Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mεγάλος κερδισμένος για το 2013 το… ευρώ – Θετικό το momentum και το 2014 – Πως διαμορφώνεται ο χάρτης των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Mεγάλος κερδισμένος για το 2013 το… ευρώ – Θετικό το momentum και το 2014 – Πως διαμορφώνεται ο χάρτης των συναλλαγματικών ισοτιμιών
Συναλλαγματική… αποτίμηση της χρονιάς από το MarketWatch
Το ευρώ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος για το 2013, καθώς κατάφερε να κυριαρχήσει κατά κράτος επί του αμερικανικού δολαρίου.
Ειδικότερα, μετά το πέρας μίας χρονιάς έντονης μεταβλητότητας, η οποία στηλιτεύτηκε από την αδημονία για αλλαγή της ισχύουσας νομισματική πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, το ευρώ κατέγραψε κέρδη +4,5% έναντι του δολαρίου.
Η αγορά συναλλάγματος κυριαρχήθηκε από προσδοκίες των αναλυτών περί σταδιακής άρσης της extra χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Τον Δεκέμβριο, η Fed έκανε πραγματικότητα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επιβραδύνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 75 δισ. ευρώ.
Βέβαια, η οριακή μείωση του προγράμματος της Fed και η διατήρηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ δημιουργούν αρκετές επιφυλάξεις στους αναλυτές.
«Η συνέχεια στην ισχυροποίηση του ευρώ εξαρτάται από τον ρυθμό μείωση του QE και της αύξησης των επιτοκίων της Fed» διαμηνύει η Kathleen Brooks, διευθύντρια του «Forex».
«Μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία στην Fed, τότε το δολάριο θα ξεκινήσει να ενισχύεται σημαντικά. Ωστόσο, αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί το 2014» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Παρόμοια η κατάσταση και για το βρετανικό νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε το 2013 κατά +1,9% έναντι του δολαρίου, καθώς η Bank of England διατήρησε την πολιτική της σταθερή.
Στον αντίποδα, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του κινεζικού νομίσματος, καθώς ως απόρροια των νομισματικών επιλογών της Bank of Japan, το γεν κατρακύλησε το 2013 κατά -21% έναντι του δολαρίου.
Χαμένη ήταν η χρονιά και για το αυστραλιανό νόμισμα, το οποίο το 2013 έχασε το 14% της αξίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης