Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Mamedov (στρατηγικός αναλυτής): Η επιχείρηση της ΕΕ κατά των Houthis με τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία

Mamedov (στρατηγικός αναλυτής): Η επιχείρηση της ΕΕ κατά των Houthis με τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία
«Δεν θα οδηγούσαν τέτοιες εξελίξεις σε μια de facto προσχώρηση των επιχειρήσεων της ΕΕ στην εποπτεία της Ουάσιγκτον;» τονίζει με νόημα ο σρατηγικός αναλυτής
Εν μέσω απουσίας ενδείξεων για μια επικείμενη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και των κατ' ουσίαν απρόσκοπτων επιχειρήσεων των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, οι προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα και τις ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις της αποτελούν δείγμα ... παρακμής.
Αυτή είναι η άποψη που εξέθεσε ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής, Eldar Mamedov, ο οποίος εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ο Mamedov σημειώνει ότι η ΕΕ ξεκίνησε επίσημα τη ναυτική της επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Φεβρουαρίου με «στόχο να προστατεύσει τη διεθνή εμπορική ναυτιλία» από τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης μετά από εβδομάδες συζητήσεις.
Από την πλευρά τους, οι αντάρτες Houthis ισχυρίζεται ότι οι κύριοι στόχοι τους είναι να υποχρεώσουν το «Ισραήλ» να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να τερματίσει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα.
Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, οι επιχειρήσεις της Υεμένης προκαλούν απτό κόστος στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Paolo Gentiloni, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, εκτίμησε πρόσφατα ότι η αλλαγή της διαδρομής της ναυτιλίας από την Ερυθρά Θάλασσα έχει παρατείνει τους χρόνους παράδοσης για αποστολές μεταξύ Ασίας και ΕΕ κατά 10 έως 15 ημέρες, οδηγώντας σε σχετική αύξηση του κόστους κατά περίπου 400%.
Περίπου το 40% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή και την Ασία βασίζεται στη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.
Κατά την άποψη του Mamedov, η διαφύλαξη αυτής της ναυτιλιακής διαδρομής είναι, επομένως, ένα κρίσιμο κοινό μέλημα οικονομικής και ασφάλειας για την ΕΕ.
Ωστόσο, από τα 27 κράτη μέλη, μόνο πέντε έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν πολεμικά πλοία στη νέα επιχείρηση, και αυτά είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.
Η Ισπανία, ενώ απέφυγε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να αντιταχθεί στην πρωτοβουλία, επέλεξε να μην συμμετάσχει.
Από την αρχή, η Ισπανία εξέφρασε ανησυχίες ότι τυχόν στρατιωτικές ενέργειες θα μπορούσαν να μετριάσουν την πίεση στο «Ισραήλ» και να υπονομεύσουν τυχόν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η ουσία του επιχειρήματος του Mamedov είναι η αναποτελεσματικότητα αυτής της νέας επιχείρησης της ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων της Υεμένης, λαμβάνοντας υπόψη την αποκλειστικά αμυντική της εντολή να προσφέρει «συνειδητοποίηση της κατάστασης, να συνοδεύει τα σκάφη και να τα προστατεύει από πιθανές επιθέσεις στη θάλασσα».
Σύμφωνα με τον διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ, τα εμπλεκόμενα πολεμικά πλοία της επιχείρησης «Ασπίδες» θα επιτρέπεται να επιτίθενται κατά των Houthis, μόνο ως απάντηση σε επίθεση εναντίον τους ή των εμπορικών πλοίων που βρίσκονται υπό την προστασία τους.
Αυτό φέρεται να αποκλείει τη δυνατότητα προληπτικής δράσης κατά των βαλλιστικών πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης ή των σχετικών στόχων.
Ο υποτιθέμενος αμυντικός χαρακτήρας της επιχείρησης μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει τους αντάρτες από το να στοχεύσουν ευρωπαϊκά πλοία που περιλαμβάνονται στην απαγόρευση.
Οι ηγέτες της Υεμένης προειδοποίησαν ρητά την Ιταλία, βασικό υποστηρικτή της νέας επιχείρησης, ότι θα θεωρούνταν στόχος εάν συμμετείχε σε επιθέσεις στην Υεμένη.
Ο Mamedov διερωτάται: «Εάν αυτή η απειλή πραγματοποιηθεί, θα εγκρίνει η ΕΕ επιθετική δράση κατά των Houthis σε μια ευρύτερη σύγκρουση; Θα στηριχθεί στη σκληρή δύναμη των ΗΠΑ για προστασία δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη δεσμευτεί εναντίον των Houthis, μέσω της «Επιχείρησης Prosperity Guardian», στην οποία συμμετέχουν επίσης μερικά κράτη της ΕΕ – η Δανία και η Ολλανδία, καθώς και η Βρετανία και η Νορβηγία που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ;».
«Δεν θα οδηγούσαν τέτοιες εξελίξεις σε μια de facto προσχώρηση των επιχειρήσεων της ΕΕ στην εποπτεία της Ουάσιγκτον – ένα αποτέλεσμα που οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να αποφύγουν και που είναι ο ίδιος ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν τη δική τους αποστολή;» διερωτάται με νόημα ο στρατηγικός αναλυτής.

Η αμυντική στρατηγική της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να δικαιώσει τις ενέργειες των Houthis

Στην πραγματικότητα, η αποτυχία των επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο να μειώσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Houthis εγείρει σοβαρές ανησυχίες, σύμφωνα με τον Mamedov.
Η ανακοίνωση της αποστολής της ΕΕ συνέπεσε με τη στόχευση βρετανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, κάτι που αποτέλεσε το σοβαρότερο πλήγμα των ανταρτών μέχρι σήμερα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η ΕΕ θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή με την Υεμένη, μειώνοντας τον αριθμό των στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα και ενθαρρύνοντας τα πλοία να αλλάξουν δρομολόγιο.
Ωστόσο, μια τέτοια στρατηγική θα δικαίωνε την προσέγγιση της οργάνωσης της Υεμένης για την επιβολή κόστους στις δυτικές δυνάμεις για την αντιληπτή αποτυχία τους να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, υποστήριξε ο αναλυτής.
«Και αυτό μας φέρνει πίσω στη μητέρα όλων των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή: τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Η προσέγγιση της ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν να αποσυνδέσει τη Γάζα από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah του Λιβάνου. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις σε αυτό το μέτωπο δείχνουν ότι η προσέγγισή της δεν λειτουργεί», επεσήμανε.
Ορισμένοι παράγοντες της ΕΕ αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως κρίσιμο βήμα προς την περιφερειακή αποκλιμάκωση.
Μάλιστα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell επέκρινε ρητά το Ισραήλ, προτείνοντας περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στο «Τελ Αβίβ» λόγω παραβιάσεων των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ κατά των πωλήσεων σε έθνη που κατηγορούνται για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Ολλανδικό εφετείο διέταξε πρόσφατα την αναστολή των εξαγωγών εξαρτημάτων τζετ F-35 στο Ισραήλ για τους ίδιους λόγους.
Παρόλα αυτά, είναι απίθανο ολόκληρη η ΕΕ να υιοθετήσει συλλογικά μια τέτοια στάση, καθώς πολλά κράτη μέλη, ιδιαίτερα η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ.
Μια πιο στιβαρή τακτική εκ μέρους της Ευρώπης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μερική ή πλήρη αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Τελ Αβίβ, τονίζει ο Mamedov.
Το 2023, η συμφωνία αυτή διευκόλυνε ένα διμερείς συναλλαγές ύψους 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, Pedro Sanchez και Leo Varadkar, αντίστοιχα, προέτρεψαν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, von der Leyen, να επανεξετάσει γρήγορα εάν το Ισραήλ παραβιάζει τις ρήτρες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Jose Manuel Albares, τόνισε την επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης αυτής της επανεξέτασης πριν από την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 18 Μαρτίου.
Πάντως, η πλήρης αναστολή της συμφωνίας φαίνεται απίθανη, καθώς απαιτεί ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη μέλη, ακόμη και αν η Επιτροπή κρίνει ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια μερική αναστολή, από την άλλη πλευρά, θα απαιτούσε ειδική πλειοψηφία, η οποία θα απαιτούσε υποστήριξη από το 55% των κρατών μελών (που ισοδυναμεί με 15 από τα 27) που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ απηύθυνε μια δειλή έκκληση προς το Ισραήλ, προκειμένου να το αποθαρρύνει το από το να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο.
Παρά την απειλή veto από την Ουγγαρία, τα άλλα 26 κράτη μέλη επέλεξαν μια συλλογική δήλωση προειδοποίησης ενάντια στις πιθανές καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εισβολής.
«Ωστόσο, η Ουγγαρία ήταν απομονωμένη στην αντίθεσή της στην έκκληση, καθώς η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη που παραδοσιακά ήταν απρόθυμα να καταγγείλουν τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ συμμετείχαν. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά είναι "too little, too late". Όσο η ΕΕ συνεχίζει να αποφεύγει να επιβάλλει πραγματικές κυρώσεις στο Ισραήλ για τη συμπεριφορά του, θα συνεχίσει να χάνει επιρροή στη Μέση Ανατολή», κατέληξε κατά την τοποθέτησή του ο Mamedov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania