Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατροπή - Η Τουρκία δεν θυσιάζει τους S400 για να πάρει τα F35 – Θέλει τα ρωσικά όπλα για την Ελλάδα

Ανατροπή  - Η Τουρκία δεν θυσιάζει τους S400 για να πάρει τα F35 – Θέλει τα ρωσικά όπλα για την Ελλάδα
Τούρκοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η θέση της χώρας για τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία παραμένει αμετάβλητη
Εν μέσω της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέστειλαν την προμήθεια γαλλικών αεροσκαφών Rafale, εμφανίστηκε ένα άλλο κύμα φημών ότι η Τουρκία είχε επιλέξει να «απαλλαχθεί» τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την προμήθεια των μαχητικών F -35.
Πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Cumhuriyet ανέφερε ότι η Τουρκία φέρεται να προσφέρθηκε να αποθηκεύσει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400 «σε κουτιά», ενώ πρότεινε στην Ουάσιγκτον να γίνουν ρυθμίσεις για επιθεωρήσεις.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η κίνηση είχε σκοπό να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση αγοράς από την Τουρκία του μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II.

Φρενίτιδα fake news


Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση ενώ υπήρξαν εκτιμήσεις ότι αυτή ενέργεια μπορεί να αντανακλά την ετοιμότητα της Άγκυρας να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ, ιδίως υπό το φως των αιτημάτων της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτά τα συστήματα αεράμυνας.
Ωστόσο, στις 29 Αυγούστου, Τούρκοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η θέση της χώρας για τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία παραμένει αμετάβλητη.
 «Η ανάγκη της χώρας μας για συστήματα αεράμυνας εξακολουθεί να υφίσταται.
Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα αεράμυνας S-400 παραμένει στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK)» δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και κέρδιζαν δυναμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ίδια στιγμή που μια άλλη ψεύτικη είδηση σχετικά με την ακύρωση του συμβολαίου Rafale των σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκαλούσε μαζική φρενίτιδα Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα Rafales

Η διαμάχη ξεκίνησε με ένα επιμελημένο βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - που συνδέθηκε ψευδώς με το Al Jazeera - που ισχυριζόταν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν αποφασίσει να ακυρώσουν τη συμφωνία τους με τη Γαλλία για 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η απόφαση βασίστηκε σε διπλωματικές συνέπειες μεταξύ των δύο χωρών μετά τη σύλληψη του ιδρυτή της Telegram Durov.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι ισχυρισμοί αργότερα διαψεύστηκαν, αποκαλύπτοντας την ευρέως διαδεδομένη φύση της παραπληροφόρησης.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί, πως η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καθώς είναι όντως αντιμέτωπη με το δίλημμα να διατηρήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 ή να επιδιώξει την απόκτηση του F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες αποκλείστηκε μετά την αγορά του.

F35_1.JPG

Η Ρωσία θέλει τους S400 για την Ελλάδα 

Η Τουρκία αγόρασε τέσσερα συστήματα S-400 από τη Ρωσία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ρωσικός οργανισμός αμυντικών εξαγωγών, Rosoboronexport, δήλωσε τον Οκτώβριο του 2019 ότι είχε ολοκληρώσει την παράδοση του πρώτου τμήματος.
Όταν η Τουρκία δήλωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να αγοράσει τους S-400, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στη συμφωνία, με το σκεπτικό ότι θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα των F-35, του οποίου η Τουρκία ήταν κρίσιμο μέλος.
Αψηφώντας όλες τις προειδοποιήσεις, η Τουρκία και η Ρωσία οριστικοποίησαν τη συμφωνία αγοράς S-400 το 2017. Όταν η Τουρκία αποδέχθηκε τους πρώτους S-400 το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον αμυντικό της τομέα και απέκλεισαν τη χώρα από το πρόγραμμα των F-35.
Ουσιαστικά, η Τουρκία επέλεξε το αμυντικό S-400 και όχι το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς F-35, κάτι που θα την έκανε μια από τις λίγες χώρες με αυτή την ικανότητα.
Πολλοί αναλυτές έχουν εγείρει αμφιβολίες για την αξία του, ενώ άλλοι το έχουν χαρακτηρίσει απλώς ως εμμονή.
Ωστόσο, στον απόηχο της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale και της μελλοντικής απόκτησης F-35 από την Ελλάδα, η Τουρκία έχει αναζωογονήσει τις συνομιλίες για μια πιθανή αγορά αμερικανικών μαχητικών stealth.
Παραδόξως, το Πεντάγωνο φαίνεται να επανεξετάζει αυτή την ιδέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαλειφθούν τα συστήματα S-400.
Τον Ιανουάριο του 2024, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland δήλωσε ότι εάν η Άγκυρα μπορέσει να διευθετήσει το ζήτημα των S-400 προς ικανοποίηση της Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ «θα ήταν στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35;».
Έκτοτε, αρκετές αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι αυτή η θέση παραμένει αναλλοίωτη. Αυτό δεν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας για τους S-400.

s400_b.JPG

Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S - 400


Όπως δήλωσε το 2023 ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler, τα πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία θα παραμείνουν στο απόθεμα του στρατού και θα χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει.
«Οι S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Εάν δεχτούμε επίθεση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το όπλο ως απάντηση;
Ο στρατός μας ξέρει σε επαγγελματικό επίπεδο τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει.
Εάν προκύψει μια κατάσταση που απαιτεί αμυντικά όπλα, τότε οι άνθρωποι που έχουν ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα όπλα θα δουν πώς θα χρησιμοποιηθούν τα S-400 ή άλλα συστήματα αεράμυνας».
Η Τουρκία έχει διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για την απόκτηση 79 κιτ αναβάθμισης και 40 μαχητικών αεροσκαφών Block-70 F-16. Η πώληση εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος αφού η Τουρκία επικύρωσε την έ ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης