, λόγω επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων τις οποίες πραγματοποιούν τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει σχετικά αυξημένη στρατιωτική παρουσία σε όλο το Αιγαίο.
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου.
Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.
Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Binali Yildirim, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας.
Επίσης, όπως δήλωσε και εκπρόσωπος του State Department, ενεργοποιήθηκαν και οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, αναφερόμενος στον εμβολισμό, ο κ. Yildirim, ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας!
Οι πρωθυπουργοί, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η απότομη κλιμάκωση στα Ίμια αντιμετωπίζεται με ανησυχία από την κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι σημειώνεται σε συνέχεια στρατιωτικών ενεργειών των Τούρκων σε όλη τους τη συνοριακή γραμμή.
Από την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Afrin της Συρίας, μέχρι τον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δοκιμασία των αντοχών και της Ε.Ε., η Αγκυρα έχει ανοίξει όλο το φάσμα της αναθεωρητικής ατζέντας της και διεκδικεί τα μέγιστα.
Το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της χώρας Ε.Ε. και ΗΠΑ τήρησαν σχεδόν ίσες αποστάσεις δεν εμπνέει και τη μεγαλύτερη σιγουριά στην ελληνική πλευρά.
Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Όπως αναφέραμε χθες (εδώ) η ταυτόχρονη επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν αναμενόμενη.
Οι Τούρκοι πάντα δρουν και αντιδρούν επί σχεδίων που έχουν εκπονήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υλοποιούνται, λοιπόν, βάση σχεδίου.
Και το σχέδιο αυτό αφορά βασικά τον εξαναγκασμό της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας να υπογράψει συμφωνία για το Κυπριακό, που δεν θα επηρεάσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας.
Ο αγωγός East-Med ερμηνεύεται από την Τουρκία ως μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συμμαχία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου -και παραπίσω ΗΠΑ- για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων στην Αν. Μεσόγειο.
Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία θεωρεί ότι "παίζει το τελευταίο της χαρτί", καθώς αν δεν αντιδράσει στις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες διερευνητικές γεωτρήσεις κινδυνεύει με σημαντική αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της, ιδιαίτερα σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων είναι θετικά (όπως άλλωστε φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις).
Η Τουρκία θεωρεί ότι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός νυμφώνα, τόσο όσον αφορά στις διεκδικήσεις επί της Κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σχετικά με τη μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Επιλέγει δε τον "αδύναμο κρίκο", την Ιταλία, καθώς με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία τέτοιες κινήσεις είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσαν πολύ εντονότερες αντιδράσεις.
Δεν μπορεί, επίσης, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διερευνητικών γεωτρήσεων από τα ειδικά πλοία που η Τουρκία έχει αποκτήσει, σε σημείο της κυπριακής ΑΟΖ και χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Άγκυρα.
Τι επιδιώκει η Τουρκία;
Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια δυνητικά επικίνδυνη περιπέτεια με τη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή έχει δείξει ότι η εμπλοκή είναι κατά κανόνα πολύ απλούστερη υπόθεση από την απεμπλοκή.
Το συριακό/κουρδικό διακύβευμα για την Τουρκία είναι –τουλάχιστον αυτή είναι η τουρκική αντίληψη- ουσιαστικά υπαρξιακής φύσης και η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να αγνοήσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον στο Συριακό, διακινδυνεύοντας μια σημαντική περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, με την τουρκική οικονομία να περνά πολύ δύσκολες ώρες και με τις τουρκικές απώλειες στο μέτωπο του Afrin στη Συρία να αυξάνονται δραματικά, να στρέφεται προς το "εύκολο θύμα" το Αιγαίο και την Κύπρο, για να αποπληροφορήσει την τουρκική κοινή γνώμη και να διατηρήσει την εικόνα του "δυναμικού παίκτη" στη διεθνή κοινότητα.
Φοβούμενη ότι Αθήνα και Λευκωσία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την τουρκική εμπλοκή στο Afrin για να δημιουργήσουν τετελεσμένα (;), στέλνει μηνύματα τόσο στα Ίμια όσο και στην Αν. Μεσόγειο και προβαίνει σε ενέργειες για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Σε αυτό αποσκοπούσαν και οι δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, αλλά και το άρθρο του συμβούλου του Erdogan περί “ταυτόχρονου πολέμου” σε Συρία και Αιγαίο.
Μόνο που αυτοί οι όλο και συχνότεροι λεονταρισμοί της γειτονικής χώρας είναι αποτέλεσμα αυξανόμενης νευρικότητας και αποτελούν σημάδια μάλλον ανασφάλειας παρά αυτοπεποίθησης και ισχύος.
Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών