Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Οι «αρκούδες» έχουν πρόβλημα - Καταναλωτές και δάνεια δεν δείχνουν κάμψη της οικονομίας

tags :
Deutsche Bank: Οι «αρκούδες» έχουν πρόβλημα - Καταναλωτές και δάνεια δεν δείχνουν κάμψη της οικονομίας
Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό τομέα δεν διαχέονται στην ευρύτερη οικονομία και τα στοιχεία για την οικονομία μακροπρόθεσμα δεν επιδεινώνονται
Ισχυρές αντιστάσεις της αμερικανικής οικονομίας στις πιέσεις που δέχεται από την πτώση στις χρηματαγορές καταγράφει σε έκθεσή της η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Ειδικότερα, όπως καταγράφει σε άρθρο του το Bloomberg, εάν οι χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν έναν καλό δείκτη για την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, η επέκταση της αμερικανικής οικονομίας θα πάρει σύντομα την κατηφόρα.
Όμως τα πλέον πρόσφατα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ισχυρή, την ώρα που η κατάσταση στο εξωτερικό και τα χρηματιστήρια επιδεινώνεται.
Οι καταναλωτές βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και οι χορηγήσεις δανείων δεν έχει υποχωρήσει.
«Οι αρκούδες έχουν πρόβλημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Torsten Slok, σε έρευνά του.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα δεν διαχέονται στην ευρύτερη οικονομία και τα στοιχεία για την οικονομία μακροπρόθεσμα δεν επιδεινώνονται».
Οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη για το χειμώνα, όχι για δεκαετίες.
Η υποχώρηση της συμμετοχής του τομέα βιομηχανικής παραγωγής στην απασχόληση στις ΗΠΑ δεν πέρασε απαρατήρητη από τους περισσότερους αναλυτές που προβλέπουν (ή ανησυχούν) ότι έρχεται μία ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη στις καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο ήλπιζαν οι αναλυτές, αλλά απέχει πολύ από τα επίπεδα της ύφεσης.
Η αγορά εργασίας επίσης δεν δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
«Από το 1960, ο μέσος όρος αύξησης της ανεργίας στη χρονιά που προηγείται της ύφεσης είναι 0,4%», γράφει ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για τις ΗΠΑ, Drew Matus.
«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει μία μείωσή της της τάξης του 0,8%»
Η αύξηση του ποσοστού των αμερικανών που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους επίσης προμηνύει καλές εξελίξεις στο μέτωπο των μισθών και άρα στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.



«Η Fed της Ατλάντα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% στο α' τρίμηνο του 2016, λόγω της ισχυρής εξέλιξης των καταναλωτικών δαπανών», προσθέτει ο επικεφαλής για την οικονομία των ΗΠΑ στην Renaissance Macro Research, Neil Dutta.
«Εξαιρουμένων του εμπορίου και των αποθεμάτων, των δύο πιο ευμετάβλητων τομέων που επηρεάζουν το ΑΕΠ, το πραγματικό ΑΕΠ κινείται με ρυθμό αύξησης 2,8%.
Ναι, πράγματι, καλέστε το ΔΝΤ!».
Ακόμη, ο Matus της UBS σημειώνει ότι ο δομικός ρυθμός ανάπτυξης του τραπεζικού δανεισμού έχει ανεβάσει ταχύτητα.



Η δύναμη στη χορήγηση νέων δανείων αν και αποτελεί εν μέρει έκπληξη, δικαιολογείται, σύμφωνα με τον Slok της Deutsche Bank, καθώς οι τράπεζες δεν είναι τόσο εκτεθειμένες σε απώλειες στον ίδιο βαθμό όπως στους προηγούμενους οικονομικούς κύκλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης