Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Νέο πρόγραμμα άμεσα ή αναδιάρθρωση δανείων του ΔΝΤ για την Ελλάδα

tags :
JP Morgan: Νέο πρόγραμμα άμεσα ή αναδιάρθρωση δανείων του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Οι περισσότεροι από τους συμβιβασμούς θα πρέπει να προέλθουν από την ελληνική πλευρά
Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα, επισημαίνει η JP Morgan, αναφορικά με την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα πρέπει γρήγορα να αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα ή μια αναδιάρθρωση των δανείων του ΔΝΤ.
Στη σημερινή της ανάλυση υπό τον τίτλο "Greece: a new program or a reprofiling of IMF loans needed quickly" (Ελλάδα: χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα ή μια αναδιάρθρωση των δανείων του ΔΝΤ... γρήγορα), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας έφερε στο προσκήνιο τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Όμως, αυτή η απόφαση από την ΕΚΤ δεν ήταν τόσο κρίσιμη, όπως αυτό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Η ΕΚΤ δεν έχει κόψει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, αλλά μάλλον την έχει μετατοπίσει στη χρηματοδότηση από την έθνική κεντρική τράπεζα.
Ο εθνικός έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) είναι πιο ακριβός από ό, τι οι πράξεις MRO/LTRO/TLTRO της ΕΚΤ, αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται.
Μεγαλύτερη όμως σημασία, κατά την άποψη της JP Morgan, έχει η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρά το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα μπορούσε επίσης να ξεφύγει γρήγορα αν συνεχιστεί η μείωση των φορολογικών εσόδων, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές πληρωμές τόκων και ομολόγων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Έως κάποιο σημείο, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς μέχρι πότε ακριβώς θα μπορεί, καθώς μπορεί η ταμειακή θέση της κυβέρνησης να είναι σαφής, αλλά οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μπορούν πάντα να αυξηθούν μειώνοντας τα περιθώρια ελιγμών.
Ωστόσο, είναι πιθανό να είναι πολύ πριν από το τέλος του Μαΐου, όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση το αναγνωρίζει αυτό και έχει μιλήσει για ένα προσωρινό δάνειο - γέφυρα, καθώς και μια αύξηση στην έκδοση των εντόκων γραμματίων.
Κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό, κατά την άποψή της.
Δεν υπάρχει θεσμικός μηχανισμός για την παροχή του προσωρινού δανείου - γέφυρα στην Ελλάδα.
Η μόνη λύση θα ήταν μια σειρά από διμερή δάνεια τα οποία θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Και η αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου είναι εφικτή, μόνον εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τις αγορές τους από έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Η ΕΚΤ δεν θα το ανεχθεί αυτό, δεδομένου ότι μοιάζει με μια κερκόπορτα στη νομισματική χρηματοδότηση του κράτους, σε περίπτωση που δεν έχει πρόσβαση στην αγορά και δεν είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την υποστήριξη εκτός της Γερμανίας φαίνεται να έχει αποτύχει.
Η υπόλοιπη Ευρωζώνη φαίνεται αρκετά ενωμένη στην προσέγγισή της προς την Ελλάδα και αυτό δεν μοιάζει σαν να έχει αρχίσει να μαλακώνει τη στάση της. Όπως έχει τονίζει η JP Morgan, οι περισσότεροι από τους συμβιβασμούς θα πρέπει να προέλθουν από την ελληνική πλευρά.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσει.
ΉΔη υπάρχουν πολλές περιοχές της διαφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών της, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων, την επιτήρηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καταλήγει η JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης