Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Αύξηση των NPLs των ελληνικών τραπεζών λόγω ανόδου του φράγκου

tags :
Deutsche Bank: Αύξηση των NPLs των ελληνικών τραπεζών λόγω ανόδου του φράγκου
Η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό νέων προβληματικών δανείων
Επιπλέον προβληματικά δάνεια μπορεί να προστεθούν στα ήδη επιβαρυμένα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της χθεσινής κίνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το όριο προστασίας του νομίσματος της.
Σύμφωνα με το σημερινό σημείωμα της Deutsche Bank, με τίτλο "CHF exposures: implications for loan quality, capital ratios" (έκθεση στο φράγκο: επιπτώσεις για την ποιότητα των δανείων, κεφαλαιακοί δείκτες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ελβετικό νόμισμα είναι κυρίως με τη μορφή πιστώσεων, οι οποίες διαμορφώνονται μεταξύ του 2-12% του συνολικού δανεισμού.
Η συνολική έκθεση είναι, σύμφωνα με την Deutsche Bank, στο 15-110% του tangible book, με την Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη και την Εθνική τη μικρότερη.
Ωστόσο, η έκθεση αυτή είναι καλυμμένη, σημειώνει η γερμανική τράπεζα.  

Embedded image permalink

Τα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι στεγαστικά: το προφίλ κινδύνου φαίνεται να είναι υψηλότερο από το μέσο όρο

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η μεγαλύτερη έκθεση είναι σε δάνεια που διαθέτουν υποθήκη, και χρονολογούνται από την περίοδο προ της κρίσης (κυρίως 2006-08), καθώς οι πελάτες προσπάθησαν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια των εν λόγω δανείων.
Η μελέτη της BlackRock που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 δείχνει ότι τα δάνεια εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο θα επιβαρύνουν τα χαροφυλάκια LTV (loan-to-value), καθώς η αξία του δανείου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία της υποθήκης.
Υπό αυτήν την προοπτική, η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό νέων προβληματικών δανείων, καθώς θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης, σε συνδυασμό με το υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον.
Ακόμη και αν οι τράπεζες αναδιαρθρώσουν ενεργά  τα ανοίγματά τους, οι ανάγκες προβλέψεων θα μπορούσαν να αυξηθούν, ιδιαίτερα αν ο κίνδυνος του "φαντάσματος" της αρνητικής καθαρής θέσης αυξηθεί.

Ανεπιθύμητη μεταβλητότητα

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν αυξήσει το πλαίσιο των πολιτικών κινδύνων, ενώ οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα αβεβαιότητας για τις επενδύσεις στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, εφόσον η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από την τρόικα, η Deutsche Bank βλέπει ισχυρές αξίες στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης