Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

SETA (τουρκικό think tank): Η Κύπρος γίνεται το «αβύθιστο αεροπλανόφορο» των ΗΠΑ, μειώνουν την παρουσία τους στο Incirlik

SETA (τουρκικό think tank): Η Κύπρος γίνεται το «αβύθιστο αεροπλανόφορο» των ΗΠΑ, μειώνουν την παρουσία τους στο Incirlik
«Bήματα που έλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ εις βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς» καταγγέλλει η Άγκυρα…
Αναβαθμίζει την Kύπρο ως δυνητική «απειλή» για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους το φιλοερντογανικό think tank SETA, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τη σύναψη οδικού χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Μεγαλόνησο.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής Murat Aslan, Ανώτερος Ερευνητής του Ιδρύματος Πολιτικής, Οικονομίας και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) επιχείρησε μια αξιολόγηση της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο Aslan δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη ενεργά την Κύπρο και ότι η συχνότητα χρήσης της έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης που σοβεί στη Γάζα.
«Από την άλλη πλευρά, με την Κύπρο μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο Σουέζ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν παρουσία στην περιοχή λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αν και η Ανατολική Μεσόγειος δεν ήταν ο κύριος λόγος της συμφωνίας με την Κύπρο, ο Aslan επεσήμανε τι συνέβη το 2019 και είπε: «Η ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή μελλοντικών επιχειρήσεων στη Γάζα ή την πραγματοποίηση εξορύξεων φυσικού αερίου από αμερικανικές εταιρείες».
Οι ΗΠΑ, λέει το μέλος του SETA, γενικά προσπαθούν να επέμβουν τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην ανατολική Μεσόγειο μέσω θαλάσσης, με το πολεμικό ναυτικό τους, και από αέρος, με την αεροπορία τους.
Έχοντας ως βάση την Κύπρο, αποκτούν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στρατιωτικά όπου θέλουν, όποτε το επιθυμήσουν.
Σύμφωνα με τον Aslan, οποιαδήποτε παρέμβαση από σταθερές βάσεις απαιτεί συνήθως την έγκριση της χώρας υποδοχής…
«Για αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ θα μειώσουν σταδιακά τη θέση τους στο Incirlik (σ.σ. μπορεί και κάποια στιγμή να φύγουν).
Όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, δίνουν προτεραιότητα στις βάσεις τους στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά κυρίως στη Μεσόγειο».
Σε κάθε περίπτωση, «Τα αμερικανικά πλοία χρειάζονται οπωσδήποτε ένα λιμάνι στα ανατολικά της Τουρκίας για τις υλικοτεχνικές τους ανάγκες, ώστε να μπορούν να αγκυροβολούν και να έχουν επιχειρησιακά επιτυχή αποτελέσματα».
Τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και όχι οι ΗΠΑ είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στο Κυπριακό, ο Aslan δήλωσε ότι στο Κυπριακό θεωρείται βασική επιλογή για όσους βρίσκονται στην εξουσία στην Αμερική, είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικανοί, να ληφθεί θέση υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Υπέρ Ελλήνων

Προσπαθώντας να εξηγήσει τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Aslan επεσήμανε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν σκαμπανεβάσματα και αυτό επηρεάζει τις αμερικανικές πολιτικές…
«Ως εκ τούτου, όσο τα σκαμπανεβάσματα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζονται, για τους Αμερικανούς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέρδος, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρει η σημερινή γεωγραφική θέση της Νότιας Κύπρου.
Για αυτό, κατά την εκτίμησή μου, οι Αμερικανοί πιθανότατα θα υιοθετήσουν μια ελαφρώς πιο φιλελληνική στάση στο Κυπριακό».
Αναφερόμενος στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Jeffrey Pyatt, o Τούρκος γεωπολιτικός αναλυτής τον χαρακτήρισε «φιλέλληνα»…
Επεσήμανε δε οι πρέσβεις επηρεάζουν σημαντικά τις πολιτικές της Αμερικής και υπογράμμισε ότι ο ρόλος τους στις πολιτικές των ΗΠΑ για την Κύπρο θα πρέπει είχε τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ισραήλ, ο Αslan είπε, «Η Κύπρος είναι το καταλληλότερο σημείο για την παροχή άμεσης βοήθειας στο Ισραήλ.
Αυτό συνέβαινε πάντα, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Νομίζω το ότι οι Αμερικανοί εγκαθίστανται στην Κύπρο εν μέρει σχετίζεται με την ισραηλινή πολιτική» είπε.

Στην ατζέντα των ΗΠΑ

Από τη μεριά του, ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Τουρκοκυπριακής Ιστορίας Mehmet Balyemez είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και το νησί της Κύπρου πρέπει να αξιολογηθούν από ιστορική σκοπιά.
«Η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος βρίσκονται στην ατζέντα των ΗΠΑ και της Δύσης με αυξανόμενη δυναμική από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε το 1948, με διεθνή υποστήριξη στα παλαιστινιακά εδάφη, και η Διώρυγα του Σουέζ, που σχεδόν μείωσε στο μισό τη διαδρομή μεταξύ Δύσης και Ασίας, πρέπει να διασφαλίζονται από γεωπολιτικές απειλές» σημειώνεται.
Τονίζοντας ότι η βάση των αμερικανικών πολιτικών στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του Ισραήλ και τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή, ο Balyemez δήλωσε ότι η κατασκευή δύο στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, όπου βασίλευε η βρετανική αποικιακή κυριαρχία, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Ο Balyemez είπε ότι οι βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, οι κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο, που θεωρούνται βρετανικό έδαφος, χρησιμοποιούνται για επιχειρησιακούς σκοπούς και ότι από αυτές τις βάσεις επωφελούνται και οι ΗΠΑ.
Αφού επεσήμανε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της «Νότιας Κύπρου» μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την περιοχή, ο Balyemez υποστήριξε: «Μπορεί να λεχθεί ότι ένας από τους σκοπούς της συμφωνίας ήταν να διασφαλίσει τη νομιμότητα τυχόν επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Η Κύπρος υποστήριξε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με παρόμοιες συμφωνίες και την ίδια στιγμή έπρεπε να κατοχυρώσει τη δική της ασφάλειας έναντι πιθανών επιθέσεων…
Η Νότια Κύπρος σκέφτηκε να εξασφαλιστεί έναντι πιθανών επιθέσεων από την Τουρκία (με την ΤΔΒΚ)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης