Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ANZ Bank: Η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ έχει πληγώσει το δολάριο - Δεν αποτελεί πλέον το ισχυρό νόμισμα που ήταν πριν από 10 -15 χρόνια

ANZ Bank: Η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ έχει πληγώσει το δολάριο - Δεν αποτελεί πλέον το ισχυρό νόμισμα που ήταν πριν από 10 -15 χρόνια
Όπως σε κάθε μίνι αμερικανική κρίση, έτσι και αυτές τις μέρες δεν λείπουν οι αναλυτές που έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για τη διάρκεια του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, υπό τον κίνδυνο της πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
Την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στην 14η ημέρα της αναστολής της λειτουργίας της, οι φόβοι ότι δεν θα βρεθεί λύση μέχρι την 17η Οκτώβρη, όταν και λήγει η προθεσμία για το ανώτατο όριο του χρέους, αυξάνονται, επαναφέροντας τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων της.
Ο Richard Yetsenga, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών στην ANZ Bank, ανέφερε ότι ο πρόσφατος γύρος πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ουάσιγκτον έχει ήδη πληγώσει την αβέβαιη πίστη στο αμερικανικό νόμισμα. Μάλιστα, αν και ο Yetsenga αναγνώρισε τις αδυναμίες των εναλλακτικών νομισμάτων, πιστεύει ότι ο κόσμος κινείται προς μια σειρά παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων στην οποία δεν βρίσκεται το δολάριο. "Το δολάριο δεν είναι η ισχυρή οντότητα που ήταν πριν 10-15 χρόνια", ανέφερε.
Η συζήτηση για μείωση του ρόλου του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα ήταν διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Οι αναλυτές έχουν επισημάνει άλλα παγκόσμια νομίσματα, όπως το ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γιεν και το κινεζικό γουάν ως εν δυνάμει διεκδικητές για το ρόλο.
Αλλά ο Paul Bloxham, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
"Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η πιο βαθιά και πιο ρευστή αγορά στον κόσμο, και αν και πολύ θα ήθελαν να έχουν μια εναλλακτική λύση", κατέληξε ο Bloxham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης