Τελευταία Νέα
Chania
Άμυνα – Διπλωματία

Mε βαλκανικό δαχτυλίδι πυρός η Τουρκία «καίει» την Ελλάδα - Στο άρμα της Αλβανία - Σκόπια, αποτυχημένο το κράτος της Αθήνας

Mε βαλκανικό δαχτυλίδι πυρός η Τουρκία «καίει» την Ελλάδα - Στο άρμα της Αλβανία - Σκόπια, αποτυχημένο το κράτος της Αθήνας
Σχέδια για αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan
Για άνευ προηγουμένου γεωπολιτικό κίνδυνο θα πρέπει να προετοιμάζεται η Ελλάδα, καθώς μετά την Αλβανία η Τουρκία έχει βάλει στο στρατιωτικό άρμα της και τα Σκόπια, διαμορφώνοντας ένα δαχτυλίδι πυρός που συν τω χρόνω θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της χώρας μας ως κράτους.
Ειδικότερα, σχέδια για αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, στις 5 Σεπτεμβρίου.
Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου των Σκοπίων, Timčo Mucunski, ο Fidan είπε ότι «η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγουν συχνότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια».
1_11.jpeg
Τόνισε επίσης ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στον αμυντικό τομέα των Σκοπίων.
Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Fidan πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αφότου ο Haluk Görgün, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους των Σκοπίων για την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία παρέχει επίσης υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς ειδικών αμυντικών οχημάτων και προμηθειών.
Σημαντικό μέρος αυτής της βοήθειας αποτελείται από ελαφρά όπλα, στρατιωτικές στολές και υλικά υλικοτεχνικής υποστήριξης που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Στις 30 Αυγούστου 2024 στην πόλη των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε τελετή για τον εορτασμό της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού που δώρισε η Τουρκία.
Το πακέτο βοήθειας περιλάμβανε drones, εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και προστατευτικό εξοπλισμό.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Vlado Misajlovski, τόνισε ότι «η υποστήριξη της Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».
2_258.jpg
Ο Misajlovski σημείωσε επίσης την εκτεταμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Το 2021 η Τουρκία δώρισε ακόμη ένα όχημα μεταφοράς βυτιοφόρων εγχώριας παραγωγής.
Στις 2 Σεπτεμβρίου ο Görgün επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία και εγκαινίασε το γραφείο στα Βαλκάνια της Aselsan, ενός τουρκικού κρατικού αμυντικού εργολάβου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Görgün συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Hristijan Mickoski, καθώς και με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της χώρας.

Drones

Το 2023 τουρκικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα Σκόπια είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά στρατιωτικών drones από την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η γειτονική χώρα επικοινώνησε με την Baykar, την εταιρεία του γαμπρού του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Selçuk Bayraktar, για συζητήσεις σχετικά με την εξαγορά.
Οι αυξανόμενες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων ξεκίνησαν μετά την ένταξη της μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ το 2020.
Αυτή η συνεργασία σημαδεύτηκε αρχικά από απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας, παρόμοιους με αυτούς που είχε κάνει η Άγκυρα σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
3_240.jpg
Το 2019 η κυβέρνηση του Erdogan καθυστέρησε την επικύρωση ενός πρωτοκόλλου απαραίτητου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τη χώρα να εκδώσει Τούρκους αντιφρονούντες.
Έγγραφα και αντίγραφο του πρωτοκόλλου που περιήλθαν στην κατοχή της γνωστής ιστοσελίδας Nordic Monitor το 2019 αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Erdogan είχε σκόπιμα καθυστερήσει τη διαδικασία επικύρωσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχονταν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Τότε, η κυβέρνηση Erdogan προσπάθησε να πιέσει τα Σκόπια να εκδώσουνμέλη του κινήματος Gulen.
Υπό το κράτος της ανησυχίας πως τέτοιες εκδόσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στην ΕΕ, τα Σκόπια αντιστάθηκαν στις τουρκικές απαιτήσεις.
Ο τότε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pentarovsky, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοση 15 ατόμων (10 εκ των οποίων ήταν πολιτογραφημένοι πολίτες της πΓΔΜ).
Τόνισε ότι τυχόν τέτοια αιτήματα θα αντιμετωπίζονται μόνο σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και τη νομοθεσία της πΓΔΜ.
4_9.jpeg
H Τουρκία «επενδύει» στην Αλβανία

Σημειώνεται πως η Τουρκία «επενδύει» και στην Αλβανία…
Στην κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τόνισε ότι η πολύπλευρη, όπως είπε, συνεργασία Τουρκίας και Αλβανίας συνεχίζει να αναπτύσσεται στη βάση μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
«Ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον διάλογό μας», ανέφερε.
«Θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη στενή μας συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και στον στρατιωτικό τομέα».
Έξι συμφωνίες υπογράφηκαν χθες μεταξύ των δυο χωρών, μεταξύ των οποίων και μια συμφωνία-πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία.
«Η συμφωνία αυτή είναι η πιο απτή έκφραση της βούλησης για την εμβάθυνση των σχέσεων» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama είχε δηλώσει ότι τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar θα είναι στο εξής σε επιχειρησιακή λειτουργία, ενώ είχε υπογραμμίσει πως αισθάνεται υπερήφανος ως εταίρος του Erdogan…
Οι τουρκικές σχέσεις με το βαλκανικό έθνος της Αλβανίας αντλούν τη δύναμή τους από την κοινή ιστορία και τους ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, σημείωσε από τη μεριά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
89712213640b76ebcc3e790d0ccc5992_XL.jpg
Αποτυχία

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η ελληνική διπλωματία έχει αποτύχει πλήρως…
Την αυγή των αρχών του 1990, όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα κατέρρεαν, αναδυόταν ένας νέος κόσμος.
Τα πρώτα χρόνια η ελληνική διπλωματία είχε να αντιμετωπίσει την επιθυμία όλων των Αλβανών να αποδράσουν από τη χώρα τους και το Σκοπιανό…
Oι μεγαλοσχήμονες των Αθηνών δεν ασχολήθηκαν δεόντως...
Aκολούθησαν το έγκλημα του Τσίπρα με την επαίσχυντη συμφωνία των Δελφών... ενώ η ανικανότητα των ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια χτυπά κόκκκινα...
Τώρα και οι δύο αυτές οι βαλκανικές χώρες είναι στην αγκαλιά της Τουρκίας, πρακτορεύοντας τα συμφέροντα της Άγκυρας – ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τα συμφέροντά μας ως χώρας…
Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης μπορεί να συνεχίσει να υποκλίνεται...
maxresdefault_8.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης