Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η ΕΚΤ αφαίρεσε όλα τα φρένα από την πολιτική της - Μείωση επιτοκίων και περισσότερη ποσοτική χαλάρωση

tags :
CNBC: Η ΕΚΤ αφαίρεσε όλα τα φρένα από την πολιτική της - Μείωση επιτοκίων και περισσότερη ποσοτική χαλάρωση
Tα TLTROs αποδείχτηκαν επιτυχή, σύμφωνα με τον Mario Draghi και παρέχουν μία ελκυστική εναλλακτική για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών, εξού και ανανεώνεται το σχετικό πρόγραμμα
Η ΕΚΤ έκανε την έκπληξη στη συνεδρίασή της σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, σχολιάζει το CNBC για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για να επανεκκινήσει την οικονομία της Ευρώπης, μειώνοντας τα επιτόκιά της και επεκτείνοντας το ήδη μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο πρόεδρος της τράπεζας, Mario Draghi, είπε ακόμη ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά προσέθεσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον.
Τα σχόλιά του έστειλαν το ευρώ σε ένα ράλι στην αγορά συναλλάγματος, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επίσης να σημειώνουν σημαντική άνοδο.
Η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 0 και του καταθετικού της επιτοκίου στο -0,40%.
«Ενώ ο πολύ χαμηλός ή και αρνητικός πληθωρισμός δεν μπορεί να αποφευχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω των τιμών του πετρελαίου, είναι κρίσιμο να αποφύγουμε ένα γύρο δευτερογενών επιπτώσεων», σημείωσε ο Draghi.
Η τράπεζα επέκτεινε επίσης το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. προηγουμένως, ξεκινώντας από τον Απρίλιο.
Επιπλέον, η ΕΚΤ θα δέχεται και εταιρικά ομόλογα, ενώ η τράπεζα θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο TLTROs τετραετούς διάρκειας από τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνει το CNBC, η ΕΚΤ κινήθηκε αντίθετα από την παράδοση που τη θέλει να ανακοινώνει μόνο την αλλαγή στα επιτόκιά της.
Ο Draghi σημείωσε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα παρόντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για «μία εκτεταμένη χρονική περίοδο».
Αρνήθηκε πάντως ότι η ΕΚΤ εμπλέκεται σε μία «κούρσα προς τον βυθό», όσον αφορά τα επιτόκια παγκοσμίως και είπε ότι η επέκταση της αγοράς ομολόγων δε συνιστά νομισματική παρέμβαση.
Επεσήμανε δε ότι τα TLTROs αποδείχτηκαν επιτυχή και παρέχουν μία ελκυστική εναλλακτική για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης εν μέσω μίας αγοράς που βιώνει σημαντική μεταβλητότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης