Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενώ το ΥΠΕΘΑ μοιράζει τάμπλετ στο Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεσπάσει θύελλα παραιτήσεων - 43 αποχωρήσεις αξιωματικών

Ενώ το ΥΠΕΘΑ μοιράζει τάμπλετ στο Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεσπάσει θύελλα παραιτήσεων - 43 αποχωρήσεις αξιωματικών
«Η κατάσταση το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι επιδεινώνεται σε όλα τα επίπεδα, όπως αποδεικνύεται και από τις συνεχείς παραιτήσεις» δηλώνει σε ανακοίνωση της η Ένωση των Στρατιωτικών των Νήσων Αττικής
Την απίστευτη υποβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού, που επέφερε μεγάλο κύμα 43 παραιτήσεων -κυρίως αξιωματικών- καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους οι απόστρατοι των Στρατιωτικών Νήσων, μέλη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.
Ειδικότερα, οι Ενώσεις του ΠΝ καταγγέλλουν δυσανάλογο αριθμό παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό σε σχέση με τα άλλα Σώματα, που, όπως επισημαίνουν, οφείλονται στις επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας, στην πτώση των βάσεων στις σχολές αξιωματικών και στο τοξικό επαγγελματικό περιβάλλον εντός του Ναυτικού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής:

«1. Δυστυχώς παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις μας αναφορικά με την επίδραση των ιδιαίτερα δυσμενών εργασιακών συνθηκών στο στρατιωτικό προσωπικό, η κατάσταση το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι επιδεινώνεται σε όλα τα επίπεδα, όπως αποδεικνύεται και από τις συνεχείς παραιτήσεις.

2. Μόνο στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου δημοσιεύθηκαν οι αποδοχές αιτήσεων παραίτησης ή αποστρατείας από συνολικά σαράντα τρία (43) στελέχη του ΠΝ και συγκεκριμένα:

α. Από δεκαπέντε (15) αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ [εκ των οποίων οι εννιά (9) στους βαθμούς Ανθυποπλοιάρχου και Υποπλοιάρχου].

β. Από οκτώ (8) αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ.

γ. Από δέκα (10) αξιωματικούς προέλευσης Εθελοντριών/Εθελοντών/ΕΜΘ.

δ. Από δύο (2) ανθυπασπιστές (προέλευσης ΑΣΣΥ και ΕΜΘ).

ε. Από τέσσερις (4) υπαξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ.

στ. Από τέσσερις (4) υπαξιωματικούς προέλευσης ΕΠΟΠ.


3. Την στιγμή που το ΠΝ αποδεδειγμένα αιμορραγεί στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό, η ανακοίνωση των βάσεων των Στρατιωτικών Σχολών έφερε μια νέα απογοήτευση, αφού απέδειξε την αποστροφή των νέων παιδιών προς τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του ΠΝ. Πιο συγκεκριμένα, η βάση για την εισαγωγή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στις γενικές κατηγορίες σημείωσε πτώση 12,3% σε σχέση με τη βάση του 2022 για τους Μαχίμους και πτώση 4,2% για τους Μηχανικούς. Την ίδιαν στιγμή η βάση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού παρέμεινε αμετάβλητη, γεγονός που υποδηλώνει στασιμότητα και μάλιστα σε μια εποχή όπου, ομολογουμένως, τα ποσοστά ανεργίας και οι συνθήκες εργασίας στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα μόνο καλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

4. Η ελάττωση της ΕΒΕ, σε ικανοποίηση του αιτήματος της Ομοσπονδίας, διαφαίνεται ότι, σε πρώτη φάση, απλώς δεν δημιούργησε κενά στις ανωτέρω παραγωγικές Σχολές. Εντούτοις αυτό δεν αποκλείει τη δημιουργία κενών στη συνέχεια, αφού, πλέον, η μάστιγα των παραιτήσεων δείχνει να χτυπάει και τη διάρκεια της φοίτησης σε αυτές.

5. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί διαδικασία πρόσληψης νέων ΕΠΟΠ, για την οποίαν αν και δεν μπορούμε να προδικάσουμε πως θα εξελιχθεί, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το χαμηλό ενδιαφέρον σε δύο πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις (προκηρύξεις πρόσληψης ΕΠΟΠ και ΟΒΑ) στις οποίες είχαν δοθεί αντίστοιχες παρατάσεις.

6. Συνολικά όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν αυτό που έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει τόσο ως Ένωση όσο και μέσω της Ομοσπονδίας, ότι το εργασιακό περιβάλλον στο ΠΝ είναι τοξικό και δυσμενές και λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις νέες και τους νέους, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πλέον ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται από μόνος του. Άραγε υπάρχει κανείς να τον ακούσει; Μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση γιατί οι παραιτήσεις στο ΠΝ είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με τα άλλα Όπλα;

7. Τα θέματα που έχουμε αναδείξει καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούν ούτε να διαψευστούν, ούτε να καλλωπισθούν, γι’ αυτό αυξάνονται οι παραιτήσεις, οι πρόωρες αποστρατείες, η απαξίωση, η αδιαφορία. Το διακύβευμα που προκύπτει από αυτά είναι σκληρό: τι είδους ΠΝ θα έχουμε σε λίγα χρόνια;

Με προσωπικό με αυξημένο μέσο όρο ηλικίας;
Με στελέχη με τριπλά και τετραπλά καθήκοντα (αφού διπλά είναι ήδη);
Με χαμηλή επαγγελματική ικανοποίηση;
Με συνθήκες εργασίας που διαρκώς επιδεινώνονται;
Με εργασιακά δικαιώματα που διαρκώς συρρικνώνονται;
Με αμοιβές και αποζημιώσεις που φέρνουν τα στελέχη στα όρια της απελπισίας και της φτωχοποίησης;
Με προσωπικό στο οποίο δεν παρέχονται κίνητρα;

Άραγε πως αξιολογεί η Ηγεσία το γεγονός ότι, τόσο τα στελέχη που παραιτούνται, όσο και οι νέες και νέοι επιλέγουν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα με (τουλάχιστον θεωρητικά) δυσμενέστερους όρους και προϋποθέσεις; Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

8. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζονται μόνο ρηξικέλευθα μέτρα που να στοχεύουν στην πηγή και όχι με ημίμετρα επικοινωνιακού τύπου και προσωρινά οφέλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά, κατ’ αρχάς συνοπτικά (όπου εικάζουμε ότι πρέπει να επεκταθούν στο μέτρο του εφικτού και στις/ους σπουδαστές των παραγωγικών Σχολών του ΠΝ):

α. Μέτρα σταδιοδρομικής φύσεως (όπως ενίσχυση του συστήματος μοριοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια, προγραμματισμένες εναλλαγές προσωπικού στο Στόλο με βάση την ειδικότητα για αποφυγή εγκλωβισμού, μεταθέσεις με αίσθημα δικαίου κλπ).

β. Οικονομικά μέτρα (πχ άμεση αποζημίωση με βάση αφενός τη ρεαλιστική προσφορά των στελεχών και αφετέρου τις τρέχουσες συνθήκες κόστους διαβίωσης, αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών κλπ).

γ. Μέτρα μέριμνας προσωπικού (όπως η δημιουργία υποδομών και διαδικασιών μέριμνας και υποστήριξης τόσο των στελεχών, όσο και των οικογενειών τους, επέκταση υφιστάμενων μέτρων, δημιουργία στεγαστικού προγράμματος, δημιουργία υποδομών υποστήριξης τέκνων όπως με παιδικούς σταθμούς, αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών κλπ).

δ. Υπηρεσιακά και Διοικητικά μέτρα (αντιμετώπιση φαινομένων διοικητικής αυθαιρεσίας, τήρηση και θεσμική ενίσχυση των προβλέψεων υπέρ του προσωπικού, ενίσχυση μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, παροχή ισχυρών κινήτρων για οικειοθελή δήλωση μονάδων Στόλου, ευελιξία στην εφαρμογή κανονιστικών και θεσμικών κειμένων με προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του ΠΝ κλπ).


9. Κατόπιν των ανωτέρω και παρακολουθώντας τη γενικότερη απομείωση σε στρατιωτικό προσωπικό στο ΠΝ σε όλους τους βαθμούς και από όλες τις προελεύσεις, εξωτερικεύουμε για μια ακόμα φορά με αγωνία τις έντονες και εύλογες ανησυχίες μας για το αύριο του ΠΝ και ζητάμε συνάντηση μέσω της Ομοσπονδίας με τους αρμοδίους φορείς για περαιτέρω, λεπτομερή παράθεση των προτάσεών μας.

10. Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania