Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Stern - Η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστη στρατηγική κατά της απειλής του αποπληθωρισμού - Να αναλάβει δράση η ΕΚΤ

tags :
New York Stern - Η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστη στρατηγική κατά της απειλής του αποπληθωρισμού -  Να αναλάβει δράση η ΕΚΤ
Υπαρκτή απειλή ο αποπληθωρισμός
Η Ευρώπη χρειάζεται μια αξιόπιστη στρατηγική κατά της απειλής του αποπληθωρισμού, αναφέρουν σε άρθρο τους οι καθηγητές του Stern της Νέας Υόρκης, Tom Cooley και Kim Schoenholtz.
Η μεγάλη υπόσχεση του ευρώ, ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στις επίμονες πληθωριστικές προκαταλήψεις, σχολιάζουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου.
Ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ πολλές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα συρρίκνωση της οικονομίας.
Η καθοδική πίεση στις τιμές, είναι πιθανό να επιμείνει.
Δεν είναι απίθανο η ευρωζώνη να βυθιστεί στον αποπληθωρισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην οικονομία.
Η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά αυτή την απειλή και να διαβεβαιώσει άμεσα ότι διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο αποπληθωριστικό σοκ.
Ο αποπληθωρισμός είναι απίστευρα κοστοβόρος και επικίνδυνος, σημειώνουν οι οικονομολόγοι.
Και εξηγούν την καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπισή τους.
Ο αποπληθωρισμός πρέπει να καταπολεμηθεί εν τη γενέσει του.
Ο απερχόμενος διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, έχει υποστηρίξει ότι αυτό που μπορεί να κάνει μια κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό είναι η επέκταση του ισολογισμού μέσω δανείων ή αγοράς ομολόγων. Οι χαμηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις μέσω της δέσμευσης για χαμηλά επιτόκια, η επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική στήριξη και η υποτίμηση του νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης