Τελευταία Νέα
Chania
Άμυνα – Διπλωματία

Άλλος ένας σύμμαχος της Ελλάδας δίνει όπλα στην Τουρκία - O Δένδιας ζητάει εξηγήσεις από τη Γαλλία για τους METEOR

Άλλος ένας σύμμαχος της Ελλάδας δίνει όπλα στην Τουρκία - O Δένδιας ζητάει εξηγήσεις από τη Γαλλία για τους METEOR
Στον δρόμο που χάραξαν και άλλες χώρες της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προκάλεσαν πληροφορίες που εμφανίζουν την Γαλλία θετική στο να προμηθεύσει την Τουρκία με τους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς METEOR, τους οποίους χρησιμοποιεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα αεροσκάφη Rafale.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη κάλεσε το πρωί της Τετάρτης (29/1) στη Λ. Μεσογείων την Γαλλίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Laurence Auer, ζητώντας εξηγήσεις για την πρόθεση της Γαλλίας να πουλήσει στην Τουρκία πυραύλους METEOR.
«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών» αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Χ» ο κ.Δένδιας.

H Ελλάδα με την προμήθεια των 24 Rafale είχε εξασφαλίσει (προφορικώς) την δέσμευση της Γαλλίας για αποκλειστικότητα χρήσης οπλικών συστημάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 δεν στράφηκε στα γαλλικά Rafale αλλά στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.
Μάλιστα, όταν η Αυστραλία προτίμησε της ΗΠΑ και όχι τη Γαλλία για τα πυρηνικά υποβρύχια ο Γάλλος πρόεδρος Em. Macron εμφανώς ενοχλημένος προσπαθούσε να πουλήσει γαλλικά οπλικά συστήματα. Τότε στην Ελλάδα, όταν έλαβε χώρα η κρίση του Oruc Reis, παρήγγειλε τα 24 Rafale και τις 4 φρεγάτες Belharra με οption μίας ακόμα.
Επιπλέον, είθισται μια κατασκευάστρια χώρα να μην πουλά οπλικά συστήματα σε δύο χώρες που έχουν διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μια χώρα που κατασκευάζει οπλικά συστήματα δεν τα πουλά ταυτόχρονα και στην Ινδία και στο Πακιστάν.

Oι πύραυλοι METEOR είναι αέρος-αέρος και έχουν την δυνατότητα εμπλοκής εχθρικού αεροσκάφους όχι μονάχα πέραν του οπτικού πεδίου αλλά και πέραν της εμβέλειας του ραντάρ.
Διαθέτουν προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόλου και πρόωσης που τους καθιστούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικούς και αποτελούν το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η ΠΑ σε συνδυασμό με τα Rafale.
Τα Eurofighter που επιχειρεί να αγοράσει η Τουρκία έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυραύλους METEOR, ωστόσο η Γαλλία θα πρέπει να δώσει τη σχετική έγκριση. 
Να σημειωθεί πως δεν κατασκευάζει η ίδια εταιρεία τα Rafale και τους METEOR. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης