Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι αγορές δεν φοβούνται τις εκλογές στην Ελλάδα… αλλά το τι θα γίνει μετά τις εκλογές

Goldman Sachs: Οι αγορές δεν φοβούνται τις εκλογές στην Ελλάδα… αλλά το τι θα γίνει μετά τις εκλογές
Η αξιολόγηση της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος είναι το κλειδί για να υπάρξει νέο ράλι στα ελληνικά assets
Νέο ράλι στα ελληνικά assets βλέπει η Goldman Sachs, μετά και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν και η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να επιβαρύνει την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση "Greece: Growth Picks Up But Election Uncertainty Overwhelms Markets Print Friendly" (Ελλάδα: Αυξάνονται οι προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά η εκλογική αβεβαιότητα επηρεάζει τις αγορές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs, εκτιμά ότι παρά την συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση με χρονική υστέρηση, η ανάπτυξη της Ελλάδας κυμάνθηκε ιδιαίτερα θετικά κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σημείο εκκίνησης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κενά μετά από μια βαθιά ύφεση (σχεδόν 25% του ΑΕΠ).
Στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, η σύνθεση του ΑΕΠ ήταν θετική.
Οι εξαγωγές ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η οποία είναι ενδεικτική της δυναμικής εξισορρόπησης που έχει επισημανθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου του αγώνα.
Κατά το 2ο τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ανήλθε στο 9,5% σε ετήσια βάση.
Οδηγός της άνθηση των εξαγωγών στην Ελλάδα ήταν η ισχυρή επίδοση του τομέα του τουρισμού κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών (ο οποίος βοηθά επίσης συναφείς τομείς, όπως διαμονή, φαγητό και αναψυχή).
Όμως, και οι εξαγωγές αγαθών έχουν επίσης ανακάμψει, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι αναιμικές τάσεις ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Μετά από μια τέτοια παρατεταμένη περίοδο αποεπένδυσης είναι λογικό να υποθέσουμε ότι υπάρχει σημαντική μη αξιοποιήσιμη παραγωγική δυνατότητα.
Οι εισαγωγές αυξάνονται επίσης αναλόγως, αλλά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισορροπημένο.
Οι προοδευτικοί δεικτών επιχειρηματικού κλίματος ακόμη δείχνουν ότι οι θετικές ενδείξεις για την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.
Μάλιστα, η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη.
Ειδικότερα, πρώτον, από το 2015 και μετά, η δημοσιονομική προσαρμογή μειώνεται σημαντικά.
Δεύτερον, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις στο μέλλον.
Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να διευκολυνθούν τώρα που οι ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί.
Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η δημοσιονομική δυναμική και η δομή του χρέους έχουν θετικές τάσεις, υπό την προϋπόθεση οι ελληνικές κυβερνήσεις (παρόν και μέλλον) να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που είναι συνυφασμένο σε γενικές γραμμές με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους διεθνείς δανειστές.

... αλλά ο κίνδυνος εκλογών επηρεάζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία

Παρά τις θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν υπό πίεση πώλησης.
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποχωρήσει κατά 33% από τις αρχές Ιουνίου.
Κατά την ίδια περίοδο, οι αποδόσεις των 10-ετών Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 256 μ.β. στο 8,06%.
Η αδυναμία αυτή συνδέεται κυρίως με την εκλογή αβεβαιότητα κατά τους προσεχείς μήνες.
Η Goldman Sachs τονίζει αυτόν τον κίνδυνο αυτό ήδη από τις αρχές Ιουλίου, παραμένοντας επιφυλακτική σχετικά με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία όσο αυτή η αβεβαιότητα παραμένει.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκλογές, με αφορμή την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.
Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι επαρκής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα χρειαστεί την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι δεδομένη.
Η εκλογική διαδικασία από μόνη της δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Ωστόσο οι αγορές ανησυχούν είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει συνέχεια της πολιτικής, θα διακοπεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία και μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τους εταίρους της Ευρωζώνης.
Φυσικά, η πολιτική αστάθεια που δεν θα ακυρώσει την βελτίωση στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, η αστάθεια θα μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Επίσης, μια σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη και μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, βλάπτοντας την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άλλωστε, η διεύρυνση των ελληνικών spreads δεν βοηθά τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Και το σημαντικότερο, αυτή τη φορά, οι αρνητικές επιπτώσεις από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένες πράγμα που καθιστά επίσης τη συμφωνία λιγότερο πιεστική και περισσότερο συνδεδεμένη με την ελληνική ιδιοσυγκρασία.

Τι θα σηματοδοτήσει ένα νέο ελληνικό ράλι

Γίνεται σαφές ότι το βασικό στοιχείο για να επιστρέψει η αισιοδοξία των επενδυτών στην Ελλάδα είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχουν πολλές πιθανές διαδρομές για την εξεύρεση πολιτικών ισορροπιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι λύσεις συνεργασίας με τους Ευρωπαίους δανειστές θα οδηγήσουν τελικά σε μια μεγάλης κλίμακας μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές.
Αυτό το γεγονός θα ενθαρρύνει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την επέκταση της αναγκαίας μείωσης του χρέους για την Ελλάδα.
Στο εγγύς μέλλον, η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, είναι το κλειδί για να υπάρξει νέο ράλι στα ελληνικά assets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης