Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital Research: Η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση έρχεται... Tο α' 6μηνο του 2014 θα αρχίσουν τα πρώτα σημάδια - Οι Ευρωπαίοι ακόμη προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο έναν αχανή κλάδο - Εκτεθειμένη σε μεγάλο κίνδυνο η ΕΚΤ

Phoenix Capital Research: Η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση έρχεται... Tο α' 6μηνο του 2014 θα αρχίσουν τα πρώτα σημάδια - Οι Ευρωπαίοι ακόμη προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο έναν αχανή κλάδο - Εκτεθειμένη σε μεγάλο κίνδυνο η ΕΚΤ
Το πρώτο εξάμηνο θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, σύμφωνα με τον Graham Summers, επικεφαλής ανάλυσης της Phoenix Capital Research, επικαλούμενος πλήθος στοιχείων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά δεν λαμβάνουν της ανάλογης προσοχής λόγω της ειδησεογραφίας για την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τον Summers, κανείς δεν γνωρίζει σήμερα την πραγματική κλίμακα των πιθανών ζημιών στις τράπεζες της Ευρώπης, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υπαινιχθεί ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν περί τα 230 δισ. ευρώ ζημίες, μόνο από τα επιχειρηματικά δάνεια τα επόμενα δύο χρόνια.
Μπορεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ευρώπης να φαίνεται πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με αυτήν των ΗΠΑ, αλλά πριν από πέντε χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση απαίτησε από τις μεγάλες τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους για να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξακολουθεί να αγωνίζεται για να επιβάλει μια στοιχειώδη τάξη στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, έχοντας δώσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε πέντε χώρες, αναφέρει ο Summers.
Αξίζει οι επενδυτές να θυμηθούν ότι η Ισπανία αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια 100 δισ. ευρώ λόγω του ότι το τραπεζικό της σύστημα είχε σοβαρά προβλήματα. Στη συνέχεια, μόλις έξι μήνες αργότερα, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της (η οποία είχε λάβει 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης) ανακοίνωσε ότι είχε ακόμα αρνητική αποτίμηση.
Σύμφωνα με τον Summers, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ είναι αφερέγγυο. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες άντλησαν κεφάλαια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, οι τράπεζες της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, αντ 'αυτού, έχουν ανταλλάξει απλά περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρο στην ΕΚΤ, για την αύξηση της ρευστότητας τους.
Η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ένα γιγαντιαίο ψέμα. Δεν επικρατεί διαφάνεια απέναντι στην ΕΚΤ, η οποία βρίσκεται ενώπιων του πραγματικού κινδύνου της διακράτησης κρατικού χρέους, επισημαίνει ο αναλυτής της Phoenix Capital, προσθέτοντας ότι τα προβληματικά δάνεια και το είδος της μόχλευσης είναι ακόμη δύο ανεπίλυτα "αγκάθια" για τον κλάδο.
Παράλληλα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του 2012, εξέλιξη που δεν είναι καθόλου καλός οιωνός.
Τώρα που ο θόρυβος των γερμανικών εκλογών κοπάζει, η πραγματικότητα της Ευρώπης θα αρχίσει να αποκαλύπτεται..., καταλήγει ο Summers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης