Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση τη Γαλλία - Σε rating watch negative η αξιολόγηση «ΑΑ+» - Στις 12/12 οι επίσημες ανακοινώσεις

tags :
Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση τη Γαλλία - Σε rating watch negative η αξιολόγηση «ΑΑ+» - Στις 12/12 οι επίσημες ανακοινώσεις
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch, James McCommack, προειδοποίησε πως Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται κοντά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας
Με υποβάθμιση απειλεί ανοιχτά πλέον τη Γαλλία ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Η Fitch ανακοίνωσε πως θέτει σε Rating Watch Negative (καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές) την αξιολόγηση ΑΑ+ της Γαλλίας.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγη ώρα, ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch, James McCommack, προειδοποίησε πως Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται κοντά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Η προειδοποίηση επιβεβαιώνεται και ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα για τη Γαλλία.
Αναλυτικότερα, η Fitch αποφάσισε να θέσει σε Rating Watch Negative τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΑΑ+ της Γαλλίας, τόσο σε ξένο, όσο και σε εγχώριο νόμισμα.
Ωστόσο, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση F1+ της Γαλλίας, αλλά και το Country Ceiling στο AAA.
Να σημειωθεί εδώ πως η σημερινή ανακοίνωση της Fitch δεν ήταν προγραμματισμένη.
Η επίσημη έκθεση του οίκου για τη Γαλλία επρόκειτο να δημοσιευθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2014.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η Fitch, "παραβίασε" το πρόγραμμά της, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του outlook της Γαλλίας.
Πλέον στις 12 Δεκεμβρίου, ο οίκος θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση για το αν θα υποβαθμίσει ή όχι την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας.

Οι λόγοι της σημερινής απόφασης της Fitch
Την 1η Οκτωβρίου, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2015.
Το προσχέδιο επιβεβαίωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κινείται ανοδικά.
Πλέον η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2014, όταν τον περασμένο Απρίλιο προέβλεπε έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ.
Για το 2015 προβλέπει έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ, όταν τον περασμένο Απρίλιο προέβλεπε έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.
Η Fitch είχε προειδοποιήσει πως αναλάβει - αρνητική - δράση, στην περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας.
Ο οίκος προβλέπει πως το γαλλικό χρέος θα έχει ανέλθει στο 99,7% του ΑΕΠ το 2017 για να αρχίσει να μειώνεται προς τα επίπεδα του 94,9% του ΑΕΠ στα τέλη της δεκαετίας.
Όπως προειδοποιεί ο οίκος, η δυνατότητα της Γαλλίας, από πλευράς δημοσιονομικής κατάστασης, να απορροφήσει τυχόν αρνητικά σοκ, έχει μειωθεί σημαντικά.
Το outlook για την ανάπτυξη της Γαλλίας παραμένει αβέβαιο, ενώ νέες προκλήσεις γεννά και η πορεία του πληθωρισμού.
Οι πιέσεις για τη γαλλική οικονομία έχουν αυξηθεί και οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.
Η κατάσταση αυτή επιβάλλει την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, με στόχο τη σταθεροποίηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ.
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα (10,5%), τα οποία επίσης επιδρούν αρνητικά στην πορεία της γαλλικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η Fitch προβλέπει:
- Ανάπτυξη μόλις +0,4% το 2014 (έναντι πρότερης εκτίμησης για ανάπτυξη +0,7%)
- Ανάπτυξη μόλις +0,8% το 2015 (έναντι πρότερης εκτίμησης για ανάπτυξη +1,2%)
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αδύναμες οικονομικά επιδόσεις ήδη από το 2012. Ωστόσο η κατάσταση αυτή πλέον αυξάνει τις προκλήσεις για τις προπτικές της οικονομίας της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Κατά τη Fitch, η έκβαση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κρίνεται επίσης αβέβαιη, αφού οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν επαρκούν για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας.
Ωστόσο ο οίκος σπεύδει να διευκρινίσει πως η Γαλλία συνεχίζει να λαμβάνει μια υψηλή αξιολόγηση, αφού η οικονομία της παραμένει πλούσια και διαφοροποιυμένη.
Ο κίνδυνος χρηματοδότησης είναι χαμηλός, αφού η Γαλλία διαθέτει ισχυρή χρηματοπιστωτική ευελιξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης