Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της παρουσίας στρατού σε ελληνικά νησιά, απάντησε: «Αυτό, το συζητήσαμε ξεκάθαρα με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Εννοώ το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών μου μίλησε με συνομιλητή του για το θέμα, μιλάει και θα μιλήσει για αυτά.
Φυσικά, αυτό το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Hakan, συναντά τον συνομιλητή του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Çağatay Kiliç, με τον ειδικό εκπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα».
Η θέση της ελληνικής κυβέρνηση
Πάντως, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σαφής: το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα). Κατά συνέπεια ο,τιδήποτε άλλο (συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών) είναι εκτός ατζέντας.
«Η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι "κόκκινες" γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Erdogan
«Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν «το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης».
Επίσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητσοτάκη περί υποχωρήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνησε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών